Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Fotelik samochodowy 1-4 ( 9-18 kg )

hb7
 Share

Recommended Posts

Witajcie zamierzam kupic fotelik do samochodu QQ Visia 2009 i mam pytanie:

jak to jest z tym ISOFIXem ??? ogólnie isofix to sa te zaczepy między siedziskiem a oparciem do których montuje się fotelik??

ja w QQ ma wszywki na siedzeniach ISOFIX a za grzyba nie potrafie znależź tych zaczepów ??????

Czy QQ Visia rocznik 2009 jest wyposażony w system ISOFIX ???

Edited by hb7

Guest infart

Witajcie zamierzam kupic fotelik do samochodu QQ Visia 2009 i mam pytanie:

jak to jest z tym ISOFIXem ??? ogólnie isofix to sa te zaczepy między siedziskiem a oparciem do których montuje się fotelik??

ja w QQ ma wszywki na siedzeniach ISOFIX a za grzyba nie potrafie znależź tych zaczepów ??????

Czy QQ Visia rocznik 2009 jest wyposażony w system ISOFIX ???

Wg prawa każdy samochód wyprodukowany na nasz rynek po 2006 roku posiada ISOFIX

Edited by infart

Posiada go więc i każdy QQ. Te zaczepy są strasznie głęboko bo z bazy pod fotelik wysuwają się dość długie "haki". Mnie w tej bazie najbardziej przeszkadza noga którą "cumuje" się na podłodze. Przy nosidełku dla maluszka taka baza ma jeszcze uzasadnienie ponieważ nie musimy za każdym razem walczyć z pasami. Nosidełko raz z aucie raz na wózku a kiedy indziej w ręce. Przy fotelku dla starszego dziecka, który montujemy raz i już zostaje na miejscu taka baza ISOFIX jest mniej potrzebna. Wiem że jej przeznaczenie to nie wygoda a bezpieczeństo, ale to moje z zycia wzięte przemyślenia na temat bazy ISOFIX. Wydaje mi się że lepiej kupić dobry fotelik niż bazę i tani fotelik.

• 6 months later...

Dobra znalazłem

głębokie szparki w siedlisku ;)

pozdrawiam życząc cienia

Wczoraj walczyłem z tym tematem. I niestety poległem. Fakt, że bardzo mi się spieszyło, bo zostawiłem to na ostatnią chwilę, ale za grzyba nie jestem w stanie znaleźć tych uchwytów. Muszą być strasznie głęboko i w dole, a przecież mocowanie jest płaskie. Jak tu:

e8fba108ibc9di4527i9430id0a122a18edaISOFIX_platforma.jpg

Będę z tym musiał zawalczyć jeszcze raz na spokojnie. Chyba, że ktoś ma jaką radę, jak zrobił to w łatwiejszy sposób. hb7 jak to zrobiłeś?:)

Edited by artde

Niefortunne jest to mocowanie , musisz "pomacać" w tych rozcięciach najpierw palcami bo rzeczywiście jest dosyć głęboko i nisko. Na początku tez mnie to wkurzało ale już opanowałem :)

• 4 months later...

Nie chcę rozpoczynać nowego tematu, więc pytam tutaj.

Czy montowaliście fotelik na środkowe miejsce z tyłu? Fotelik bez ISO-fix, mocowany pasami. Czy w instrukcji (znowu jest za daleko ode mnie) jest zakaz mocowania na środku? Czy pasażerowie o normalnej budowie zmieszczą sie po bokach fotelika?

Nie chcę rozpoczynać nowego tematu, więc pytam tutaj.

Czy montowaliście fotelik na środkowe miejsce z tyłu? Fotelik bez ISO-fix, mocowany pasami. Czy w instrukcji (znowu jest za daleko ode mnie) jest zakaz mocowania na środku? Czy pasażerowie o normalnej budowie zmieszczą sie po bokach fotelika?

Tak, mocowałem (choć nie uważam tego za najbezpieczniejsze rozwiązanie), pasażerowie o standarowych gabarytach mieszczą się po bokach (a nawet innny fotelik z jednej strony).

• 7 months later...

Korzystam z wątku żeby nowego nie otwierac. Jaki macie fotelik dla pociechy II kategorii yzn 9 - 18 moze 9 - 25?? Ja zastanawiam sie nad maxi cosi priori ma może ktos takie cudo??

Korzystam z wątku żeby nowego nie otwierac. Jaki macie fotelik dla pociechy II kategorii yzn 9 - 18 moze 9 - 25?? Ja zastanawiam sie nad maxi cosi priori ma może ktos takie cudo??

ja kupiłem Recaro 15-36 kg jakiś czas temu - jest bardzo lekki i rośnie z dzieckiem ;)

zdjcie8d.jpg

wcześniej miałem [a właściwie dalej mam bo młodsza Córcia w nim zasiada Maxi Cosi Tobi - ale na pasy nie ISOFIX]

img0761ki.jpg

generalnie oba polecam - dzieciaki je lubią - mam jeszcze Coneco 9-18 i obie panny nie chca w nim siedzieć zreszta sam widze, że jakosciowo to przepaść miedzy Coneco a Maxi Tobi czy Recaro

• Upvote 1

Ja zakupiłem Romer King Plus, ale to jest na pasy, bez IsoFix-a. W tej kategorii baza nie wydaje mi się konieczna - fotelik jest porządnie przypięty pasami, a miejsce i tak zajęte, i tak.

• Upvote 1

Użytkujemy w rodzinie intensywnie MAXI-COSI z ISO-FIX-em i "nogą do podłogi" od 3 lat do różnych samochodów/ obecnie wnuk 4 lata i 15 kg. Jakość fotelika bez zarzutu - , jedyna wada to jego masa /duża/, no i mocowanie do tyłu auta /ale to już tylko konstrukcja pojazdu/ - w QQ zaczepy są dosyć głęboko , w innych pojazdach np. w OPLA-ch lepiej umiejscowione . Fotelik jest super , wygodny i bezpieczny, łatwy do wyczyszczenia .Uważam,że system ISO jest najlepszy - dwa kliknięcia i pewne mocowanie!

• Upvote 1

• 9 months later...

Jakie jeszcze macie doświadczenia z fotelikami grupy I (9-18 kg, od ok. roku do 3-4 lat)? Bo właśnie przymierzam się do kupna więc może ktoś coś poleci - co się sprawdza w QQ a co nie.

Oczywiście zaglądałem na testy na stronie fotelik.info.