Daniel_I Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nie wiem, jaka jest polska nazwa właściwa dla tego czegoś - owiewka na maskę? Po angielsku bywa to opisywane jako bonnet/stone chip/bug deflector. Jeśli ktoś używa, to prosiłbym o komentarz, jak to się sprawdza w tej ostatniej funkcji. Kiedyś używałem takiej owiewki w Chryslerze Grand Voyagerze i działało to bardzo dobrze - tzn. faktycznie ilość owadów rozbijających się o przednią szybę wyraźnie spadła po zamontowaniu tego wynalazku, ale oczywiście w przypadku Juke niekoniecznie musi to funkcjonować równie dobrze. W ostateczności kupię i przetestuję sam (chociaż na wynik trzeba będzie poczekać, aż zacznie się sezon na robale) - ale jeśli ktoś już to wcześniej zrobił, to byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 To chyba ma chronić maskę przed kamieniami, a nie szybę przed owadami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 To chyba ma chronić maskę przed kamieniami, a nie szybę przed owadami ? To ma teoretycznie robić różne rzeczy - jedna z nazw to "bug deflector". A mnie interesuje, jak w tej funkcji sprawdza się to praktycznie - akurat z moich obserwacji wynika że w przypadku Juke maska stosunkowo mało jest narażona na ostrzał kamieniami, na pewno mniej niż przednia szyba i zderzak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Tutaj masz temat poruszany w QQ http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95557-osłona-maski-owiewka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Tutaj masz temat poruszany w QQ http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95557-osłona-maski-owiewka/ Dzięki, tylko tam ten wątek dość szybko zdryfował w innym kierunku - a do tego nawet jeśli w QQ taka owiewka się sprawdza, to w Juke nie musi i vice versa. Latem po 50 km w trasie cała przednia szyba potrafi być upaćkana resztkami robali, a wycieraczki tylko te pozostałości rozmazują i zamieniają w półkoliste smugi. Być może da się to zjawisko ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Chodziło mi o kwestię - co dzieje się pod taką osłonką ...a przed robaczkami na szybie raczej Cię nie uchroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Chodziło mi o kwestię - co dzieje się pod taką osłonką ...a przed robaczkami na szybie raczej Cię nie uchroni... W USA jest to popularny gadżet - i w przypadku niektórych aut działa znakomicie. Wspomniałem już o przykładzie Chryslera Voyagera - bez owiewki masa robali na szybie, po zainstalowaniu owiewki raptem kilka sztuk po kilkusetkilometrowej trasie. Ale to jest kwestia kształtu owiewki i kształtu nadwozia, z którym ma ona współpracować: możliwe, że w przypadku Juke nie działa to wcale, dlatego liczę, że może ktoś, kto tego używał, napisze tu parę słów i być może zaoszczędzi mi kupna czegoś, co się nie sprawdza. A pod taką plastikową owiewką nic specjalnego nie powinno się dziać - poza tym, że zdecydowanie utrudnia ona osuszenie samochodu po myciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) W jaki sposób ta owiewka miałaby ograniczyć ilość owadów rozbijających się o szybę? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez neq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 W jaki sposób ta owiewka miałaby ograniczyć ilość owadów rozbijających się o szybę? Czy ta konkretna - nie wiem, właśnie o to pytam. A ogólnie jeśli to działa, to działa w taki sposób, że zmienia trochę kierunek przepływu powietrza nad maską i dzięki temu część robali po prostu jest "zdmuchiwana" z trajektorii kolizyjnej z przednią szybą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzycho59 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) W jaki sposób ta owiewka miałaby ograniczyć ilość owadów rozbijających się o szybę? Zmiana kierunku opływającego strumienia powietrza. Mam założoną praktycznie od początku i faktycznie nie mam problemów ze zbyt dużą ilością robali na masce w ogóle, na szybie mniej. I mam porównanie. Jak zwykle bywa wystąpiła różnica poglądów z mą małżonką w kwestii wyglądu ( dla mnie to kwestia gustu)- mojej zonie się to nie podobało więc na wiosnę zdjąłem i kilka miesięcy jeździłem bez niestety - robali więcej a do tego kamyczek w szybę i szyba do wymiany. Nie mówię że ochroniłoby to też przed kamieniem ale może....., może to przypadek może nie ale teraz założyłem znowu i jakoś czuje się bezpieczniej. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez krzycho59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 do juke to nie pasuje , nie współgra z bryłą która jest dosyć wymyślna (dla niektórych wręcz pokraczna, dla mnie o.k) , ale ja wiem z przodu owiewkę z tylu bąbeczke, kosteczkę pod lustereczko i małkę na tylnią szybę ... i żabka jak ta lala jeśli to by miało działac antykomarowo to znaczy że zaburza opływ bryły i auto więcej pali lakiery nissana sa bardzo podatne na odpryski, po 2-3 latach można mieć tego mnóstwo i to jest główna zaleta, ale sa specjalne folie do naklejenia i również dobrze działa i nie widać że coś jest na masce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Mam założoną praktycznie od początku i faktycznie nie mam problemów ze zbyt dużą ilością robali na masce w ogóle, na szybie mniej. I mam porównanie. OK - wielkie dzięki za konkretną informację. W takim razie i ja spróbuję - w najgorszym razie zawsze można tę owiewkę zdemontować. Mam wrażenie, że kształt przedniej części Juke jakoś sprzyja temu, że w przednią szybę trafia aż tyle owadów - w innych autach, których używam, ten problem występuje w zdecydowanie mniejszym stopniu. Co do wyglądu - to zasadniczo mam to gdzieś. Gdyby wygląd samochodu był u mnie wysoko na liście priorytetów, to jeździłbym czymś innym niż Juke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 skoro tak to mam coś lepszego dla CIebie, zabija komary LEDem i mrówki śmiechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi