Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

napinacz paska wieloklinowego x-trail 2.0 benzyna

pokerfuck
 Share

Recommended Posts

witam

czy ktos moze mnie oswiecic-jak dziala napinacz do paska (alternator,klima itd.)

nie widze tam zadnej sruby do naciagania i dojscie tez hamskie.

czy moze sie ten pasek jakos inaczej naciaga.

podrawiam

a nie naciąga sie go czasem za pomocą ALTKA?? a drugi pasek za pomocą pompy wspomagania??

a nie naciąga sie go czasem za pomocą ALTKA?? a drugi pasek za pomocą pompy wspomagania??

chyba masz inny silnik -u mnie jest tylko jeden dlugi pasek.

wyciagnalem ten napinacz. ma w srodku bardzo mocna sprezyne ale jak sie go montuje nie wiem.

mam nadzieje ze dam rade to spowrotem zlozyc.

a przy okazji co to jest ALTKA ?

ALTEK -  alternator :D czyli jak masz napinacz na sprężynie, to powinno być miejsce na klucz i wtedy po włożeniu naciągasz, nakładasz pasek i puszczasz i po sprawie, 

alternator , servopompa, klima nie maja zadnego naciagania.

a ta sprezyna taka mocna ze reka poruszyc nie ma szans.

nie mam pojecia jak to poskladam

czy to wygląda TAK ??

czy to TA rolka??

jak tak, to widzisz tam wejście na klucz, przykręć ją na miejsce tak jak była, nałóż nasadkę, długa dźwignia i przekręć przeciwnie do sprężyny, powinno pomóc :D 

czy to wygląda TAK ??

czy to TA rolka??

jak tak, to widzisz tam wejście na klucz, przykręć ją na miejsce tak jak była, nałóż nasadkę, długa dźwignia i przekręć przeciwnie do sprężyny, powinno pomóc :D

dokladnie -chyba trzeba jakis extra klucz  - ale tez ciezko z dojsciem

mam podobnie u siebie, te sprężyny mają mały "skok" musisz dać nasadkę i zrobić jakąś przedłużkę ja miałem prawie 1m :D a i tak trzeba było pasek naciągać na koła, zrób tak: najpierw poprowadź pasek po wszystkich kołach, włącznie z napinaczem, a do założenia zostaw sobie to co masz najlepsze dojście, i powinieneś dać radę :)

aha ,masz na mysli nasadke na srube od rolki , sprobuje ale musze powiedziec ze tak ciezko nie mialem jeszcze przy zadnym aucie.

powiedz -teoretycznie moge silnik zapalic na krotko tez bez paska zeby sprawdzic czy  lancuch rozrzadu  dobrze zlozylem ?

powiedz -teoretycznie moge silnik zapalic na krotko tez bez paska zeby sprawdzic czy  lancuch rozrzadu  dobrze zlozylem ?

tak, nie będziesz miał klimy, ładowania i wspomagania, ale to do sprawdzenia nei jest Ci potrzebne, ja zawsze najpierw obracam wałem dla sprawdzenia a nie odpalam auta :D 

walem oczywiscie krecilem.

dzieki za pomoc

do napinacza używam oczkowej odgętej 14 na środku rolki. Jak już zdemontowałeś to zamontuj w imadle i po naciągnięciu zabezpiecz