ferrit Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Gdzie znaleźć filtr oleju w silniku 2.0 dCi ? Już znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_Kuba Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Z której strony silnika jest jesli mozna wiedziec i czy trzeba zdejmowac cała obudowe pod silnikiem ?? pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 (edited) Z której strony silnika jest jesli mozna wiedziec i czy trzeba zdejmowac cała obudowe pod silnikiem ?? pzdr. żółta strzałka na dolnej fotografii to puszka wkładu. Edited October 1, 2013 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luc123456 Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Niedawno zauważyłem w instrukcji, że wymiana filtra oleju jest co 40 tys. czyli co drugą wymianę oleju Dziwne. Serwisy wymieniają zawsze co racze nie ma prawa zaszkodzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
castoro Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Niedawno zauważyłem w instrukcji, że wymiana filtra oleju jest co 40 tys. czyli co drugą wymianę oleju Dziwne. Serwisy wymieniają zawsze co racze nie ma prawa zaszkodzić Luc . - ja bym nie trzymał się ściśle tego co piszę w instrukcji. Filtr, powinno się wymieniać razem z wymiana oleju. Skoro olej po 10 000 km jest już czarny, to w filtrze też znajduje się taki sam + to co wcześniej filtr wyłapał. Ani to żadna oszczędność , bo filtr oleju akurat kosztuje niewiele, a na pewno nie zaszkodzi - rzeczywiście dziwne że w instrukcji tak piszą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STJ Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Niedawno zauważyłem w instrukcji, że wymiana filtra oleju jest co 40 tys. czyli co drugą wymianę oleju Dziwne. Serwisy wymieniają zawsze co racze nie ma prawa zaszkodzić No właśnie dziwne to bardzo, aż zerknąłem do swojej ks. serwisowej. A tam jak byk jest napisane: wymiana oleju i filtra co 30 tyś. !!! Może to zależy od rocznika auta ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luc123456 Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Luc . - ja bym nie trzymał się ściśle tego co piszę w instrukcji. Filtr, powinno się wymieniać razem z wymiana oleju. Skoro olej po 10 000 km jest już czarny, to w filtrze też znajduje się taki sam + to co wcześniej filtr wyłapał. Ani to żadna oszczędność , bo filtr oleju akurat kosztuje niewiele, a na pewno nie zaszkodzi - rzeczywiście dziwne że w instrukcji tak piszą ? hmmm1.gif Oczywiście że tak, wymiana zawsze razem z olejem, u mnie już siódmy raz ale żeby nie być gołosłownym: qq wymiana oleju M9R.pdf qq wymiana oleju K9K.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 (edited) castro,w dieslach olej czarny jest już po kilkuset km. może tu jest odpowiedź na wymiane filtra ,według ptoducenta: " Wydłużone zostały przebiegi między przeglądami: obecnie wynoszą 30 000 km dla wszystkich wersji benzynowych i wysokoprężnych (Oil Control System) oraz 20 000 km dla silników benzynowych z turbodoładowaniem. Wymiana świec oraz filtrów powietrza i oleju napędowego odbywa się obecnie co 60 000 km, pasków rozrządu oraz pasków klinowych osprzętu co 120 000 km dla wersji benzynowych i co 160 000 km dla wersji wysokoprężnych (z wyjątkiem wersji benzynowej 2.0 16V i wysokoprężnej 2.0 dCi, z łańcuchem rozrządu z bezterminową gwarancją). Żywotność filtra powietrza oraz oleju napędowego wynosi 60 000 km. W codziennym użytkowaniu wszystkie jednostki napędowe odznaczają się obniżonym zużyciem paliwa. Życie sobie - producenci sobie." Edited October 4, 2013 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mw_hydra Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 Gdzie znaleźć filtr oleju w silniku 2.0 dCi ? Już znalazłem. Witam proszę o podpowiedź jak zdjąć tę plasitkowa osłonę aby wymienić filtr oleju Witam proszę o podpowiedź jak zdjąć tę plasitkowa osłonę aby wymienić filtr oleju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
horte Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 Duży klucz, najlepiej nasadka wydaje mi się, że nr 32 i kręcisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezzar1 Posted April 27, 2018 Share Posted April 27, 2018 Chyba nie o tą osłonę chodzi, tylko tą pod silnikiem. A jeśli rzeczywiście o pokrywę obudowy filtra oleju, to zwróćcie uwagę aby nie dokręcać jej zbyt mocno, łatwo ja uszkodzić przez zbyt mocne przykręcenie. Tam jest chyba napisane, jakim momentem dokręcić, nie pamietam teraz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts