ktuszyn Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Witam Od niedawna jestem posiadaczem nissana qashqai 1.6 dci z silnikiem R9M z 2013r. Jak w tym silniku spuścić wodę z filtra paliwa? Mam zaworek w filtrze ale nie ma gruszki ręcznej do pompowania paliwa. Jak mógłbym to zrobić samodzielnie? Jaka jest czynność wymiany filtra na nowy z czujnikiem wody bez gruszki? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam ktuszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Jeszcze sie za to u siebie nie zabieralem ale mysle, ze jest tak jak w innych autach czyli po prostu odkrecic zaworek i woda wyleci. I podobnie z wymiana, zalać paliwem filtr do pełna i zamontowac zasilanie do filtra, kilkukrotnie przekrecic kluczyk w stacyjce bez odpalania żeby pompka podała paliwo i najlepiej żeby przelało przez filtr, podłaczyć reszte przewodów, nie powinien sie zapowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktuszyn Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Troche sie tego obawiam aby nie zapowietrzyc systemu. W starszych silnikach byla gruszka to było łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 W razie zapowietrzenia pryśnij Plakiem albo nawet lakierem do włosów żony do filtra powietrza i zaskoczy, niczym to nie grozi, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntyCent Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam. Czy ja słabo szukam czy do 1.6 dci jest ograniczony wybór filtrów paliwa i są one dużo droższe niż np. do 2.0 dci? Ktoś zmieniał, jeśli tak, to na jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PetroK Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Witam, chciałym podpiąć się pod temat. Jestem od niedawna posiadaczem NIssana Qashqai +2 1.6 dCi. Chciałem poszukać filtra paliwa żeby w najbliżsyzm czasie wymienić ale jakoś dostępność jest znikoma. Czy ktoś zna dostawcę internetowego z dobrymi cenami? Jak już się zorientowałem jest bardzo mało zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Witam, chciałym podpiąć się pod temat. Jestem od niedawna posiadaczem NIssana Qashqai +2 1.6 dCi. Chciałem poszukać filtra paliwa żeby w najbliżsyzm czasie wymienić ale jakoś dostępność jest znikoma. Czy ktoś zna dostawcę internetowego z dobrymi cenami? Jak już się zorientowałem jest bardzo mało zamienników. http://allegro.pl/oe-nissan-filtr-paliwa-nissan-qashqai-j11-1-6-dci-i6661910600.html ten sprzedawca ma wloskiej firmy, niby dobra jakosc, zaoferowal mi za 202 zł ale jeszcze nie zakupilem. Ten z aukcji do mojego nie pasował http://allegro.pl/oe-nissan-filtr-paliwa-nissan-qashqai-j11-1-6-dci-i6661910600.html ten sprzedawca ma wloskiej firmy, niby dobra jakosc, zaoferowal mi za 202 zł ale jeszcze nie zakupilem. Ten z aukcji do mojego nie pasował Ta firma to clean filters 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Adamczyk Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Sprawdź tutaj https://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/100508/102000000/ http://www.iparts.pl/auto-czesci/filtr-paliwa,nissan,qashqai-qashqai-2-j10-jj10-od-2007-02,1-6-dci-130km,80-5616-11758-100261.html https://www.czesciauto24.pl/ufi/7312417 Edytowane 15 Listopada 2017 przez jacomir1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PetroK Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Komplet do wymiany podczas serwisu Nissan Qashqai +2 2013 r. 1.6 dci 130KM:Nissan Qashqai +2 1.6 dCI 2013 130KM Kabinowy Valeo 715732 Olejowy Purflux pxl470 Paliwa Sofima S1061NR - 173 zł Powietrza Filtron ap185/5 Olej Valvoline Synpower MST C4 5W30 6 litrów (weszło 5,2 litra) Nie znalazłem informacji na forum zatem sam się wziąłem za to i jestem już po wymianie ;o)Pamiętajcie, że silnik R9M 1.6 dCi 130 KM wymaga oleju o jakości C4 ze względu na małą ilość popiołu tworzonego podczas pracy,co wpływa na bezawaryjną pracę dfp. Dlaczego używam oleju Valvoline? Ponieważ zastosowałem go w 4 innych samochodachi kultura pracy silnika jest miła dla ucha i portfela. Silnik po zalaniu olejem Valvoline jest jaktykanie szwajcarskiego zegarka ;o) Zakupy zrobiłem w http://racingoil.pl/.Sprawne zakupy online i przystępne ceny. Co do innych olei to polecam Motul i Liqui Moly. Innych producentów nie używam od lat.Filtr Sofima = UFI czyli włoska firma specjalizująca się w filtrach do paliwa. Purflux francuski producent filtrów.Wymiana filtra pyłkowego to spore wyzwanie w porównaniu z innymi markami samochodów.Troszkę trzeba się pomęczyć przy pedałach Edytowane 3 Grudnia 2017 przez PetroK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kodran Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Witam czy ktoś ma może jakieś namiary na filtr paliwa do 1.6 dci lub wkład sam. Filtr kosztuje ponad 200zł i to mnie martwi przecież góra jest odpinana więc powinno dostać się sam dół czyli wkład. Znalazłem zamiennik firmy ufi ale nie można nigdzie go dostać nr 2409501 ufi Może ktoś znalazł już coś pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linar10 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Od najtańszych do najdroższych https://m.czesciauto24.pl/filtr-paliwa/nissan/qashqai-qashqai-2-j10-jj10 https://4cars.pl/samochodowe/NISSAN,QASHQAI,QASHQAI_J10,all,32631,Filtr,Filtr_paliwa,0,filtr_paliwa.php Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Grudnia 2017 przez linar10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Dzisiaj wymieniłem u siebie filtr paliwa, poszło bezproblemowo. Uzyłem filtru UFI. Podpiąłem zasilanie paliwa do filtra (chyba szara wtyczka), przekrecilem kluczyk i po kilku sekundach filtr sie napełnił, wyjsciem zaczeło leciec paliwo, proponuje zabezpieczyc jakąś szmatą że by nie zalać całej komory silnika. Nic sie nie zapowietrzyło. Wymiana filtra powietrza szybka i łatwa, do odkrecenia filtra oleju użyłem klucza nasadowego nr 27. Do korka spustowego oleju musiałem dorobić klucz czworokątny. Weszło mi 5,5 litra oleju Valvoline- 3/4 stanu na bagnecie. Natomiast wymiana filtra pyłkowego bez rozkrecania pedałów, moim zdaniem, nie gwarantuje jego poprawnego ulokowania. Trzeba go mocno sponiewierać. Założyłem filtrona bo taki byl na miejscu, ale nie polecam, bo w porównaniu do oryginału MANN'a, który wyciagnąłem to wyglada jak bibułka. Taka ciekawostka... auto sprowadziłem z Francji, filtr powietrza i oleju jakie były zamontowane to FILTRON 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Ja się nad filtrem paliwa zastanawiam, bo nie mam pewności, czy był wymieniony w ramach serwisu. Z książki serwisowej wynika, że powinien być wymieniony przy 60 tys, jak dobrze pamietam (teraz ma 90), ale pewności nie mam, w zakresie wykonanych czynności nie jest nigdzie wpisane, co zostało zrobione. Może go na wiosnę wymienię. Co do korka spustu oleju, pasuje klamka od drzwi i jej trzpień Należy też wspomnieć o konieczności wymiany jednorazowej uszczelki miedzianej. Filtr oleju polecam purflux. Filtrona można rzeczywiście spotkać w pudełkach innych firm. Edytowane 7 Marca 2018 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Ja się nad filtrem paliwa zastanawiam, bo nie mam pewności, czy był wymieniony w ramach serwisu. Z książki serwisowej wynika, że powinien być wymieniony przy 60 tys, jak dobrze pamietam (teraz ma 90), ale pewności nie mam, w zakresie wykonanych czynności nie jest nigdzie wpisane, co zostało zrobione. Może go na wiosnę wymienię. Co do korka spustu oleju, pasuje klamka od drzwi i jej trzpień Należy też wspomnieć o konieczności wymiany jednorazowej uszczelki miedzianej. Filtr oleju polecam purflux. Filtrona można rzeczywiście spotkać w pudełkach innych firm. Podkładkę pod korkiem wymieniłem i nie była ona miedziana. Była stalowo-gumowa i taką tez założyłem. Miedziana oczywiscie tez spełni swoja role. Z drugiej strony nigdy w zadnym aucie nie wymieniałem tych podkładek i nigdy nie ciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Podkładkę pod korkiem wymieniłem i nie była ona miedziana. Była stalowo-gumowa i taką tez założyłem. Miedziana oczywiscie tez spełni swoja role. Z drugiej strony nigdy w zadnym aucie nie wymieniałem tych podkładek i nigdy nie ciekło A widzisz, u mnie była miedziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi