Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

kontrolka od pasów

Guest szczur87
 Share

Recommended Posts

Guest szczur87

ostatnio kładłem oparcie tylnej kanapy i ujrzałem wtyczkę nie podpiętą do niczego.

jest ona dokładnie pod oparciem z lewej strony pod tym plastikiem tapicerki.

może mi ktoś powiedzieć co to za wtyczka?

almera n16 01r sedan.

przypuszczam że od zapięcia pasów.(ale z tyłu?)

W N16 nie było kontrolki niezapiętych pasów.

Zarzuć zdjęciem.

Z tylu wiązka jedna idzie bodajże do pompy paliwa i chyba coś jeszcze od tego odchodzi, ale dokładnie nie pamiętam...

Guest mirekg9

Ty masz sedana, więc może być też tak, że jest to wtyczka do wycieraczki tylnej szyby. Czyli u Ciebie nie podłączone, gdyż jej nie masz.

Jedna wiązka na sedana i HB, tylko pod wyposażenie się zmienia. ;) taniej wychodzi.

Na Skandynawię wychodziły takie wersje i niekiedy na Anglię, że była wycieraczka na tylnej szybie w sedanie. Dodatkowo ta kostka jak jest dwupinowa to może być os syreny alarmu fabrycznego.

Guest mirekg9

Więc wtyczka została. Jak napisał @tomzyl, robili jedne uniwersalne wiązki do sedana i hb, jeśli coś w danym modelu nie ma, więc pozostaje kostka pusta-niepodłączona.

Tak samo może zaistnieć różnica między wiązkami /pustymi złączkami/ między dieslem a benzyniakiem.

Edited by mirekg9

Guest bartek9108

U mnie w HB 3d również pod siedzeniem jest jedna pusta kostka, przyklejona do budy. Patrząc po tym że inne kable z którymi dalej się łączy idą do głośników (a przynajmniej tak wygląda jakby się łączyły, bo nie chciałem dalej zdejmować tapicerki), wnioskuję że to będzie coś od zmieniarki/tuby? Albo nie wiem? Czujniki parkowania? Almery je miały?

W N16 nie było kontrolki niezapiętych pasów.

Yyyyyy? I have. Chyba że chodzi o tył. Albo ludzik z pasem służy do czegoś yyyyy innego?

Edited by bartek9108

Najprościej to service manual i zobaczyć do czego jest ta kostka - napiszcie ile ma przewodów - będzie łatwiej.