karibox1 Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 (edited) Witam od wielu lat mam fetysz na punkcie szyberdachu. Niestety rozsądek spowodował, że mam xa z salonu czyli wersję columbia bez tego jakże ważnego urządzenia. Dlatego proszę o poradę czy da się zamontować taki szyber (mały nie duży i nie musi być otwierany wystarczy uchylany) we własnym zakresie? Kiedyś montowało się takie w kadettach i golfach II. Może ktoś widział już taką robotę i wie jaki szyber pasuje? Albo czy dach pod szyber jest taki sam jak do zwykłego egzemplarza. Pozdrawiam Edited September 7, 2013 by karibox1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Janusz_ Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Dachy do wersji z szyberdachem mają nieco inną konstrukcję. Wycinając dziurę w dachu osłabiasz go - dach traci swoją sztywność. Oryginalnie montowane szyberdachy mają zrobione odpływy wody w słupkach. Zobacz też, że jak masz otwór przy oryginalnym szyberdachu to blacha w dachu jest odpowiednio powyginana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted September 7, 2013 Author Share Posted September 7, 2013 Właśnie przeglądam na allegro szyberdachy i mają całe dachy także rzeczywiście lipa i trzeba będzie się oblizać. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekp Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 Właśnie przeglądam na allegro szyberdachy i mają całe dachy także rzeczywiście lipa i trzeba będzie się oblizać. Dzięki Ja mam w swoim X-ie szyberdach i powiem, że rzadko używam. Powodem jest znaczny hałas nawet w trakcie wolnej jazdy, który w moim przypadku może być powodowany przez belki na dachu i box. Całkowite otwarcie powoduje, że powyżej 60 nie da się jechać ze względu na przeciąg i hałas, w słońcu też nie można wytrzymać. Generalnie moim zdaniem nie warto się bawić w montaż. pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted September 9, 2013 Author Share Posted September 9, 2013 Dziękuję Krzysiu dlatego chciałem uchylany, nie muszę otwierać. Po prostu mój ojcieć miał kiedyś sierrę cosworth z szybrem i od tego czasu nie mogę się pozbyć wrażenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekp Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Dziękuję Krzysiu dlatego chciałem uchylany, nie muszę otwierać. Po prostu mój ojcieć miał kiedyś sierrę cosworth z szybrem i od tego czasu nie mogę się pozbyć wrażenia. Nie wiem jak to jest do końca, ale w przypadku szyberdachów w X-trail są one jednocześnie odsuwane i uchylane, w moim przypadku elektrycznie. pozdrawiam Krzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 a to ładnie mogę tylko pozazdrościć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aabb Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 A tu próbowałeś: http://szyberdachy.webasto.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 niby można zamontować ale wysłałem zapytanie. Jednak za cenę najtańszego można kupić cały dach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartezm Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 z montażem? ja bym nie pozwolił na odcinanie dachu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted September 11, 2013 Author Share Posted September 11, 2013 nie nie to tylko odniesienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts