Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Pomocy - migające kierunkowskazy /alarm - jak to ogarnąć

eskuu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam poważny problem ze swoją primerą p12 2002 r 2.2 diesel.
Właściwie to jest ona nie do zajechania - mega sprawne i konkretne autko - poza jednym mankamentem.
Czasami włączają się kierunkowskazy (czy światła awaryjne jak kto woli) i migają jak po wzbudzeniu alarmu - właściwie to na pewno jest alarm tylko, że z wyłączoną syreną.
Bez znaczenia ile razy zamknę i otworze drzwi pilotem - po pociągnięciu klamki drzwi kierowcy alarm wzbudza się na nowo - po odpaleniu silnika nadal migają kierunkowskazy - czasem po kilku minutach czy próbach zamknięcia drzwi poprzez pilot sytuacja się uspokaja - ale czasem nie.
Jeśli np. złapie przymrozek i akumulator trochę przy pierwszej próbie odpalenia "zamuli| to nawet nie muszę sprawdzać czy migają ..... bo tak migają znów i zaczyna się kilku dziesięcio minutowa walka aby to wyłączyć. Dodam, że na desce rozdzielczej nie migają żadne kontrolki .

Ta usterka właściwie całkowicie uniemożliwia włączenie się do ruchu i auto nie nadaje się przez to do eksploatacji - nie mam zielonego pojęcia co to może być - ktoś spotkał się z podobną usterkę ? 

no a próbowałeś centralkę od alarmu odpiąć?

centralkę od alarmu czyli to ustrojstwo gdzie kluczykiem mogę włączyć lub wyłączyć syrenę? jeśli tak to nie próbowałem bo boję się, że może połączone jest z jakimś immobilizerem - co propoujesz?

centralkę od alarmu czyli to ustrojstwo gdzie kluczykiem mogę włączyć lub wyłączyć syrenę? jeśli tak to nie próbowałem bo boję się, że może połączone jest z jakimś immobilizerem - co propoujesz?

to nie jest centralka alarmu tylko syrenka alarmowa, centralka w większości alarmów to taki płaski mały prostopadłościan,

w P12 był przeważnie montowany pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy, trzeba zdemontować obicie i poszukać

tym kluczykiem to tylko wyłączasz "wycie" syrenki a nie cały alarm. Musisz poszukać czegoś takiego 

post-78899-0-62391200-1481969254_thumb.jpg

i wypiąć tą szeroką kostkę, ten zabieg nie powinien unieruchomić samochodu, ale tym będziemy martwić się później, najpierw niestety musisz ją znaleźć, u mnie jest schowana w tunelu środkowym tuż obok pedału gazu a u Ciebie kto wie. Jak na pierwszy rzut oka jej nie znajdziesz to możesz iść po kabelku od diody.

u mnie kable (bo nie mam tej centralki) są pod kolumną kieronicy zacznij tam może nawet nic nie będziesz musiał ściągać. Mam ten sam model 2.2di 2002r 

• 3 tygodnie później...

A spróbuj wymienić baterie od kluczyka

bo bateria podtrzymuje immobilizer

i jak padnie to wariuje alarm u mnie było podobnie i pomogło

wymień baterie w pilocie jak Kolega wyżej radzi a ponadto sprawdź stan akumulatora

bo może być w kiepskim stanie i niedoładowany, wtedy takie rzeczy z alarmem też się dzieją

• 4 miesiące temu...

U mnie wymiana baterii nie pomogla . Znalazłem pod kierownicą centralkę z alarmu . Są trzy wtyczki . Próbowałem odłaczyc każda z osobna ale jak się okazało wszystkie musza byc podpiete by działał centralny i imobilaiser .

Orientujecie się które kabelki z tych wtyczek musiałbym usunąć by nie dawaly sygnału/ napiecia na syrenę i migacze ?

no i do tego jeszcze dochodzi rozcięcie zapłonu które po odłączeniu centralki trzeba jeszcze zewrzeć, bo nie odpalisz też samochodu. Chociaż to dość dziwne podłączenie u ciebie tego alarmu, bo sygnał o uzbrojeniu alarmu jest zazwyczaj brany właśnie z fabrycznego sterownika centralnego, więc powinno być to tylko dołączone a nie rozcięte. Zrób zdjęcie tej centralki to zobaczymy co to jest w ogóle.

no i do tego jeszcze dochodzi rozcięcie zapłonu które po odłączeniu centralki trzeba jeszcze zewrzeć, bo nie odpalisz też samochodu. Chociaż to dość dziwne podłączenie u ciebie tego alarmu, bo sygnał o uzbrojeniu alarmu jest zazwyczaj brany właśnie z fabrycznego sterownika centralnego, więc powinno być to tylko dołączone a nie rozcięte. Zrób zdjęcie tej centralki to zobaczymy co to jest w ogóle.

Zdjęcie centralki :

post-75791-0-77034700-1495203765_thumb.jpg

Edytowane przez dzialus

hmm.. to jest moduł komfortu a nie centralka alarmowa

poddaję się  :(  Więc gdzie znaleźć tą centralkę z alarmu ?

Właśnie o to chodzi żeby tak łatwo jej nie znaleźć, jest to zabezpieczenie więc nie może być na wierzchu, ale wystarczy troszkę pogłówkować i można sobie z tym poradzić, pomyślałeś o tym żeby poszukać jej np. po kabelku od diody albo od czujników ruchu, na pewno będą wpięte do centralki.

Ufff. Znalazłem . Centralka była pod kierownicą za bezpiecznikami .Odłączyłem ją .

Ufff. Znalazłem . Centralka była pod kierownicą za bezpiecznikami .Odłączyłem ją .

no i chyba znowu d*pa . Dziś otwarłem drzwi pasażera ( nie otwieralem centralnego , bo od strony pasażera drzwi mi sie nie zamykają ) i zaczął wyć alarm .  Dodatkowo zauwazyłem , że po otwarciu klapy z bagażnika nie wyświetla mi się kontrolka otwartych drzwi ( nie wiem jak z resztą drzwi ) .

Do " centralki " doszłem po kabelku od diody . Więc co ja tym razem odłączyłem ? To już trzecia prostokątna puszka którą odłączyłem pod przednia tapicerką

Dawaj zdjęcie :)

Postaram się je zrobić jutro . Puszeczka koloru czarnego . Wymiary 10 na 5 cm . Nie było na niej żadnej naklejki .

to zrób tak żeby było widać jakie kostki są do niej podłączone

post-75791-0-53232600-1495726141_thumb.jpgpost-75791-0-58023800-1495726155_thumb.jpgpost-75791-0-87770700-1495726164_thumb.jpgpost-75791-0-58501100-1495726177_thumb.jpg

dodatkowo na stałe są tam podłączone dwa czarne kabelki . Ta malutka biala wtyczka to zasilanie diody

Z pewnością jest to coś dodatkowo montowanego, ale zastanawia mnie tak mała ilość przewodów w kostce trochę za mało jak na centralkę alarmową. Powiedz mi jeszcze czy masz we wnętrzu zamontowane czujniki ruchu.

Czujniki znajdują się w podsófitówce nad lusterkiem . Odpinałem je z kostki i zaklejalem je taśmą przy podpiętej kostce a alarm i tak wariowal

No to szukaj jeszcze dalej, bo do tego co znalazłeś nie widać żeby były podłączone czujniki, może to jakiś dodatkowy moduł do alarmu, w każdym razie nie wygląda to na centralkę alarmową.