Guest baridzi Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Witam, chciałem się zapytać jakie środki do czyszczenia/odkażania klimatyzacji polecacie? Jeżeli mam małe dziecko to czy jak użyję jakiegoś aerozolu czy innej chemii albo jakiś wkładów filtrowych to czy będzie bezpieczne dla zdrowia? na rynku jest wieeele produktów różnych firm, ceny też różne.....czy wszystko jest z tego samego i może różni się tylko opakowaniem i ceną? jak kupię najtańsze to będzie ok? proszę o rady.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Sprayami i innymi specyfikami klimy nie odgrzybisz tak, jak należy. Jedź do zakładu, który się tym specjalizuje, oni mają do tego odpowiednie maszyny, robią też ozonowanie. Zapłacisz jakieś 150 - 200zł, ale będziesz miał spokój na długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest baridzi Posted February 29, 2012 Share Posted February 29, 2012 na razie ze względu na oszczędność będę musiał sam poszukać jakiegoś środka chemicznego, poczytałem także trochę o ozonie i opinia wielu ludzi jest taka, że też może być on szkodliwy dla zdrowia.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Michał_302 Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 (edited) No bo masz racje, ozon jest szkodliwy dla zdrowia. Tylko ze w momencie kiedy jest on obecny - czyli podczas ozonowania i do 30 minut po ozonowaniu. Ozon zaczyna sie 'rozpadac' po ok 30 minutach od powstania i wtedy tez zabija bakteria i wirusy. Dlatego po ozonowaniu, wietrzy sie porzadnie auto i jest wszystko ok. No a jak czytam, ze ktos ma ozonator i jezdzi z nim wlaczonym w samochodzie i jest zdziwiony, ze nie moze oddychac... no to szkoda slow... Pianka tez zawiera chemie, ktora utrzymuje sie w stamochodzie przez kilka dni... . Ale wedlug mnie moze byc rownie skuteczna jak ozon, przy odpowiednim zaaplikowaniu (oczywiscie mowimy o uzyciu bardziej 'profesjonalnego srodka' niz 'pierwszego lepszego' z marketu...) Edited March 1, 2012 by Michał_302 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest baridzi Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 wow, z tym włączonym ozonatorem to na serio? :/ a co do środków to znalazłem coś takiego http://www.enyrun.pl/produkty/zmywanie/cl-820-3/ co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Michał_302 Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 slowo daje, wyczytalem kiedys gdzies na forum ze facet tak probowal sie 'chronic' przed grzybem z klimy,,, Hmmm no generanlie nie mam pojecia co to za piana jest... ale aplikacja srodka na pewno nie jest opisana w poprawny sposob! Wsrod uzytkownikow samochodow najpopularniejsze wydaja sie byc dwa srodki - CRC Airco Cleaner oraz ewentualnie Würth. Osobiscie uzywam CRC i polecam. Bardzo dobry stosunek jakosc - cena. Kiedys uzylem Klima Doktor firmy K2 i jeszcze bardziej smierdzialo.... Niektorzy polecaja srodki firmy Kent i Luqui Moly. Jesli chcesz poczytac cos o ozonowaniu to polecam tutaj: ozonowanie klimatyzacji samochodowej. Ja tego u kolesia ozonuje i jestem zadowolony . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer2000 Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 ja zamierzam cos takiego kupić http://allegro.pl/ozonator-yl-a300n-odgrzybianie-klimatyzacji-i2182891688.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest baridzi Posted March 8, 2012 Share Posted March 8, 2012 uważaj z tym bo Ozon jest bardzo groźny dla zdrowia, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer2000 Posted March 8, 2012 Share Posted March 8, 2012 jak będę ozonował maszyne to wsiadam do auta i wdycham moze jakaś faza będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest baridzi Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 hahaha bedziesz widział 5krotnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Michał_302 Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 (edited) killer2000, generalnie przyjmuje sie, ze stezenie ozonu do zabicia bakterii i zapachow to niby minimum 500mg (niektore zrodla podaja 1000mg). Urzadzenie, ktore pokazales generuje 200mg. Teoretycznie wiec, ozonowanie tym urzadzeniem powinno trwac 2,5 godziny, zeby faktycznie zadzialalo. Chociaz znam przypadki, ze takie male urzadzenia jakos dawaly rade . Znajomy robil ozonowanie w eSeM auto i koles przyjechal ze sprzetem do niego i zrobil mu ozonowanie na miejscu. Wydajnosc ozonu z jego maszyny to podobno 6700mg. Jak skorzystam z jego uslug, to moze tez wam polece . Edited March 11, 2012 by Michał_302 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar Posted March 30, 2012 Share Posted March 30, 2012 ===================================================================================================== Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://www.auto-swia...san-klub-polska ===================================================================================================== Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest michas9393939 Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Generalnie z "ozonem z Allegro" lepiej bardzo uważać bo ozon może być szkodliwy. Ja ozonuje autko (mam też generator ozonu do domu,ale to już inna kwestia ) w firmie Koronaozon (http://www.koronaozon.pl) w Tomaszowie i jestem zadowolony. Ceny nei są wysokie a chodziać wiem, że zajmują się tym ludzie, którzy "zjedli na ozonowaniu zęby" a nie jacyć amatorzy;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek2812 Posted January 16, 2013 Share Posted January 16, 2013 A czy ma któryś z kolegów doświadzenie z odgrzybianiem ultradźwiękowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts