Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] hamulec ręczny

Gość Wacław
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jak podciągną dośc dużo llinkę do hamuca ręcznego w P12 kombi bo już kilku majstrów rozłożyło ręce a hamulec mi nie trzyma i z górki się by stoczył . Poza tym pomrukuje jak stoi z górki na ręcznym.

jak podciągną dośc dużo llinkę do hamuca ręcznego w P12

Jak czy gdzie? Jeśli gdzie, to trzeba wyjąć tę konsolkę do której oryginalnie mocuje się zestaw na telefon, po prawej stronie dźwigni ręcznego, ujrzysz regulację. No jeśli ta regulacja nic nie daje to już grubszy temat.

Dzięki w poniedziałek spróbuję zrobic tak jak piszesz a jakby to niewiele dało to ta grubsza sprawa - jak to rozumiec.

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2007 14:27 ]

Po regulacji śrubki przy dźwigni ręcznego wreszcie mam hamulec. Dziekuję za radę.

• 5 miesięcy temu...

Ja ma inny problem. Chyba ten powazniejszy. Reczny trzyma dobrze ne jedno koło, lewe, prawe trzyma o ponad 60% słabiej. Jak to naprawić? Hamulec nozny trzyma jak żyleta i do tego zadnych róznic w sile hamowania pomiedzy stronami. Prosze o radę

P12 - kombi 2002 - 2,2 126 KM

Gość Wacław

B12 pisałeś że jeżeli objawy opisane w pierwszym poście nie miną po naciągnięciu linki - co uczyniłem - to może to być grubsza sprawa. Naciągnąłem linkę przy dźwigni hamulca ręcznego ale to niewiele pomogło , hamulca prawie nie ma a jak sie go na maksa zaciągnie to auto z górki się ztacza i pomrukuje. Mam juz trochę starte klocki ( mechanik mówił że jeszcz10 000 na nich przejadę) czy to może być wina tego że hamulec nie trzyma a jak nie to co dalej sprawdzać.

Mam juz trochę starte klocki

To nie ma znaczenia. Mechanizm w zacisku ma działać.

Widzę dwie możliwe przyczyny - zapieczona linka w pancerzu. Odłącz z zacisku i sprawdź czy chodzi gdy mieszasz dźwignią.

Niedziałający mechanizm w zacisku. Hamulec zasadniczy nie ma tu nic do rzeczy. Odłącz linkę, zsuń zacisk z klocków i sprawdź czy przy poruszaniu dźwigienką od linki tłoczek się wysuwa, ma być jakieś 2 - 3 mm.

Jeśli to wszystko według ciebie jest OK, to poluzuj całkowicie ręczny pod dźwignią, podpompuj kilkakrotnie pedał i wyreguluj ponownie. Może pomoże.

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Co prawda mam p11, ale mechanizm podobny.

Czy jest możliwość, że gdy za bardzo podkręce śrubke, to klocki będą mi blokować przy spuszczonym ręcznym? Czasami mam wrażenie, że coś gdzieś delikatnie hamuje, a do tego auto zaczęło dużo palić. Zastanawiam się czy to może przez blokujący ręczny.

• 4 lata później...

Witam podczepię się pod temat aby nie zakładac nowego

Może mi cos podpowiecie w mojej P12 1,8 mam problem z hamulcem  recznym i zasadniczym.

Mianowicie tylne lewe koło podczas badania technicznego na recznym i zasadniczym hamulcu o 40% słabiej hamuje od prawego koła.

Co może byc przyczyną oraz jak to naprawic, proszę o radę

Witam podczepię się pod temat aby nie zakładac nowego

Może mi cos podpowiecie w mojej P12 1,8 mam problem z hamulcem  recznym i zasadniczym.

Mianowicie tylne lewe koło podczas badania technicznego na recznym i zasadniczym hamulcu o 40% słabiej hamuje od prawego koła.

Co może byc przyczyną oraz jak to naprawic, proszę o radę

Ale i tak założyłeś, więc teraz już chyba czytasz tutaj? http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/91694-hamulec/?do=findComment&comment=940293