mati113 Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Cześć Koledzy i Koleżanki Jak pewnie wiecie micra 1.5D z 2001r. nie posiada obrotomierza. Biegi staram się zmieniać na słuch i wyczucie, ale nie wiem, czy jeźdze mniej więcej odpowiednio dobrze. Sprawa wygląda tak: Startuje z 1 i przy rozpędzeniu samochodu do ok. 20/h wrzucam 2 bieg. Przy osiągniętej prędkości ok. 40km/h wrzucam 3 bieg. Mając 50, a 60km/h daje mu 4 bieg. 5 wrzucam mając 70 i więcej. Czy mniej więcej poprawnie zmieniam biegi? Staram się słuchać samochodu, ale jestem młodym kierowcą i nie zawsze jest łatwo. Jak samochód zaczyna się lekko dusić, to wiadomo, że jest za duży bieg i zrzucam na niższy. Dziś próbowałem przy prędkości 50/55km/h wrzucić 5 bieg, ale widać było, że się dusi i trzeba było mu biegu 4-tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hansrpg Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Moim zdaniem jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati113 Posted May 8, 2015 Author Share Posted May 8, 2015 Ok, dziękuje Przy ilu obrotach powinno się poprawnie zmieniać bieg w moim silniku? Wiem, że w każdym samochodzie jest inaczej, bo w benzynie zaleca się zmiane przy 2500 obrotów, a jak jest w dieslu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.