Guest Pajek Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Witam wszystkich Pozwólcie opiszę moją przygodę z ręcznym i zaciskami a mianowicie jakoś rok temu poziom frustracji zapiekającego się ręcznego osiągnął swój kres ---> zaprowadziłem auto do znachorów i dwa dni badali i rzekomo namaścili i naprawili. Problematyczne okazało się zdobycie zestawu gum(uszcelek) do zacisków ponieważ nietypowo mam średnicę 38mm. Jakoś się udało i niecały miesiąc cieszyłem się ręcznym po czym złapał lewy zacisk a przecież znachory >200zł za naprawę skasowali ;\ Za pomocą łychy odblokowałem dziada i bez ręcznego funkcjonowałem lecz z czasem zaczął również cylinderek blokować się od normalnego hamowania. Nie wytrzymałem i z aledrogo.pl kupiłem używkę za 100zł. Paczka przyszła tylko zacisk jakiś inny, nie zwróciłem uwagi i zamówiłem wersje ze średnica tłoczka 34mm. Zamontowałem i wszystko gra do tej pory, lecz zacząłem się zastanawiać czy tak można: z jednej strony na tyle tłoczek 34mm a na drugiej 38mm czy w ogóle można zastępować wersję 38mm wersją 34mm?? Planuję dokupić drugi zacisk 34mm aby były po obu stronach jednakowe, gdzieś wyszytałem że te LUCAS-a (34mm) są trwalsze i ręczny jest bezproblemowy – siakieś opinie? Aaaaa byłem na diagnostyce i Pan nie zauważył różnic w sile hamowania tylnych kół Proszę o konstruktywne wypowiedzi:) Pozdrawiam wszystkich Almo pozytywnych! Link to comment Share on other sites More sharing options...
buladag Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Ja mam 34mm i niestety, nie są mniej problematyczne. W zasadzie co rok trzeba tam zaglądać. Blokuje się nie tyle ręczny co klocki w prowadnicach i tłoczek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pajek Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Esencja pytania: zacząłem się zastanawiać czy tak można:1.) z jednej strony na tyle tłoczek 34mm a na drugiej 38mm2.) czy w ogóle można zastępować wersję 38mm wersją 34mm?? Jakie są wasze opinie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.