Skocz do zawartości
Aslan

[P11] Brak iskry

Rekomendowane odpowiedzi

Aslan

Witam,

 

Primera 1.6 16V 99" nie mam iskry. Paluch kręci, rozrusznik jest nowy wymieniony 3 miesiące temu.

Wydaje mi się że padła cewka w aparacie zapłonowym.

Czy to może być uszkodzony komputer? Jakieś sugestie co sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Noar

Witam.

 

Padł czujnik Halla. Przerabiałem to samo. Mi się nie udało znaleźć tego czujnika. Musisz szukać używanego aparatu albo nowego czujnika. Osobiście założyłem aparat zapłonowy od Micry niestety nie posiadam żadnych numerów aparatu. Trzeba tylko przełożyć całe flaki z aparatu od Micry do Primery ponieważ nie pasuje obudowa.

 

Śmiga Primerka juz tak trzy lata.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Aslan

Witam.

 

Padł czujnik Halla. Przerabiałem to samo. Mi się nie udało znaleźć tego czujnika. Musisz szukać używanego aparatu albo nowego czujnika. Osobiście założyłem aparat zapłonowy od Micry niestety nie posiadam żadnych numerów aparatu. Trzeba tylko przełożyć całe flaki z aparatu od Micry do Primery ponieważ nie pasuje obudowa.

 

Śmiga Primerka juz tak trzy lata.

 

Pozdrawiam

Od Mircy od dowolnego silnika? Od almery też pewnie pasują? Ile kosztuje ten czujnik Halla sam? Bo nawet nie wiem gdzie go szukać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Noar

Niestety tego ci nie powiem od jakiego silnika. Obudowa jest identyczna tylko nie pasuje "końcówka" aparatu. Musisz wyjąć aparat i po prostu porównać. Czujnik Halla to w sklepach motoryzacyjnych musisz szukać. Tak jak pisałem mi się nie udało znaleźć. Ktoś na forum kiedyś kupił przynajmniej tak napisał zapłacił ok 300zł z tego co pamiętam.

 

W ogóle żeby być pewnym to spróbuj jeśli masz możliwość przełożyć z innego auta aparat zapłonowy będziesz pewny na 100%.

 

Powodzenia w poszukiwaniach.

 

Udało mi się znaleźć starą obudowę od aparatu zapłonowego z Micry.

 

NR: 22100-99B04 sprawdziłem na allegro aparat jest od silnika 1.0 16v

Edytowane przez Noar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
apcar

Witam,

 

Primera 1.6 16V 99" nie mam iskry. Paluch kręci, rozrusznik jest nowy wymieniony 3 miesiące temu.

Wydaje mi się że padła cewka w aparacie zapłonowym.

Czy to może być uszkodzony komputer? Jakieś sugestie co sprawdzić?

 

sprawdż czy podczas startowania pracują wtryskiwacze i będziesz miał jasność czy cewka czy hal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jarek123a

witam chlopaki podlacze sie do tematu przerabiam wlasnie ten sam problem :( tyle ze ja przemiezyle cewke i jest dobra dotego czujnik halla u mnie jest tez ok gdyz slysze jak wtryskiwacze pracuja. zastanawia mnie tylko ten kondensator ktory znajduje sie przy aparacie jest to mozliwe aby przez niego nie bylo iskry?

 

jezeli tak to jak sprawdzic ten kondensator

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
burnbrain

U mnie padł nie dawno moduł zapłonu czyli czujnik hella. Dałem do naprawy sam czujnik 200zł i działa jak ta lala.

dotego czujnik halla u mnie jest tez ok gdyz slysze jak wtryskiwacze pracuja
Wtryskiwacze cykały więc nie ma to koniecznie związku. Ja kożystałem z usługi http://allegro.pl/item766719551_modul_nissan_almera_micra_primera_rsb_53_80336d.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jarek123a

problem rozwiazany kupilem na alegro aparat zaplonowy z mikry za 150 zl przelozylem wszystko i dziala jak nowo narodzona :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
mariusz74

Miałem ten sam problem nidawno,okazało się że padł moduł zapłonu znajdujący sie w aparacie zapłonu,jak sprawdić nie wiem robił to elektryk,moduł prawie nie do zdobycia,naprawia jeden gość z Zielonej Góry,znalazłem go na allegro i go polecam,dodam że dowiedziałem się od niego że w autkach po ok.10 latach to częsta awaria mówię oczywiście o primerkach 1,6

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jarek123a

w moim wypadku wydaje mi sie ze byla to cewka zaplonowa gdyz od znajomego mechanika dostalem sprawnego halla po podlaczeniu go auto nie mialo dalej iskry ale tak jak napisalem przelozylem wszystkie czesci i teraz dziala :D pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Primerka 93
Napisano (edytowane)

Witajcie

 

Ja równiesz mam na posiadaniu nissana p10 (1.6 16V 93r na gazniku) i mam brak iskry zmienilem cały zapłon i chodziła na dotyk,pózniej nie jezdziłem nią,stała nieruszana tydzień czasu i juz nie odpaliła po tym przestoju,sprawdziłem iskre z ojcem i nie ma na żadnej świecy,wymienilem także cewke zapłonową i nie ma rezultatu....Prosze pomozcie....

Edytowane przez Primerka 93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
fala62

Witajcie

 

Ja równiesz mam na posiadaniu nissana p10 (1.6 16V 93r na gazniku) i mam brak iskry zmienilem cały zapłon i chodziła na dotyk,pózniej nie jezdziłem nią,stała nieruszana tydzień czasu i juz nie odpaliła po tym przestoju,sprawdziłem iskre z ojcem i nie ma na żadnej świecy,wymienilem także cewke zapłonową i nie ma rezultatu....Prosze pomozcie....

Witam - ja miałem to samo,brak iskry,zgasł w czasie jazdy.Znalazłem gościa co naprawia aparaty za 150-160zł zależy co uszkodzone.Szukałem na allegro to do 1.6 16V dobry aparat to koszt ok 280zł.Jak ktoś chce namiary na goscia to podaje moje gg 5244288.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×