Guest Wania Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Witam, jestem nowy na tym forum. Nie dawno kupiłem almerkę II z 2002 roku 1.5 dci. To co mnie martwi to, że komputer pokazuje spalanie na poziomie 9.2-9.5l/100 to nawet jak na tę porę roku zdecydowanie za dużo. Niebawem ląduję z nią u mechanika ale może ktoś miał podobny problem, co było przyczyną i jakie mniej więcej były koszty naprawy. Nie znalazłem na forum podobnego tematu, jeśli jednak jest to poproszę o link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest adr7 Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 jak wybierzesz na kompie poprzez naciskanie klawisza "info" spalanie, podczas jazdy naciśnij i przytrzymaj przycisk info jeszcze raz na 10sek powinien ci skasować ten wynik i powinno się pojawić coś takiego: --/100km wtedy komp zacznie pomiar zużycia od nowa i powinno ci wyskoczyć w miarę normalne spalanie wynik ten jest spowodowany prawdopodobnie ostrą jazdą po mieście lub staniem w korkach:) pewnego razu stojąc w znanym prawie wszystkim Raszynie /dla nie wiedzących południowy wlot do Warszawy gdzie łączą się dwie drogi krajowe 7 i 8) na kompie wyskoczyło mi spalanie na poziomie 37/100km i to dopiero było zaskoczenie, pamiętaj że wynik na kompie jest wynikiem średnim i ma charakter tylko orientacyjny nie bierz go zbyt poważnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woocash Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Wynik z kompa jest bardzo niedokładny najlepiej to zatankuj go do pełna i skasuj licznik, pojeździj trochę i znów pojedz zatankować do pełna i zobaczysz ile weszło paliwa a wtedy to już wyliczysz sobie spalanie na 100km. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skawin Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Jak kupiłeś niedawno to na noc odłącz klemy z aku - komp sie zrestartuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wania Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Dzięki za odpowiedź, dziś w sumie ponownie zresetowałem komputer i potem nie zwracałem na to uwagi, by na którychś z kolei światłach zobaczyć 6.4l/100 Ogólnie spalanie wahało się od 6.4-7 po mieście. Na weekend robię jakieś 250km zatankuję po korek i po przyjeździe również i dodatkowo policzę normalnie. W sumie to spalanie mogło być spowodowane, staniem autka przez jakiś czas oraz bardzo krótkimi przejażdżkami potencjalnych klientów. W weekend zobaczymy ile spali po trasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.