Guest wind7 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Witam, przeciągnąłem moją almerkę do ponad 5000 obrotów podczas wyprzedzania innego auta i od tej pory mam problemy z pracą silnika. 0-3000rpm silnik szarpie, dławi się, przy czym na benzynie da się go odpalić i zaraz gaśnie, natomiast na gazie jest troszkę lepiej. Mechanik na pierwszy rzut wymienił świece i przewody WN, ale to nic nie dało. Po podłączeniu do kompa kąt wyprzedzenia zapłonu wynosi -145. Co może być z moim ukochanym autem? Czyżby już łańcuszek rozrządu się wyciągną? Przebieg 280tyś. Almera 1.4 16V 98r. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piorun_ Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Witam, przeciągnąłem moją almerkę do ponad 5000 obrotów podczas wyprzedzania innego auta i od tej pory mam problemy z pracą silnika. 0-3000rpm silnik szarpie, dławi się, przy czym na benzynie da się go odpalić i zaraz gaśnie, natomiast na gazie jest troszkę lepiej. Mechanik na pierwszy rzut wymienił świece i przewody WN, ale to nic nie dało. Po podłączeniu do kompa kąt wyprzedzenia zapłonu wynosi -145. Co może być z moim ukochanym autem? Czyżby już łańcuszek rozrządu się wyciągną? Przebieg 280tyś. Almera 1.4 16V 98r. A czy rozrząd pracuje cicho??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wind7 Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Tak, pracuje tak cicho jak wcześniej tylko bardzo nierówno i szarpie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piorun_ Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Jeśli podejrzewasz,że to wina rozrządu, to należy sprawdzić fazy rozrządu. Dzięki temu będzie wiadomo czy rozrząd jest ustawiony prawidłowo. A jeśli szarpie to warto też sprawdzić przepływomierz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wind7 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Temat rozwiązany, samochód niespodziewanie "sam" się naprawił. Mechanik powiedział, że prawdopodobnie zawiesił się napinacz łańcuszka i teraz już jest wszystko dobrze, silnik pracuje prawidłowo tak jak wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.