boku Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 Witam Posiadam X-a T31 z reflektorami bi-xenon, obok soczewek znajdują się lustra w których są żarówki 5W postojowe, chyba wtym miejscu były światła drogowe.Pomysł polega na zamianie tych żarówwek na LED-y o 2-ch wartościach mocy. Mniejszą moc do postojówek a wiekszą jako swiatła dzienne przez przekaznik który wyłączłby je w czasie swiecenia postojowych. Prosze o sugestie podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frantic_1 Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 A ile LEDów zamierzasz tam upakować, żeby być widocznym na drodze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boku Posted October 11, 2013 Author Share Posted October 11, 2013 Witam Są żarówki LED na alegro mają zastępowac tradycyjną zarówkę 5/21W 12V. Jak zdobęde taką wypróbuję jak to jasno świeci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frantic_1 Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Ciekawy pomysł. Czy myślisz np. o ŻARÓWCE LED CREE 5W+12SMD 5050? Reklamują, że ma 231 lm/W.Konieczne będzie przerobienie gniazda,na podwójne zasilanie. Jeśli dobrze doczytałem musisz brać z trzonkiem BAY15D P21/5W. Pod jeden pin podpiąć zasilanie postojówki, a pod drugi światła dziennego. Ja niestety poszedłem na łatwiznę i światła do jazdy dziennej wstawiłem w miejsce przeciwmgielnych, których nigdy nie używałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boku Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 Witam. Cos takiego miałem na mysli, tylko teraz mam trzonek T10 ,trzeba by przerobic i pobawic się żarówką jakie będzie skopienie no i przekaźnik który wyłączy dzienne jak wł. postojowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajjk Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Witam nie jestem pewien czy to dobry pomysł. zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym światła o określonym charakterze powinny miec znak homologacji.Proponuję na wszelki wypadek sprawdzic przed przeróbką by nie płacic zbędnych mandatów:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crayou Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 (edited) Tak wygląda cree w5w w naszych X-ach. Edited October 31, 2013 by crayou 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeshky Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 daj znać jak już Ci dowód zabiorą ... PS. lubisz jak z naprzeciwka cię oślepiają takimi wynalazkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crayou Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 A wiesz jak działa aparat fotograficzny? Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frantic_1 Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Witam nie jestem pewien czy to dobry pomysł. zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym światła o określonym charakterze powinny miec znak homologacji.Proponuję na wszelki wypadek sprawdzic przed przeróbką by nie płacic zbędnych mandatów:) Masz rację, to kiepski pomysł. Bez właściwej homologacji na szkle lampy - pokuta. Kilka informacja nt. świateł do jazdy dziennej: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_do_jazdy_dziennej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts