Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana belki osi tylnej - poszukiwania

byhlk
 Share

Recommended Posts

Witam jak w temacie... Do wymiany mam tylną belkę, byłem w ASO i koszt nowej to 4600 zł  :icecream: więc zabrałem się za poszukiwania.

Moje pytanie brzmi z jakiego modelu podejdzie jeszcze kompletna belka?

Na allegro widzę że piszą z Micry i Renault Clio, tylko gdzie to sprawdzić czy oby na pewno będzie pasować?

Belka z Clio jest w wersji z tarczami ciekawa opcja dostawić sobie do Notka tarcze z tyłu.

Proszę o konkretne informację z jakich modeli i roczników belka będzie pasowała do Notka, na pewno przyda się dla innych w przyszłości chociaż nikomu nie życzę konieczności wymiany.

Pozdrawiam 

Na www.nissan4u.com możesz znaleźć do swojego modelu, a potem porównywać z micrą :)

Przykład dla Notesa 2007 czerwiec była taka belka

http://nissan4u.com/parts/note/el_e11e/2007_6/type_6/axle_suspension_and_steering/rear_axle_and_rear_suspension/illustration_1/

Co do wykorzystania z Clio z tarczami to bym mocno się zastanowił, rozmawiałem kiedyś ze swoim dobrym mechanikiem, a propo zmiany bębnów na tarcze, to za dużo zmian trzeba zrobić, kończąc na innej pompce hamulcowej i zestrojeniu odpowiednim.

Edited by El_Diablo

Auto to spadek po rodzicach, kiedyś przejechany po barjerkach na autostradzie, naprawione w ASO, później to długa historia kto chciał to brał i jeździł i szczerze to nikt nie wie czemu tak jest :). Teraz widać jakby koło ucieka do środka a przeciwne zjada oponę, wjeżdżając w dziurę tyłem auto lata jak głupie szukając zbieżność no i nowa opona do wyrzucenia :(

Już tam zmianę z bębnów na tarczę mogę sobie darować tylko czy na 100% podejdzie z Micry? Mój znajomy mechanik mówił że jeśli znajdę identyczne zawieszenie z tarczami to wystarczy tylko podłączyć i wszystko powinno grać, nie wiedziałem nic o pompie itp.

Belka od Clio

http://allegro.pl/belka-os-tylna-renault-clio-iv-2011r-i3400264774.html

A był bym zainteresowany tą tylko nie wiem czy ma znaczenie że była pod tarcze czy nie?

http://allegro.pl/os-belka-tyl-tylna-renault-clio-modus-nissan-note-i3446540263.html

Wygląda na młodą i dużo nie jeżdżona 

Zadzwonię jutro do ASO i podpytam o tę belkę czy podejdzie od Micry. Zastanawia mnie opcja z tarczami od Clio a nie wiem czy gra warta świeczki

Dzwoniłem do kilku osób z Allegro i dowiedziałem się że

1. Belka która miała oryginalnie hamulce tarczowe nie podejdzie do bębnowych chyba że kupi się belkę kompletną i w tedy nie ma żadnego problemu można przekładać

2. Belka od Micry różni się ułożeniem hamulca ręcznego i trzeba przespawać kawałeczek jakiegoś trzymanka więc nie ma żadnego problemu

Teraz zastanawiam się czy nie zakupić kompletnej belki z tarczami np.

http://allegro.pl/renault-modus-os-tylna-belka-zawieszenia-i3463716627.html

Edited by byhlk

od k12 pasuje do note, a od clio nie, temat przerabiany.

• Upvote 1

Szkoda że od Clio nie podchodzą, mogło by być ciekawie. A dla tego interesuję się od czego pasują ponieważ od Clio można wyrwać za 400 zł a od Notka za 700 taka mała różnica :D 

Jutro podzwonię po okolicznych szrotach może znajdę belkę od Micry bo Nota na pewno nie mają. Dziękuję wszystkim za spostrzeżenia. Pozdrawiam

• 2 months later...

Odpuszczam wersję z tarczami tylko dla tego że znajomy mechanik wyjechał za granicę a nie lubię prosić się o to żeby ktoś się pobawił a niestety sam nie mam wystarczających warunków.

Belka jakiś już czas temu zamontowana i wszystko jest ok. 

Belka pochodzi z Micry, pasuje bez problemu :D

Zostały u znajomego mechanika.. A czy on je jeszcze ma? Potrzebujesz? To się zapytam

Wysłane z mojego Nexus 7

Zostały u znajomego mechanika.. A czy on je jeszcze ma? Potrzebujesz? To się zapytam Wysłane z mojego Nexus 7

Nie, nie potrzebuje - nie zrozumieliśmy się, chodzi mi o to że pozostała u Ciebie wersja belki z bębnami :P

No tak,ale on musiał wymieniać bo jego belka nadawała sie na złom

Nie, nie potrzebuje - nie zrozumieliśmy się, chodzi mi o to że pozostała u Ciebie wersja belki z bębnami :P

No nie wydaje mi się by ciebie nie zrozumiał. To raczej Elcalsico ,ironia za ironię. :devil:

Belka została zmieniona ale bębny zostały moje.. Wysłane z mojego Nexus 7

Z Nota :-D Wysłane z mojego Nexus 7

• 2 years later...

czy skrzywioną belkę po uderzeniu w tył mozna spawać czy wymienia się na nową? ASO chce mi spawać a nie wstawić nowej . jaka jest wytrzymałośc takiej konstrukcji?-chyba gorsza?  rozliczenie z OC sprawcy szkody. tym bardziej ASO powinno isc w wymiane a nie naprawę.

czy skrzywioną belkę po uderzeniu w tył mozna spawać czy wymienia się na nową? ASO chce mi spawać a nie wstawić nowej . jaka jest wytrzymałośc takiej konstrukcji?-chyba gorsza?  rozliczenie z OC sprawcy szkody. tym bardziej ASO powinno isc w wymiane a nie naprawę.

Pewnie chodzi o to ,by nie wyszła szkoda całkowita , ja bym na spawanie belki w życiu się nie zgodził (tak jak na spawanie felgi drążków i wszystkiego ,co przenosi naprężenia i obciążenie).