smarzyk Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Witam serdecznie, dzisiaj spotkała mnie bardzo niemiła niespodzianka. Jak co rano, otwieram auto, zapala się światło w kabinie, włączam silnik, włączam nawiew i grzanie, skrobie szyby, wsiadam i jadę. Dzisiaj było inaczej, w pewnym momencie usłyszałem, że coś cicho działa moje autko. Okazało się, że pojawiły się problemy i trwają do teraz: - nie działa nawiew, - nie ma oświetlenia w kabinie i w bagażniku, - nie działają migacze, - nie działa elektryka szyb i lusterek, - nie działa podgrzewanie tylnej szyby, - nie działa OBD, - na pierwszej pozycji kluczyka nie ma zasilania na zegary, a po wyłączeniu auta, gaśnie wyświetlacz z przebiegiem a przebyta odległość od włączenia zapłonu się kasuje. Ciekawostką jest to, że raz na jakiś czas 100% sprawność wraca lecz na krótko Udało mnie się odczytać błędy: Pending: P0400 - Exhaust Gas Recirculation Flow PIDs supported [01 - 20] 4200007E180000 Freeze DTC 4202000135 Fuel system status (FSS) 4203000200 Calculated engine load value (EngineLoad) 42040063 Engine coolant temperature (EGT) 4205007C Short term fuel % trim Bank 1 (STFT1) 4206007D Long term fuel % trim Bank 1 (LTFT1) 42070082 Engine RPM (RPM) 420C001C20 Vehicle speed (Speed) 420D000A Pending: P0135 - O2 Sensor Heater Circuit Pending: P0141 - O2 Sensor Heater Circuit Pomocy! Jak się uda naprawić to zapraszam na piwko do Pozka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemektom1992 Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 sprawdź bezpiecznik pod maską od głównego zasilania, jak się nie mylą 100A. pod maską koło aku. Miałem przypadek i to okazało się to. Ten bezpiecznik jest przykręcany na dwie śruby, pod ta plastikową obudową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarzyk Posted October 16, 2013 Author Share Posted October 16, 2013 Pod maską koło aku u mnie największe to 80A, na oko nie są przerwane, ale dla świętego spokoju wyjmę i sprawdzę multimetrem. Czy jest możliwość by przekaźnik wyglądał na dobry a w momencie gdy ma zadziałać się psuje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hansrpg Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Mi kiedyś renault thalia nagle rzuciła palenie silnik kręcił jak wściekły ale nie zapalał, problem tkwił w przekaźnikach i bezpiecznikach koło aku wystarczyło je wyjąć, wsadzić i poruszać lekko i zaczął palić jak zwykle więc może i u ciebie taki zabieg pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarzyk Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Wszystkie po trzy razy tak robiłem Najgorsze że przejrzałem już wszystkie przyłącza masowe, bezpieczniki i przekaźniki i dalej jest tak samo Masa: - między kielichem a puszką filtra - nad cewkami - koło alternatora i powyżej - masa do silnika - za zegarami Są jeszcze gdzieś przyłącza masowe. Czy ten przekaźnik 24330C9900 (skrzynka z bezpiecznikami w kabinie) powinien mieć takie dziwne wartości .000 ? Miał by ktoś może plany układu wiązki elektrycznej ? Kończą mi się pomysły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mirekg9 Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Kończą mi się pomysły... Rozwiązałeś kolego już swój problem? Podzielisz się z nami co było przyczyną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarzyk Posted October 25, 2013 Author Share Posted October 25, 2013 (edited) Witam, Myślałem ze post wyszedł, napisałem z telefonu jak tylko znalazłem przyczynę usterki. Po wnikliwym przestudiowaniu schematów elektrycznych, wyjęciu aku i wykręceniu podstawki aku znalazłem przyczynę i ślady po winowajcy Kabel odpowiedzialny za rzeczy, które nie działały był rozdrapany, sądzę, że wcześniej wisiał na włosku aż wreszcie się urwał, do tego znalazłem odchody gryzonia na osłonie silnika. Zapewne kuna to była (mieszkam przy lesie). Kabel został polutowany, ładnie zabezpieczony i wszystko działa Edited October 25, 2013 by smarzyk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mirekg9 Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 No to Ci futrzak dowcip zrobił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarzyk Posted October 25, 2013 Author Share Posted October 25, 2013 Moje zdziwienie nie mialo konca Ale tak serio to radze czyms spryskac swoje auta, komory silnika, podwozia itp bo szkody sa masakryczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mirekg9 Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 (edited) Na pewno szkody są, a mój wpis był jako mały żarcik i na pewno nie złośliwie. Edited October 26, 2013 by mirekg9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts