Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[p11.144] żarówka H7 czy H4

Guest wjck
 Share

Recommended Posts

Pytam bo już sam nie wiem czy mam dobrze:

w manualu jest że żarówka do lampy przedniej do świateł mijania to H1

u mnie jest w tym miejscu H4

Gość na allegro mówi mi, że u niego jest H7.

Czy ktoś mnie "oświeci" jak powinno być?

Dzięki,

Piotrek

Chyba pozostaje ci tylko wyjąć i samemu sprawdzić. Ksenona wyjmuje się w 30sek, więc zwykła żarówka chyba nie powinna sprawić większych problemów... Wg katalogu na stronie IC powinna być H7. W ogóle nie jest przypadkiem tak, że jak jest soczewkowy reflektor to jest zawsze H7?

EDIT: nie doczytałem, masz wstawioną H4 w mijania?

Edited by maius

Witam. Mijania H7 Drogowe H1. Zarówka H4 ma w sobie światło i mijania i drogowe.

EDIT: nie doczytałem, masz wstawioną H4 w mijania?

No właśnie tak, mam H4, po co to nie wiem, ale tak właśnie jest ;)

Dzięki za reakcję

Piotrek

No właśnie tak, mam H4, po co to nie wiem, ale tak właśnie jest ;)

Dzięki za reakcję

Piotrek

Na 100% są to H7(soczewki) i H1 (długie). W instrukcji obsługi natomiast jak wół stoi, że wszystkie są H1. Oj można się zdziwić w trasie, jak trzeba wymienić a ma się tylko H1 <_<

Guest nicchi

Na 100% są to H7(soczewki) i H1 (długie). W instrukcji obsługi natomiast jak wół stoi, że wszystkie są H1. Oj można się zdziwić w trasie, jak trzeba wymienić a ma się tylko H1 <_<

Wszystkie H1 są w P11/WP11, więc może w instrukcji nie zaktualizowali albo instrukcja nie od p11.144 tylko od poprzednika ;)

Wszystkie H1 są w P11/WP11, więc może w instrukcji nie zaktualizowali albo instrukcja nie od p11.144 tylko od poprzednika ;)

Instrukcja od P11.144; Nie zaktualizowali...

• 1 year later...

Ja w swojej P11.144 z 2000r w soczewkach - mijania mam H7 - dzisiaj wymieniałem bo jedna padła

Edited by stoneface

Jak wymieniłeś tylko jedną to nie zdziw się jak zaraz padnie

W instrukcji od P11 144 jest błąd Żarówki w P11,144 to: mijania H7 lub D2S (xenon) a drogowe H1

• Upvote 1

• 4 months later...

Witam

Koledzy ja troszkę z innej beczki, czy H7 podejdzie w gniazdo D2S ??? Czy jest jakiś adapter???

Przyznam że żarniki D2S kosztują majątek, oczywiście mówię tu o orginalnych żarnikach.

Witam

Koledzy ja troszkę z innej beczki, czy H7 podejdzie w gniazdo D2S ??? Czy jest jakiś adapter???

Przyznam że żarniki D2S kosztują majątek, oczywiście mówię tu o orginalnych żarnikach.

chcesz do lampy ksenonowej włożyć zwykłą żarówkę? ale wiesz że przy zapaleniu ona dostaje kilkanaście tysięcy voltów, a przetwornica zapodaje prąd zmienny? :-)

Edited by nrb

Witam

Jak chcesz to mogę się z tobą zamienić na całe lampy mam halogenowe :) dojazd i wymiana gratis :)

Edited by PrzeRuSco

chcesz do lampy ksenonowej włożyć zwykłą żarówkę? ale wiesz że przy zapaleniu ona dostaje kilkanaście tysięcy voltów, a przetwornica zapodaje prąd zmienny? :-)

Liczyłem na to że zostanę oświecony odnośnie co z czym się je :-) dzięki NRB

Poprzedni wlaściciel zapewniał mnie że w autku zamontował "orginalne" D2S, od kupna mineło raptem 2 mieszki a żarniki lubią pomrygać.

Stad moje zainteresowanie.

Jak chcesz to mogę się z tobą zamienić na całe lampy mam halogenowe :) dojazd i wymiana gratis :)

Raczej pozostane przy xenonkach :-)

Kwestia znalezienia orginalnych orginałów D2S w rozsądnej cenie.

Edited by scandalieross

Kwestia znalezienia orginalnych orginałów D2S w rozsądnej cenie.

ja ostatnio kupowałem tu:

http://allegro.pl/ks...3074778726.html

Wedle całej dostępnej wiedzy którą znalazłem w necie, a szukałem w różnych źródłach, gość ma oryginały. I wygląd żarnika i to jak świeci zdaje się potwierdzać. Tak jak facet pisze na aukcji - za 70-80 zł też znajdzie się oryginały ale takie których termin ważności już się kończy i świecą o połowę słabiej. To chyba najtańsza oferta w necie której warto zaufać. Nie żebym specjalnie reklamował tego gościa, po prostu tak jak Ty szukałem opcji "najtańsza i najlepsza", znalazłem jego i jestem zadowolony. Ja się przekonałem że nie warto zakładać chińskich palników po tym jak zobaczyłem co zrobiły z moją lampą - historię możesz poczytać tu

http://forum.nissank..._20#entry908234

i tu

http://forum.nissank..._80#entry910025

Edited by nrb

NRB, to że żarówka halogeowa dostaje prąd zmienny czy stały nie ma większego znaczenia. W obu przypadkach będzie świecić poprawnie. Możesz sobie wziąć domową żarówkę halogenową która pracuje z transformatorem 12V i podłączyć do samochodu, i na odwrót. Będzie świecić.

Fakt napięcie jest tutaj problemem. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia przetwornicy po podłączeniu żarówki halogenowej. A jeżeli przetwornica by wytrzymała, to spali się żarówka. Żarówka ma badzo krótką żywotność powyżej ok 15V. Ostatnio H4 Philipsa spaliła mi się po ok 5min świecenia przy ok 19V.

Taki detal ;)