camello Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam, Dwa tygodnie temu nabyłem: Nissan Micra 2000r. 1.4, 82kM Pb wersja Comfort Plus niestety przy pierwszym deszczu wyszła ukryta wada przez sprzedającego, że moja Micra ma przeciek wody (deszczówki) od strony pasażera gdzieś kapię w okolicy pod/za schowkiem. Oczywiście próbowałem sam znaleźć którędy dostaje się woda, lecz jeszcze nie znam na tyle tego auta by go rozbierać itp. Jedynie co mogę napisać że wodą dostaję się chyba przez wloty powietrza na pod szybiu. Przecieka nawet jak auto stoi czyli nie dostaję się raczej dołem itp. Czy jest możliwe że jeżeli się dostaje przez te wloty to w środku gdzieś zsunął się jakiś drenaż który tą wodę pownien odprowadzać na zewnątrz? Proszę o rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Trzeba zdjąć wycieraczki i podszybie. Odpływy mogą być zatkane i woda przedostaje się do środka przez kanały wentylacyjne. Oczywiście mogą tez być inne przyczyny, ale tego bez rozbiórki podszybia nie ustalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 aha, oki. Czyli po proszę o radę demontażu podszybia, tak myślałem że trzeba będzie to zrobić sprawa odkręcenia wycieraczek i zdjęcia podszybia jest prosta, ale chodzi o uszczelkę która łączy podszybie z szybą. Czy mogę użyć tą uszczelkę ponownie, na co ją najlepiej przykleić oraz czym najlepiej zedrzeć stary klej od tej uszczelki co zostanie na szybie, bo na pewno zostanie i trzyma dość mocno z mojej analizy. Zdzierać klej inwazyjnie czy jest jakiś środek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Nie robiłem tego w Mikrze tylko w innym aucie, wiec w tej kwestii Ci nie pomogę. Trzeba poczekać aż ktoś kto to robił zabierze głos w tej sprawie. Jeśli będziesz zabierał się za rozbiórkę, uwiecznij to na zdjęciach, będzie dla potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) A w innym aucie miałeś taką uszczelkę i była klejona czy wkładana, jak sobie z nią poradziłeś? Edytowane 19 Lipca 2015 przez camello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Jest uszczelka, przylega do szyby i nie jest klejona. Chroni raczej przed liśćmi niż wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 A wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę "przecieka woda" http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/41771-k11-micra-1996-woda-na-dywanie-mity-i-legendy/?hl=%2Bprzecieka+%2Bwoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Nawet nie przyszło mi namyśl żeby skorzystać z wyszukiwarki myślałem że to odosobniony przypadek, a tu widzę że to dość częsty problem. Dzięki bo link się przydał i po zabraniu się do pracy pierwsze co zwróciłem uwagę na tą "spinkę" pod szybą i to chyba rzeczywiście ona winna jest. Jest umiejscowiona dokładnie nad kanałem wlotu powietrza zrobiłem próbę wlałem koreczek od butelki wody do tego kanału i zaczęło ciec dokładnie w tym samym miejscu w kabinie gdzie wystąpił przeciek. Zrobiłem kilka fotek nie wiem może się przyda ogólnie po zdjęciu podszybia to na prawdę syfu tam się zebrało. Tu wspomniana spinka: Kanał wlotu powietrza do którego kapię woda: Spinka ze sfatygowaną rozpadającą się uszczelką w dłoniach: Miejsce po zdemontowaniu spinki: Po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu nałożyłem uszczelniacz i wetknąłem spinkę z powrotem i zalałem ją uszczelniaczem, nie chciałem jej całkowicie usuwać bo jednak po coś ma służyć. Może super to nie wygląda, ale mam nadzieje, że pomoże. Oczywiście od strony kierowcy zrobiłem to samo: Jestem posiadaczem Micry od 2 tygodni i musze przyznać, że z wykończeniem nie których elementów to się nie postarali, jest to druga rzecz którą robię w niej jeżeli chodzi o ochronę przed wodą, pierwsza to konserwacja i uszczelnienie wlewu paliwa, gdzie zostało tylko połowę kołnierza, reszta przegniła i odpadła. Strasznie woda dostaję się przez zamkniętą klapkę wlewu paliwa. PS. Teraz tylko czekać na deszczowy dzień i potwierdzenie czy się udało czy też nie Edytowane 20 Lipca 2015 przez camello 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Dobra robota . A wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę "przecieka woda" http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/41771-k11-micra-1996-woda-na-dywanie-mity-i-legendy/?hl=%2Bprzecieka+%2Bwoda Wyszukiwarka działa jak działa. Sam często mam problem coś znaleźć. Może to wina systemu komputerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Dobra robota Dzięki.Właśnie przed chwilą przeszła ulewa, a w kabinie suchutko, także się udało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Nic tak nie cieszy jak zaradny nowy klubowicz Sam naprawi i zdjęcia zrobi + instruktaż ....Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Thomas311 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 witam jaki klucz do odkręcenia wycieraczek potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Jak już temat jest up nięty...Pewnie dubluje diagnoze z linku pow. ale TL:DRPodszybie w K11 jest tragiczne, otwór wlotowy do nawiewu znajduje sie na blasze poziomej-plaskiej, która jest zgrzewana do ściany grodziowej z asystą pasty klejaco-uszczelniającej. Jeżeli gdzieś bylo jej za mało lub za dużo- będzie stała woda.u mnie prawie wszędzie w koło auta w te zgrzewy włazi rdza I wlasnie w pas za dmuchawą też, da sie je sięgnąć od wew. strony tylko po demontazu deski i obudowy dmuchawy. A jeżeli już przerdzewieje na wylot ,to nie ma szans dojśc tam spawarką.dlatego jeżeli macie chwile czasu to wygrzebcie od str podszybia liście i kurz który może trzymać wilgoć. Niestety nawet jakbyście chcieli dać silikonu od góry profilaktycznie, to nie idzie wsadzić reki bo jest jakieś wzmocnienie grodzi Gdy woda wejdzie już do środka wsiąknie w dywan ,to micra już będzie rdzewieć w oczach.pozdrawiam! Edytowane 5 Marca 2017 przez Matiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi