Krakus Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Mam QQ Acenta ale wersję sprzed kwietnia 2009 więc bez tempomatu. Wiecie może czy jest możliwość w ASO go zainstalować i czy jest to droga sprawa? (jestem laikiem w tych sprawach) pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICEN Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Najdroższa chyba poduszka kierowcy ze sterowaniem do tempomatu np taka http://www.allegro.pl/item930400263_nissan_qashqai_poduszka_airbag_air_bag.html i taśma zwijacza ze ścieżkami do tempomatu http://www.allegro.pl/item929807826_tasma_airbag_nissan_qashqai_2008.html + dodatki. Myślę, że jeśli nie jeździsz dużo autostradami to gra nie jest warte świeczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Synkro Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Poduszki zmieniać nie trzeba, przyciski tak z lewej strony poduszki jak i z prawej są demontowalne osobno; trzeba więc kupić same przyciski tempomatu. Co do sposobu podłączania to trudno powiedzieć jak rozwiązał to Nissan, w VW tempomat wystarczy niekiedy podpiąć i wszystko działa. Tutaj może faktycznie trzeba by zmienić taśmę; prawdopodobnie dopóki nie rozbebeszy się kierownicy to trudno będzie się tego dowiedzieć. Proponuję w internetowym katalogu części sprawdzić czy są różne wersje taśm czy tylko jedna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 Dzięki, koszty wysokie więc dla przejechania raz do roku 2500-3000 kilometrów autostradami "gra nie jest warta świeczki". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest MESJASZ Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 jesli któreś aso da ci na to gwaracje ze sie nie spier>>>>>>>>>>>>> a przy tym bedzie działć TO BEDZIE CUD JAK W KANIE GALILEJSKIEJ o takich elemetach trzeba pomyśleć zanim sie kupi samochód Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 jesli któreś aso da ci na to gwaracje ze sie nie spier>>>>>>>>>>>>> a przy tym bedzie działć TO BEDZIE CUD JAK W KANIE GALILEJSKIEJ o takich elemetach trzeba pomyśleć zanim sie kupi samochód Mogłem rok temu odebrać nową wersję Acenta , (już z tempomatem) ale kosztowała 4000zł wiecej niż ta wyprodukowana przed kwietniem 2009 (ale już rocznik 2009) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boom-er Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Mogłem rok temu odebrać nową wersję Acenta , (już z tempomatem) ale kosztowała 4000zł wiecej niż ta wyprodukowana przed kwietniem 2009 (ale już rocznik 2009) Jeżeli chodzi o samo sterowanie tempomatem na kole kierownicy to przełozenie samych klawiszy i podpiecie pod kostke nic nie daje,ponieważ sam przekładalem kolo kierownicy skórzane łacznie z przełącznikami z modelu z bogatszym wyposażeniem.Myśle ze potrzebny jet dodatkowy sterownik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3759 Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Jeżeli chodzi o samo sterowanie tempomatem na kole kierownicy to przełozenie samych klawiszy i podpiecie pod kostke nic nie daje,ponieważ sam przekładalem kolo kierownicy skórzane łacznie z przełącznikami z modelu z bogatszym wyposażeniem.Myśle ze potrzebny jet dodatkowy sterownik. Według schematów wynika, że nie potrzeba żadnych innych sterowników, bo to załatwia sterownik silnika ale .... tylko w wersji z "ASCD" czyli po polsku tempomatem sa montowane wyłaczniki przy pedale sprzęgła i dodatkowy wyłącznik przy pedale hamulca. Są one połączone szeregowo, tak żeby wciśniecie któregokolwiek rozwierało obwód. Jeżeli nie są zamontowane to obwód jest na stałe rozwarty i sterownik silnika nie pozwoli właczyć tempomatu - o tym toczyła sie dyskusja w innym wątku o tempomacie. To tylko moja teoria ale być może to wystarczy. Ja niestety nie mogę tego sprawdzić organoleptycznie, bo mam jeszcze gwarancję ale za rok napewno spróbuję, bo pojeździłem troche z tempomatem w innym samochodzie i mi się spodobało. Czy byłbyś skłonny poeksperymentować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pstolarski Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Też byłbym zainteresowany taką modernizacją QQ. W przyszłym tygodniu zadzwonię do NIEautoryzowanego serwisu ;-) może tam chłopaki pomogą ;-) Jak się czegoś dowiem to dam znać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3759 Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Z tego co sie zorientowałem to chyba niestety nieunikniona jest zmiana oprogramowania ECU na wersje ze sterowaniem ASCD. Spojrz na to : http://nissan-europe.epc-data.com/qashqai/j10e/676-hr16de/engine_electrical/226/22611/ No chyba żeby przez przypadek już taka wersja była wgrana. Ale jak to sprawdzic w wersji np Visia ? Chyba tylko w serwisie gdzie mają CONSULT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts