Gość gnacik Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam, posiadam Primerke rocznik 1994 w automacie. Mam takie pytanie do czego dokladnie sluzy i w jakich sytuacjach jest przydatny przycisk: "OVER-DRIVING". Znajduje sie on z boku galki biegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam, posiadam Primerke rocznik 1994 w automacie. Mam takie pytanie do czego dokladnie sluzy i w jakich sytuacjach jest przydatny przycisk: "OVER-DRIVING". Znajduje sie on z boku galki biegow. To jest "nad bieg". czyli cos co wylacza najwyzszy bieg (w duzym skrocie) Uzywa sie np jadac pod gore (np z duzym obciazeniem) lub ciagnac przyczepe w celu podniesnienia obrotow. dla przykaldu: masz strome wzniesienie i masz 4 osoby w aucie + bagaze i jedziesz dosc wolno bo auto jakies przed toba sie wlecze... .wiec zeby nie meczyc auta na 2000 obrotow dajesz O/D i obroty powinny skoczyc o okolo 500 co da "ulge" autku. (czyli to samo sie dzieje jakbys w manualu zredukowal z 5 biegu na 4) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gnacik Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 No zauwazylem wlasnie ze skacza jak sie wcisnie i tez takie wlasnie mialem skojarzenie jak mowisz, ale moj mechanik mi naopowiadal zebym jezdzil caly czas z tym wlaczonym po miescie (do 70-80 km/h) to wtedy mniej spali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 No zauwazylem wlasnie ze skacza jak sie wcisnie i tez takie wlasnie mialem skojarzenie jak mowisz, ale moj mechanik mi naopowiadal zebym jezdzil caly czas z tym wlaczonym po miescie (do 70-80 km/h) to wtedy mniej spali... Dobrze mowil, tylko pamietaj ze wylaczony O/D jest wtedy kiedy kontrolka O/D OFF sie nie swieci. Obroty wtedy przy spokojnej jezdzie beda mniejsze bo skrzynia bedzie sobie wrzucala ten nadbieg. A czy spalanie bedzie widocznie mniejsze? moze w trasie, po miescie raczej nie, niektorzy jezdza z wylaczonym O/D (kontrolka sie swieci) zeby szybciej reagowalo autko na redukcje biegow ale to juz raczej placebo Jeszcze jedno, jako, ze zadajesz dosc podstawowe pytania to polecam lekture serwisu : http://automat.pl/articles.php?cat_id=1 jak bedziesz traktowal automat nalezycie to bedzie sluzyl duzo dluzej i taniej niz manual! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gnacik Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dombek Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 W Galancie O/D ładnie się sprawowało, jak się jechało bez niego i wrzuciło przy wyprzedzaniu - efekt: redukcja biegu i przyspieszenie "wciskające w fotel" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agiles Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 mam pytanko a w P11 z 2001 w automacie jest taki przycisk przy gałce biegów czy to też jest OD? służy tylko do wciśkania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.