Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Płyn hamulcowo-sprzęgłowy

Moby7
 Share

Recommended Posts

witam Wszystkich

Zapytam o płyn hamulcowy podobno jest to ten sam co i sprzęgłowy

Ile dokładnie wchodzi do zbiorniczka i czy na zbiorniczku są zaznaczone stany minimalny i maksymalny?

Jaki jest mniej więcej koszt wymiany wraz z czyszczeniem hamulców?

Był ktoś ostatnio na takiej usłudze?

Note rocznik 2009 po lifcie silnik 1.4 oczywiście

Jak robiłeś przeglądy w ASO, robili Ci to na drugim przeglądzie. Spokojnie możesz to zrobić w przyszłym roku. Na zbiorniku wyrównawczym są stany min i max.

Jak robiłeś przeglądy w ASO, robili Ci to na drugim przeglądzie. Spokojnie możesz to zrobić w przyszłym roku. Na zbiorniku wyrównawczym są stany min i max.

pierwszy raz będę robił wymiane tego płynu, przeglądy robiłem w aso ale bez wymiany hamulcowego

Edited by Moby7

Dziwne, bo wchodzi to w zakres drugiego - dużego przeglądu po drugim roku. Ta czynność powinna zostać wykonana, bo płyn hamulcowo-sprzegłowy wymiania się okresowo - bez względu na przebieg. W przypadku Note co 2 lata.

Dziwne, bo wchodzi to w zakres drugiego - dużego przeglądu po drugim roku. Ta czynność powinna zostać wykonana, bo płyn hamulcowo-sprzegłowy wymiania się okresowo - bez względu na przebieg. W przypadku Note co 2 lata.

Patrzyłem dzisiaj do instrukcji obslugi ale akurat o plynie hamulcowym nie piszą ile go wchodzi, pisza tylko żeby go dolewać jesli będzie taka potrzeba i to DOT-4 jak wynika z instrukcji

Możesz sprawdzić na fakturze z przegladu ile plynu wlali do Twojego Nota?

Na specyfikacji czynności serwisowych mam tylko wymiana płynu hamulcowego. Na pragonie natomiast płyn hamulcowy i kwota. Mam jakieś specyfikację na kompie. Poszukam i jak będzie to napiszę.

aso nie zawsze ściśle trzymają się procedury wymiany płynu hamulcowego. Miałem kiedyś astrę G, w której wg książki także należało wymienić płyn co 2 lata. Kiedy pytałem o to w serwisie podczas przeglądu po 2 roku eksploatatcji, powiedziano mi,że sprawdzili płyn pod kątem zawodnienia i uznali, że jest w dobrym stanie. To samo powtórzyło się podczas trzeciego rocznego przeglądu. Podczas czwartego zarządałem stanowczo wymiany płynu i zrobili to, choć ponownie mechanik twioerdził że z płynem jest wszystko w porządku - nasuwa sią analogia

Faktycznie obecnie jest dostepna szeroka gama urządzeń do sprawdzania jakości i zawodnienia płynów hamulcowych. Same płyny też są lepsze.

Jesteś pewien że wymienili?Tego nie sprawdzisz ,no chyba że widziałeś co robią.

Wymieniałem w tym roku w warsztacie nieautoryzowanym, butelka litrowa starcza,nawet zostaje na ewentualną dolewkę.Koszt 50 PLN + płyn Castrol 1 l. ok 35 PLN.

Ja byłem ostatnio na wymianie, sama wymiana z płynem 100zł mnie kosztowała. 

Faktycznie nie jest drogo i duzo nie wchodzi tego płynu.

U mnie na pewno jest od nowości płyn i nie był wymieniany na żadnym przegladzie dlatego przed zimą chcę wymienić

• 2 years later...

Witam,

Zbliża się mój drugi przegląd, który od pierwszego różni się wymianą płynu hamulcowego (filtry powietrza i kabinowy i tak wymieniam co roku samodzielnie).

Czy orientujecie się, jaki płyn hamulcowy jest fabrycznie lany do nowego Note (czy jest to Total, tak jak olej?) i ile go tam wchodzi przy wymianie? Na przeglądy kupuję sam wszystkie płyny i filtry i zastanawiam się, czy i płyn hamulcowy warto kupić we własnym zakresie, ponieważ panowie w ASO za robociznę i płyn hamulcowy życzą sobie ok. 120 zł.

A kto wie co tam jest wlane? Na montażu w fabryce, maszyna napełniająca układ hamulcowy wlewa to co ma w zbiorniku. Liczą się parametry a nie producent płynu.

Lejesz dobry płyn DOT4 i po problemie.

Wymiana płynu hamulcowego to jest 30-40min roboty na spokojnie.

Jadę we wtorek na wymianę płynu hamulcowego, w odpowiedzi co leją to leją to ale jakiej firmy jest płyn to nie wiem  :bezradny:

P1020405.JPG

Równie dobrze ten płyn może być produkowany w Mołdawii. Jeszcze raz, liczą się parametry. Producent auta używa tego co tanie i dobre, nie koniecznie markowe.

Wiesz ten płyn Nissan DOT 4 ma akurat dobre opinie i jego się trzymam.

Jak i oryginalnych klocków hamulcowych Nissan z których jestem bardzo zadowolony bo nie pylą w oczach nie znikają i nie zjadają tarcz  :D

Dlatego najlepiej jest ukryć produkt pod nazwą producenta samochodu :D Jakbyś wiedział gdzie go robią... mógłby być dylemat ;)

Wiesz ja tak naprawdę to tylko Tiidę serwisuję w ASO na oryginalnych częściach  :P

Mam rabat duży w Nissanie to mnie się nie opłaca jechać do jakieś dziupli z Mietkiem i Zygmuntem plus moje graty zmieniki z InterTeam wychodzi drożej !!

W ASO sprzedawane i lane są płyny tego producenta, który chce niższą cenę za swoje płyny.

Ja jak wymieniałem w 2013r to lali mi oryginał płyn hamulcowy  Nissana Dot4 

Teraz tak samo jeśli będą kombinowali z wlaniem jakiego badziewia nie ma szans.. nie ze mną te numery ja stoję przy samochodzie i patrze na ręce :)

Wiesz ten płyn Nissan DOT 4 ma akurat dobre opinie i jego się trzymam.

Jak i oryginalnych klocków hamulcowych Nissan z których jestem bardzo zadowolony bo nie pylą w oczach nie znikają i nie zjadają tarcz  :D

Kloski  dla nissana produkuje  JURID ,niestety na wolnym rynku ceny wyższe , niż w ASO z 30% rabatem

No tak ale kogo jest płyn hamulcowy w butelkach z logo Nissanem ??

No jestem po wymianie płynu w ASO było super :spoko:

Nie było problema abym był przy aucie,płynu idzie nie cały litr  :P

Kto jest producentem płynu to tego nikt nie wie z ASO .

Koszt to 100zł !

post-72509-0-51848000-1460479674_thumb.jpg

post-72509-0-25454800-1460479685_thumb.jpg