Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Luzne szyby

Gość mjozek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem odpowiedzi poprzez szukanie tego tematu więc może ktoś wie co zrobic w N15 z elektrycznymi podnoszonymi szybami gdzie wszystko działa tylko szyby są luzne i hałasują .Mam na myśli szyby przednie.

tak juz maja n15 ze szyby jak sa troche otwarte to drgaja, u siebie podokrecalem dokladnie wszystkie sruby, zalalem lakierem zeby sie nie odkrecaly i narazie nic nie drga, ale to pewnie kwestia czasu i znowu sie zacznie.

Gość Juras322

Niestety w n16 po FL z listopada 2005 jest to samo.Wydaje sie,że uszczelka która powinna ją trzymać w trójkącie lusterka jest za mała, za wąska.Nie zamierzam tego popuścić i przy przeglądzie rocznym będę wnioskować o usunięcie powyższego. Czy macie jakieś doświadczenia z powyższym problem a odpowiedzią "speców" z ASO?

Gość volnaris
tak juz maja n15 ze szyby jak sa troche otwarte to drgaja, u siebie podokrecalem dokladnie wszystkie sruby, zalalem lakierem zeby sie nie odkrecaly i narazie nic nie drga, ale to pewnie kwestia czasu i znowu sie zacznie.

Po przeczytaniu tych informacji zwrocilem baczniejsza uwage na swoje szyby i u mnie nic kompletnie nie drga, bez znaczenia czy szyba jest lekko czy mocniej uchylona. Szyby sa elektrycznie opuszczane.

Nie znalazłem odpowiedzi poprzez szukanie tego tematu więc może ktoś wie co zrobic w N15 z elektrycznymi podnoszonymi szybami gdzie wszystko działa tylko szyby są luzne i hałasują. Mam na myśli szyby przednie.

A możesz coś więcej napisać na ten temat?

Szyby klekoczą/brzęczą gdy są zamknięte, lekko opuszczone, czy całkowicie opuszczone?

Czy gdy przyciśniesz rękę do szyby to nie hałasuje?

Ja, podobnie jak Volnaris, nie zauważyłem tego problemu u mnie,

ale może dlatego, że zwykle jeżdżę za zamkniętymi szybami (jest klima).

Miałem natomiast problem z metalicznym brzęczeniem samej prowadnicy szyby

wewnątrz drzwi, ale udało się problem wyeliminować kroplą kleju ;) i jest cicho.

Ja mam podobny problem z tym, że szyby otiwerane manualnie. Są to najprawdopodobniej wyrobione prowadnice, które skrzypią przy otwieraniu/zamykaniu szyb

Gość Juras322

Więc w moje Almerze są elektryczne szyby a brzęczą tylko przy pewnym stopniu otwarcia. Nie jest to wina prowadnic a niewystarczającej uszczelki gdy szyba znajduje się w polu trójkąta trzymającego lusterko. Tylko w tej pozycji brzęczy i tylko o ten trójkąt i gdy szczegółowo przyglądnąłem się temu wytworowi to faktycznie z jednej strony w/w trójkąta uszczelka jest śladowa i nawet ręką poruszając szybę obija się ona o plastik trójkąta. Ciekawi mnie czy ktoś z nową Almerą z ub.roku próbował z tym walczyć w ASO.

Pozdr++

jest jeszcze 1 powód - szyba nie jest w "trzymadełku" chwytaku w poziomie i pod kątem idze w prowadznice - jedna szyna jest od strony zamka a druga od zawiasów i one mogą mieć regulacje kąta pionu. Może też być wygniecoina- wytarta prowadnica.

Należy dokładnie ustawić szybę w chwytaku , dociągnij - dognij prowadnice - tylko nie zamocno zeby można było otwierac szybę ;) - palstik na centralnej prowadnicy z którym zespolony jest chwytak musi miec luz - nie duży ale musi go mieć.

Jeśli to nie pomaga lub szyba ma luz na lekko otwartej to podłożyć wąskie paski plastiku pod prowadnice - sa one wyciągane z metalowych ramek.

Osobiście długo zajeło mi idealne wypoziomowanie szyby - ale pomogło - wymaga wielu prób :D

Gość Mochikanin

U mnie w jednym położeniu faktycznie leciutko brzęczy a u kolegi jest cisza sprawdzałem w każdym położeniu. Nasunął mi się taki wniosek że w trzy drzwiowych szybki brzęczą a w pięcio nie. Co myślicie? ja mam 3D. :wink: większa szyba może to jest powód?

U mnie w jednym położeniu faktycznie leciutko brzęczy a u kolegi jest cisza sprawdzałem w każdym położeniu. Nasunął mi się taki wniosek że w trzy drzwiowych szybki brzęczą a w pięcio nie. Co myślicie? ja mam 3D. :wink: większa szyba może to jest powód?

możliwe, ja mam 5D i fabryczną instalację elektrycznych szyb. Nie brzęczą.

mialem wczesniej korbki , zminilem na ekeltryke, szyby brzeczaly jak sa uchylone gdzies miedzy max zamknietym a max otwartym. Po zamontowaniu elektryki dalej brzeczaly, naprawilem jakos niechcacy podczas rozkrecania prawe drzwi i nie brzecxza, ale lewe nadal. JAk jest otwaerta na maxa lub zamknieta do konca to nie drgaja. Wiecej drgan slychac jak bas jest odkrecony i glosno dudni.

ja mam 100 nx-a i szyba nie ma ramy. Brzeczy jak cholera oprucz 2 położeń, zamknieta i max otwarta :?

u mnie jest dokładnie na odwrót...brzęczy jedynie kiedy jest na maxa zamknięta...słuchac wtedy jak silnik wchodzi na jakieś 2,5 - 3 tys obrotów...moim zdaniem takze moze to być wina dużej szyby (3D) dodatkowo podstarzałej lub lekko zapiaszczonej uszczelki zwłaszcza w górnej częsci

w mojej almie też szyby brzęczą i można to skwitować twierdzeniem TTTM. NAwet w jednym z ostatnich auto światów (chyba) jest artykuł i pisza własnie o tej przypadłości a przyczyną jest wadliwa konstrukcja prowadnic które sie poprostu wyrobiły i tyle. Na to samo "chorują" podobno primery z serii p11