Guest sagios Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Witam! Problem z ową kontrolką polega na tym że raz na jakis czas zaczyna się ona świecić, jadę wtedy do mechanika i kasuje błąd. Ale to chyba nie jest normalne że to się dzieje regularnie. Więc takie kasowanie tylko tego błędu mija się z celem i przyczyna musi chyba leżeć gdzie indziej? Tak mi się wydaje. Macie może jakieś pomysły. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 a co Ci mechanik kasuje?? tak z ciekawości a odnośnie kontroli było na forum, przynajmniej w primerze pomaga Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest sagios Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 a co Ci mechanik kasuje?? tak z ciekawości a odnośnie kontroli było na forum, przynajmniej w primerze pomaga Szczerze mowiac troche laikiem jestem w tych tematach. Wydaje mi się że jak się świeci kontrolka i nie gaśnie to jest to oznaka jakiegoś błędu i mechanik ten błąd kasuje. A jakbyś mógł wrzucić linka do tego postu z kontrolką to byłbym bardzo wdzięczny bo niebardzo sobie radzę z szukaniem;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest żuczek Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Szczerze mowiac troche laikiem jestem w tych tematach. Wydaje mi się że jak się świeci kontrolka i nie gaśnie to jest to oznaka jakiegoś błędu i mechanik ten błąd kasuje. A jakbyś mógł wrzucić linka do tego postu z kontrolką to byłbym bardzo wdzięczny bo niebardzo sobie radzę z szukaniem;/ Nie podam linka boooo........ wredulec okropny jestem, i coraz wiekszy sie robię, a to na skutek lenistwa prezentowanego przez sporą część/ilość forumowiczów Ale, że bezproduktywnie odzywać się tyż nie mam w zwyczaju, to abyś zobaczył jak "CIĘŻKO" cokolwiek znaleźć tu na forum, to podam Ci ścieżkę: Forum Nissan Klub Polska > Samochody > Almera znajduje się tu (bodajże 3-ci lub 4-ty od góry) wątek Sprawdzanie i kasowanie kodów usterek Almera Primera w tym wątku, już na pierwszej stronie, w ostatnich na niej postach jest instrukcja, jak "bawiąc się" kluczykiem w stacyjce wykasować błąd AIRBAG'a (przy założeniu że błędu juz nie ma, i tylko trzeba go z pamięci usunąć). I to by było na tyle w temacie "zaoszczędzę parę groszy sobie, sam zrobię" Upsss...... trochę sie rozpisałem, to już się streszczam. Jeśli chodzi o Twoje "wycieczki" do mechanika, to aż dziw bierze, że nie wydusiłes z niego co za błąd jest sygnalizowany, bo jak meches ma sprzęt do kasowania błędów, to ten sprzet powinien mu powiedzieć o jaki błąd chodzi. Pominę kwestię usunięcia przez mechesa źródła błędu, natomiast biorąc pod uwagę to, że błąd pojawia Ci sie co jakis czas to, wydaje mi się , że chyba obrałeś zły kierunek, bo myślę sobie że prędzej powinieneś udać sie na "wycieczkę" do elektryka, aby sprawdził Ci obwody od poduch. Bo raczej watpię abyś notorycznie popadał w jakieś kraksy mogące aktywować "poduchową" kontrolkę?! Dopiero po sprawdzeniu obwodów/złączy poduch, i wykluczeniu ich sprawstwa w aktywacji "poduchowej" kontrolki, przyjrzałbym się temu co to za usterka, i w jakim miejscu jest sygnalizowana (błąd, jego nr i opis)- bo chyba jednak przydałoby się usunąć/naprawić źródło sygnalizujące błąd (no chyba że lubisz odwiedzać swego mechanika )?! Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.