Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Sprzęgło - czy do wymiany?

ten1973
 Share

Recommended Posts

Witam ,

mam mały problemik z moją p12 2002 silnik 2,2...stojąc w korku zauważyłem ,że sprzęgło inaczej działa i z pod maski lekkie stukanie (hałas). Po dojechaniu do domu podniosłem maskę i słyszę drgania i lekkie szarpanie silnikiem, a po lekkim wciśnięciu sprzęgła lekkie tarcie. Co to może być...łożysko, docisk ,tarcza do wymiany? Może któryś z kolegów miał podobne obiawy przy swoich primerkach,,,pozdrawiam

Stawiam na koło dwumasowe. Przemawiają za tym wibracje i stuki.

Jeśli dwumasa jak piszesz - koszt regeneracji w Rzeszowie 650zł + wymiana 1000zł z haczkiem..jutro się dowiem co powiedzą mechanicy dobrze, że na firmie jest warsztat samochodowy i mechanicy znajomi.

Pisz co ustaliłeś, będzie dla potomnych :) .

napewno napisze,dopiero zrobiłem wycieraczki bo plastik się wyrobił na tych cięgnach napędowych od silniczka a teraz to,,,życie...

już sie dowiedziłem dwumasa+ łożysko padło,dzwoniłem jeszcze po kilku mechanikach powiedzieli że regenerować szkoda wytrzyma rok i dalej problem (jak jet naprawde nie wiem)wpradzili szukać na allegro i tego typu portalach a dokładnie u kogoś kto nie ma jednej części od takiego autka a wystawia więcej czyli auto powypadkowe itp.znalazłem zamówiłem dwumase zobaczymy co jutro przyjdzie.

• Upvote 2

I to się chwali :spoko: . Mam na myśli oczywiście fakt, że nie zapomniałeś napisać co ustalił fachowiec. Daj znać jak będzie po operacji :) . Koszt naprawy, części itp. ;) . (+)

autko śmiga a cena naprawy,,dwumasa +przesyłka 365zł oczywiście z allegro,,,,łożysko oporowe 159zł to już nowe i co ważne wymiana 120zł + 2 x 0,7 % ale jak pisałem w poscie wyżej mechanicy z firmy w której pracuje...

• Upvote 2

No i "+" leci do Ciebie @ten1973 za konkretne i profesjonalne zakończenie tematu / wyjaśnienie problmu, usterki :)

Oby więcej takich klubowiczów.

Da się szybko zakończyć temat bez kręcenia warkoczy.:)

Miałem ten sam problem 2 dni temu tylko w p12 z silnikiem 2.0 benzyna. Również padła dwumasa a koszt nowej to 5 tys :P  Kupiłem na allegro i odpukać jest wszystko na razie okej. Koszt dwumasy 450zł, łożysko 130zł, + tarcza- nabicie wykladziny 80zł + 400zł robocizna. Łącznie 1060zł  zawsze lepiej niż nówkę dwumase samą za 5 klocków