Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Błąd ABS po wymianie piasty


NuMeR
 Share

Recommended Posts

Jak usunac blad ABS-u ktory zapalil sie po wymienie piasty ? Sprawdzalem podlaczajac stara ale nie znika podpinalem sie tez Interfejsem BLUETOOTH ELM 327 ale nie wykazuje zadnego bledu ;( odlaczanie Akumulatora tez nic nei daje bezpieczniek OK ? Co robic

Link to comment
Share on other sites

Musisz podłączyć profesjonalny skaner diagnostyczny podjedź do jakiegoś warsztatu większość takie posiada

Link to comment
Share on other sites

Samo podłączenie starej piasty nie daje obrazu. Powinieneś zresetować komputer tj. odłączyć akumulator na chwilę a następnie przejechać kilkaset metrów prostą drogą z prędkością 10-15 km/h. Wtedy komp się resetuje i ABS powinien zgasnąć. Wydaje mi się, że czujnik z tej nowej piasty nie łączy lub jest uszkodzony. A może nie resetowałeś kompa?

Link to comment
Share on other sites

Ja podczas wymiany u siebie nic nie resetowałem ani nie odłączałem akumulatora i wszystko działa jak należy

U ciebie musi coś nie łączyć lub czujnik jest wadliwy

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj po wymianie kola z tylu na przód nic oprócz ABS-u się nie paliło dzisiaj powachlowałem bezpiecznikami i po każdym odpaleniu po 10-15s zapala się kontrolka ręcznego a po 15s po niej zapala się 4wd ;( dzisiaj chce podjechać wykręcić stary czujnik i wsadzić do nowej piasty. zaczyna mnie to już denerwować jeszcze zapowiadają opady śniegu a ja bez napędu i ABS-u masakra jakaś

 

Koledzy aleeee jazda wyszła z ta piasta i ABS-em okazało się ze firma w której zamówiłem cześć się pomyliła i dala piastę na lewa stronę firma diagnozująca zobaczyła ze przewodu są odwrotnie ! niestety zamiana samych przewodów nic nie dala bo błąd ABS wywalał po chwili jazdy i działał przy każdym hamowaniu ;) okazało się tez ze buczenie nie jest z prawej strony a z lewej wymienili piasty lewa i prawa buczenie ustało i ABS działa prawidłowo ;) Ja to mam szczęście ;)

Edited by NuMeR
Link to comment
Share on other sites

Trochę to dziwne bo ja w swoim Pacie wymieniałem piaste i zamawiałem bez podawania strony tylko że ma być na przód,z tego co wiem to nie ma rozdziału prawa czy lewa i wtyczka ABS jest taka sama z lewej i z prawej.

Ważne że coś zrobili i działa,choć może była to błachostka a powiedzieli że piasta nie taka i skasowali jak za "zboże"

Link to comment
Share on other sites

Nom nie bo bylem przy tej robocie i mam zdjecie wtyczek zrobilem w ramach reklamacji. dodaje to zdjecie

 

5e84c857a9b8b10em.jpg

 

Hmm a za wymiane dwuch stron i diagnostyke zaplacilem 405 zł duzo ?

Edited by NuMeR
Link to comment
Share on other sites

Przed wczoraj także musiałem wymienić całą piastę z powodu szumiącego łożyska, ale po wymianie wszytsko jest OK. Jak kupowałem nową piastę powiedziano mi że prawa strona równa się lewej, więc nie ma znaczenia na którą stonę biore. Za wymianę zapłaciłem 120zł.

Link to comment
Share on other sites

Hmm a jak wygladaly kabelki od Czujnika identycznie czy tak jak u mnie pozamieniane ;) Byc moze u mnie jakis chinczyk pozamienial kable bo widac ze strony jednak nie maja znaczenia

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj sprawdziłem swoje obydwie stare piasty i przewody są identyczne a piasty mają te same oznaczenia niema tam prawej czy lewej u ciebie ktoś musiał źle wtyczkę zmontować

Link to comment
Share on other sites

alkaspaw rozwiales moje watpliwosci, tak tez napisalem do firmy ktora sprzedala mi ta czesc "nie zamierzam placic za bład jakiegoś chinczyka".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

ale jaja. mam dokładnie tak samo. odwrotnie przewody we wtyczce.

Po wymianie piasty abs się pali i nie chce zgasną. Naszukałem się posprawdzałem czujniki , wtyczki , a tu przewody a tu po prostu przewody odwrotnie. :dribble:

 

Nie ma to jak forum.

 

Okazuje się , że wystarczyło rozebrać "nierozbieralną" wtyczkę , zamienić piny miejscami , przejechać 100 m i żółty koszmar zgasł .

Przez dwa dni bez 4WD to koszmar.

 

Polak potrafi. Kolego NuMeR stawiam piwko przy okazji , bo jeszcze pół dnia siedziałbym pod samochodem :beer:

Edited by dzemik
Link to comment
Share on other sites

hmm..to jakiś spisek chyba:).u mnie jest to samo.Tyle,że jak postoi przez noc,to rano po ujechaniu kilkudziesięciu metrów gaśnie i czasem przez tydzien się nie zapala w ogóle.generalnie to olałem,domyślałem ,że coś z wtyczką,ale że kabelki mogą być zanienione-nie wpadłbym.Teraz to i ja tam zerknę;)

Link to comment
Share on other sites

Jak miałem te kable na niewłaściwym miejscu to w ogóle nie gasła kontrolka ABS.  Wystarczy zmierzyć rezystancję czujnika ABS - w jedną stronę jest około 2,62 kOhma a w drugą około 8,62 kOhma. Wystarczy porównać to z oryginałem i nawet nie trzeba sprawdzać kolorów izolacji.

 

Są dwa przewody biały i czarny , zamienione miejscami. To chyba jakiś skośnooki montował w ... nocy.

Link to comment
Share on other sites

Jak miałem te kable na niewłaściwym miejscu to w ogóle nie gasła kontrolka ABS.  Wystarczy zmierzyć rezystancję czujnika ABS - w jedną stronę jest około 2,62 kOhma a w drugą około 8,62 kOhma. Wystarczy porównać to z oryginałem i nawet nie trzeba sprawdzać kolorów izolacji.

 

Są dwa przewody biały i czarny , zamienione miejscami. To chyba jakiś skośnooki montował w ... nocy.

Sorry ale nzapomniałem powiedzieć ale u mnie też tak było - po zamianie kabelków (trza rozebrać kostkę i zamienić) tak byłlo w PFI- widocznie w amerykańcach inaczej.Nawet widać na zdjęciu NuMeR*a

Edited by kkn
Link to comment
Share on other sites

To następni którzy będą wymieniać będą mieli łatwiej. Dodatkowo dużo odrdzewiacza i porządny młot żeby wybić piastę. Moja po 8 latach była jak przyspawana.

Edited by dzemik
Link to comment
Share on other sites

No i obowiązkowo sprawdzić sworznie wahacza zwłaszcza dolne luzy już po kilkudzisięciu tysiącach.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ale jaja. mam dokładnie tak samo. odwrotnie przewody we wtyczce.

Po wymianie piasty abs się pali i nie chce zgasną. Naszukałem się posprawdzałem czujniki , wtyczki , a tu przewody a tu po prostu przewody odwrotnie. :dribble:

 

Nie ma to jak forum.

 

Okazuje się , że wystarczyło rozebrać "nierozbieralną" wtyczkę , zamienić piny miejscami , przejechać 100 m i żółty koszmar zgasł .

Przez dwa dni bez 4WD to koszmar.

 

Polak potrafi. Kolego NuMeR stawiam piwko przy okazji , bo jeszcze pół dnia siedziałbym pod samochodem :beer:

a jak tę kostkę kolego rozebrałeś?

Link to comment
Share on other sites

Najpierw trzeba wyjąć uszczelki silikonowe z wtyczki - takie małe zielone...Do wtyczki tam gdzie masz styki musisz wstawić cienki drut- np ze spinacza i podgiąć zatrzaski . Lekko pociągnąć za przewód i styk powinien wyjsc.

Link to comment
Share on other sites

Heja dzemik!!!!

Kopę lat, i problemy widzę z wiekiem auta podobne. Dalej twoja ci wiernie służy?

 

ciekawy wątek to się podepnę - wymieniałem piastę z łożyskami z prawej strony, i od tego czasu lekko żarzy mi się kontrolka od hamulca ręcznego. Bezbłędnie działa ABS, sam hamulec, wszystko ok, tylko to lekkie świecenie lampki ( ! )

Jak zaciągnę ręczny to zapala się mocno, czyli ok.

 

Nie przeszkadza to w normalnym użytkowaniu, tylko lekko drażni. Jakieś pomysły?

Link to comment
Share on other sites

Witaj , w maju stuknie Navarce 10 lat i oby dalej bez problemów.  W ciągu tych 10 lat - dwa krzyżaki , dwie piasty przednie i sworznie wahaczy przód.  Mam nadzieję że w Twoim wózku też mało problemów. Pozdrawiam

 

A z tym żarzeniem się kontrolki to jedyne co przychodzi mi do głowy to jakiś słaby styk na złaczu , ale ABS by wtedy też wariował....

Edited by dzemik
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Panowie jestem tu nowy i tez spotkala mnie ta przyjemnosc z swieceniem ABS'u, 4WD, ESP i "glizdy" jednoczesnie ale informuje ze jak sie przelaczy napedy recznie, przelacznikiem to pomimo iz nie widac tego na wyswietlaczu napedy dzialaja - fakt faktem ABSu nie bedzie jak bedzie slizgo ale napedy beda

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...