Guest axor Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Mam pytanie, przy jakim przemiegu wymienia sie lancuch rozrzadu w nissanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 (edited) Mam pytanie, przy jakim przemiegu wymienia sie lancuch rozrzadu w nissanie ? NIE ma takigo terminu.Łańcuch teoretycznie powinien wytrzymać cały żywot silnika(niestety w wielu modelach to tylko piękna teoria)Łańcuch gdy się wyciągnie powoduje przestawianie faz i trudności z uruchomieniem silnika.Dla tego warto stosowac się ścisle co do parametrów oleju.(szczególnie lepkościowych) Edited August 5, 2011 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Dokładnie to samo usłyszalem w serwisie,tylko nie umiał nikt wyjasnić dokładnie co znaczy cały żywot silnika.Przy różnych stylach jazdy rozrząd i silnik mogą wymagać osobnego potraktowania.Ponoć w naszych maszynkach mamy łańcuchy tytanowe i w normalnych warunkach eksploatacyjnych powinny wytrzymać ok 300000 km(czyli żywot silnika) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 (edited) Dokładnie to samo usłyszalem w serwisie,tylko nie umiał nikt wyjasnić dokładnie co znaczy cały żywot silnika.Przy różnych stylach jazdy rozrząd i silnik mogą wymagać osobnego potraktowania.Ponoć w naszych maszynkach mamy łańcuchy tytanowe i w normalnych warunkach eksploatacyjnych powinny wytrzymać ok 300000 km(czyli żywot silnika) Dokładnie,silniki do 1.8 poj.są obliczane na ok.300-400kkm.Co do łancucha to nie problem często w nim samym ,ale w napinaczach(łoża z tworzywa) i tu jest potrzebny rozsadek (olej,styl jazdy itp.)Rekordowy przebieg jaki znam na łancuchu bez wymiany to,,,,520kkm i dalej się kula(nissan sunny)a minimalny to K12 koleżanki(37kkm i zajechany;( ) Edited August 5, 2011 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ranger Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 (edited) Dokładnie,silniki do 1.8 poj.są obliczane na ok.300-400kkm.Co do łancucha to nie problem często w nim samym ,ale w napinaczach(łoża z tworzywa) i tu jest potrzebny rozsadek (olej,styl jazdy itp.)Rekordowy przebieg jaki znam na łancuchu bez wymiany to,,,,520kkm i dalej się kula(nissan sunny)a minimalny to K12 koleżanki(37kkm i zajechany;( ) Obiegowa opinia głosi, że łańcuchy w Micrach, to dość słaby punkt. Ciężko oczywiście wyczuć, czy to wina łańcuchów czy napinaczy, ale słyszy się o tym z wielu źródeł. O Note takiej opinii jak dotąd na szczęście nie słyszałem . Gdzieś kiedyś czytałem, że "zabójcą" łańcuchów są oleje typu 0W. Mały opór przepływu sprawia, że łańcuch jest za bardzo napięty (napinacze są hydrauliczne) i to je wykańcza. Edited August 5, 2011 by ranger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 (edited) Obiegowa opinia głosi, że łańcuchy w Micrach, to dość słaby punkt. Ciężko oczywiście wyczuć, czy to wina łańcuchów czy napinaczy, ale słyszy się o tym z wielu źródeł. O Note takiej opinii jak dotąd na szczęście nie słyszałem . Gdzieś kiedyś czytałem, że "zabójcą" łańcuchów są oleje typu 0W. Mały opór przepływu sprawia, że łańcuch jest za bardzo napięty (napinacze są hydrauliczne) i to je wykańcza. Sam o tym pisałem już wiele lat temu na tym forum( almera N15}z autopsji ;)Co do micry to po modernizacji w 2005 r.chyba problem przestał istnieć(lub mocno go ograniczyli, bo córki micruś sprawuje się już 6 latek bez żadnych sensacji,a styl jazdy delikatnie mówiąc ,mocno obciaża ten układ(niskie obroty i ekojazda) Edited August 6, 2011 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Ponoć łańcuchy niewymienialne u nas...mają wytrzymać do końca żywota naszej bryki i nie ma co tam szukać. A taka ciekawostka..."testuję" pasek rozrządu w 206-tce. 210 tys.km i z rozrządem nic nie było robione...do 240 tys.ma wytrzymać wg instrukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Ponoć łańcuchy niewymienialne u nas...mają wytrzymać do końca żywota naszej bryki i nie ma co tam szukać. A taka ciekawostka..."testuję" pasek rozrządu w 206-tce. 210 tys.km i z rozrządem nic nie było robione...do 240 tys.ma wytrzymać wg instrukcji. Peugot zaleca wymianę po 120kkm lub 4-latach.Testuj dalej,jak lubisz hard-cor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 (edited) Peugot zaleca wymianę po 120kkm lub 4-latach.Testuj dalej,jak lubisz hard-cor. Oj w 1.4 hdi piersza wymiana kpl. rozrządu po 240 tys. TeZ w to nie wierzyłem widząc to info w książce, ale pytalem w kilku ASO i potwierdzili...Mam 210 tys km, a rocznikowo-niespełna 6 lat ma wozik. Edited August 6, 2011 by red Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 (edited) Oj w 1.4 hdi piersza wymiana kpl. rozrządu po 240 tys. TeZ w to nie wierzyłem widząc to info w książce, ale pytalem w kilku ASO i potwierdzili...Mam 210 tys km, a rocznikowo-niespełna 6 lat ma wozik. Modele HDI,wymiana od98kkm-do 160kkm.5latW mitsubishi colt pasek wytrzymał 260kkm .jak strzelił na trasie to były niezłe chece + wymiana silnika. polecam art. http://autoswiatlo.m...paska-rozrzadu/ Edited August 6, 2011 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Jesteś w błedzie kolego...Poczytaj troszkę, zapytaj w ASO lub zajrzyj do oryginalnej ksiązki z tego modelu. No ale nie ważne...To dział Nissana. A 240 tys km i pierwsza wymiana paska (my w Nissanach mamy łańcuch) to taka ciekawostka z mej strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 (edited) Jesteś w błedzie kolego...Poczytaj troszkę, zapytaj w ASO lub zajrzyj do oryginalnej ksiązki z tego modelu. No ale nie ważne...To dział Nissana. A 240 tys km i pierwsza wymiana paska (my w Nissanach mamy łańcuch) to taka ciekawostka z mej strony. Wiem że w ksiązce jest 240kkm,ale to dla tego że koła rozrządu połaczone są w hdi 1.6 łańcuchem ,jest tam też pasek (taki patent francuzów napedza jedno główne koło,no i pompa wody która... 240kkm hym powodzenia:) Edited August 6, 2011 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosman Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 U mnie w 1.5 dci jest pasek a nie łąńcuch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dar1962 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 (edited) U mnie w 1.5 dci jest pasek a nie łąńcuch bo twoje dci wyprodukowały żabojady z renault - benzyniaki są japońskie i mają łańcuchy Edited August 8, 2011 by Dar1962 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Uuuu,kolega podniósł Dar'owi ciśnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati_wlkp Posted May 4, 2018 Share Posted May 4, 2018 Czy łańcuch może przeskoczyć w wyniku tzw żabkowania lub przy nauce jazdy gdy komuś gaśnie silnik, szarpnie lub nie wyłączy sprzęgła jak autko się zatrzymuje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ranger Posted May 5, 2018 Share Posted May 5, 2018 Nie, nie ma takiej możliwości w przy łańcuchu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts