Guest roland187 Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 Od pewnego czasu zaobserwowałem w mojej Primerze dziwny dźwięk przy przekroczeniu 2500-2700 obr/min ciągnący się tak do 3200 obr/min, jedynie na 2 i 3 biegu. Sprawia wrażenie jakiegoś drżącego elementu z głębi deski rozdzielczej lub komory silnika. Czasami (np. dziś rano) nie było tego dźwięku, ale tak jest tylko sporadycznie. W jeździe to zasadniczo nie przeszkadza, tylko irytuje bo zamiast ładnego płynnego nabierania obrotów przez silnik, słychać drżenie :/ Napisałem bo chcę się dowiedzieć czy może ktoś tak miał i ewentualnie sobie z tym poradził Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bartex Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Możliwe że coś nie tak ze skrzynią biegów, uzupełnij olej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roland187 Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Pomyślałem, że może to sprzęgło (zużyte) bo przy większym obciążeniu dźwięk się nasila. Tarcze sprzęgła ślizgają się przy rozpędzaniu i stąd te wibracje. Jak myślicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marcin360 Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 U mnie (P11.144 1.8) jest podobnie, zauważyłem to wczoraj - na 3 biegu, ~3000obr drżenie między silnikiem a drążkiem zmiany biegów. Byłem wczoraj na kanale i przy wybieraku dźwigni zmiany biegów zauważyłem spory luz, ale mechanik zerknie na to za kilka dni. Dodam, że drży również lewarek zmiany biegów, a to może oznaczać, że winna jest sprężynka z tego tematu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.