Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[T31]Stukające oparcie tylnych foteli

berater
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie.

Chodzi o upierdliwe stukanie na wybojach oparcia tylnego lewego, na tej blasze do regulacji pochylenia.

Co ciekawe, prawe jest ok.

Oczywiście pod obciążeniem (pasażer), odgłosów nie ma, ale najczęściej jeżdżę sam.

Czy ktoś już to przerabiał ?

Jak w temacie.

Chodzi o upierdliwe stukanie na wybojach oparcia tylnego lewego, na tej blasze do regulacji pochylenia.

Co ciekawe, prawe jest ok.

Oczywiście pod obciążeniem (pasażer), odgłosów nie ma, ale najczęściej jeżdżę sam.

Czy ktoś już to przerabiał ?

Spróbuj dokręcić do oporu gałkę do blokowania oparcia w określonym położeniu. U mnie własnie lewa (przy szerszym oparciu) z czasem się luzuje. Może to pomoże.

Pozdrawiam Forumowiczów.

Faktycznie była poluzowana. Dokręciłem.

Efekt niestety, żaden. Jak stukało tak stuka.

We wszystkich moich X-trailach pukała na nie równościach tylnia kanapa-konkretnie oparcie.

Zadne dokrecenia czy odkrecania bolca trzymajacego oparcie nic nie dawało.

Ja te stuki likwidowałem wpychajać pomiedzy bok oparcia a plastikowy bok tapicerki zwinięty kawałek tkaniny.

W ten sposob blokowalem ruch oparcia tylniej kanapy na ruchomym mocowaniu(bo tu właśnie stuka).

Owszem, można czymś wyprzeć. Ale nie lubię prowizorek.

Zastanawia mnie, dlaczego przy jednakowej budowie, działaniu stuka tylko lewe mocowanie.

Bo większe i dłuższe oparcie utrzymuje?

Edited by aabb

Też tak myślałem. Większa masa, moment (z powodu długości) to i pewnie większa siła działająca na zaczep. 

Ta teoria towarzyszyła mi tylko do momentu gdy zacząłem ręcznie szarpać jednym i drugim w okolicach zaczepu, z równą siłą.

Jedno stuka drugie nie.

• 6 months later...

to stukanie wyleczyłem niestety na krótko, wyjąłem mechanizm i podpiłowałem tak aby bolec blokujący wysuwał się głębiej w otwór, wystarczyło na 3 tygodnie. Teraz zapinam oparcie w następny otwór. Pozdrawiam.

• 10 months later...

Tez tak miałem. Wkurzłem się pół roku, bo się nie chciało... Owinąłem otwory taśmą izolacyjna i jest cisza :-)

Mam ten sam problem jeszcze nie dałem rady ogarnąć ale mam plan by nasunąć koszulkę termokurczliwą na bolec

Cud się stał pewnego razu. Po zdjęciu kanapy, oparć i mocowań oparcia z powodu naprawy blacharskiej błotników tylnych i złożeniu z powrotem tego do kupy, stuki ustały. Na jak długo, nie wiem.

No właśnie. Boję się, że zatęsknię za tym dźwiękiem. Czegoś będzie mi brakowało :)

• 3 weeks later...

Mam to samo - pocieszające że ten typ tak ma :-)

Dajcie znać czy termokurczliwa koszulka na bolcu czy inna taśma daje radę

Mam to samo - pocieszające że ten typ tak ma :-)

Dajcie znać czy termokurczliwa koszulka na bolcu czy inna taśma daje radę

Wszystkie X-traile jakie miałem(3)stukały oparcia tylniej kanapy.

Rurki termokurczliwe to była pierwsza czynnośc "obronna"z mojej strony.Mało skuteczna.

Później owijalem otwory róznymi rodzajami taśm.Efekt tez mizerny.

Teraz (skutecznie!)pozbyłem sie stuków poprzez wciśniecie pomiedzy bok kanapy a tapicerke karoserii kawałki miękkiej ,porowatej gumy ,ktore usztywniaja oparcia i nie  pozwalaja na ich samoczynne ruszanie sie.