Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szyby - z którego roku ???

Gość lukasz79pulawy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukasz79pulawy

Posiadam Nissana Primere P11 1998r. Wszystkie szyby są z napiasmi NISSAN XX i coś tam dalej... Jak się identyfikuje datę ich produkcji po tych oznaczeniach? Czy jeżeli auto jest z 1998r. szyby też muszą być z tej daty. Czy wszystkie szyby muszą być jednakowej daty czy nie? Jeżeli temat ten był już na forum prosiłbym o link bo niczego na ten temat nie znalazłem.

Gość danstan
  lukasz79pulawy napisał:
Czy wszystkie szyby muszą być jednakowej daty czy nie?

Witaj

Teoretycznie tak. Jeżeli rok produkcji szyb jest zgodny z rokiem produkcji auta to może to świadczyć o jego bezwypadkowości. Należy brać jednak pod uwagę możliwość wymiany szyby zwłaszcza bocznej z powodu wybicia w trakcie włamania lub przedniej z powodu uderzenia np. kamieniem i wynikających z tego pęknięć lub tak jak było to już opisywane na forum z powodu nadmiernych naprężeń spowodowanych jazdą po typowo polskich dziurawych jezdniach. Co do oznaczeń to nie wiem jak w przypadku Twojego auta, ale w mojej Almie wszystkie szyby mają oznaczenie ...3.

To tyle w kwestii wyjaśnienia.

Pozdrawiam :one:

Gość danielvlv

moze byc max rok rozbieznosci (tak pisali w "Auto Swiecie" albo "Motorze" juz nie pamietam), ale szyby symetryczne (po lewej i po prawej stronie ) musza byc z tego samego roku

u mnie na szybach tez jest tylko mala litera "g" i jakies napisy i tez nie wiem jak rozszyfrowac z ktorego roku

z tego co domyslam sie, ale nie na 100% to w p11 szyby byly oznaczane literami na g w moim przypadku to 97 rok(siodma litera) i tak analogicznie

Witam!

Jeżeli macie czyby Triplex to jest tak:

Oprócz dużej ilości cyferek są też napisy "toughened" albo "laminated" w przypadku szyby przedniej. Oba napisy mają po 9 liter.

Pod każdym z tych wyrazów jest kropka która oznacza rok dekady w której auto było produkowane.

Dla przykładu Primera P11 była produkowana od 1996 do 1999 roku czyli wiemy że w 9 dekadzie a kropka oznacza dopełnienie tej dekady czyli takie oznaczenie:

toughened

*

oznacza że szyba jest z 97 roku.

W przypadku Primery P11.144 może być to zakres lat 1999-2001.

Tutaj sprawa wygląda w ten sposób że rok 2000 wygląda tak:

toughened

*

czyli za literką d

a 2001 tak:

toughened

*

Mam nadzieję że trochę pomogłem

Pozdrawiam.

danielvlv napisał:
moze byc max rok rozbieznosci, ale szyby symetryczne (po lewej i po prawej stronie ) musza byc z tego samego roku

u mnie na szybach tez jest tylko mala litera "g" i jakies napisy i tez nie wiem jak rozszyfrowac z ktorego roku

Oznaczenia roku są różne, zależy od producenta. Najczęściej są to cyfry, choć zdarzają się też litery czy wyrazy, np. .........1 - to 2001 r. Rozbierzności w latach (nawet roku) być nie może jeśli chodzi o fabryczne szyby. Generalnie wszystkie szyby są z jednego roku. Natomiast może być różny sposób oznaczenia go, np. najmniejsze szyby (okienka) są najczęściej na brzegach przyciemniane i są produkowane przez inną firmę niż pozostałe i mają inne oznaczenia, ale powinny być z tego samego roku. Podobnie może być z szybami tylnymi bocznymi, ale muszą być dwie takie same.

Bombel napisał:
Bart-qlka2 nic nie zrozumiałem z Twojej wypowiedzi :)

Hehe. no jest to namieszane ale idzie to zrozumieć.

Spróbuję jeszcze raz:

Zacznijmy od tego że dotyczy to szyb które mają napis "toughened" albo "laminated"

Pod każdym z tych wyrazów jest kropka pod którąś z liter. To, która to jest litera w kolejności określa ostatniż cyfrę roku z którego szyba pochodzi.

Już chyba wiem czemu nie zrozumiałeś - bo bmi edytor gwiazdki poprzestawiał. Powinno być tak:

Primera P11 była produkowana od 1996 do 1999 roku czyli wiemy że w 9 dekadzie a kropka oznacza dopełnienie tej dekady czyli takie oznaczenie:

t o u g h e n e d

_________*

oznacza że szyba jest z 97 roku - ponieważ n jest 7 literą w wyrazie.

W przypadku Primery P11.144 może być to zakres lat 1999-2001.

Tutaj sprawa wygląda w ten sposób że rok 2000 wygląda tak:

t o u g h e n e d

______________*

czyli za literką d - jest totraktowane jako cyfra 0

a 2001 tak:

t o u g h e n e d

*

czyli pod pierwszą literą = 2001 (bo wiadomo że model nie może być z 1991 roku)

Mam nadzieję że teraz wiadomo o co chodzi.

Pozdrawiam.

Gość danielvlv

ja mam rok produkcji 99' a na szybach mam "g" czyli z 97roku, szyby 2 lata starsze czy wymieniane, sprawdzalem swoim testerem lakieru i jest nie bity...

danielvlv napisał:
ja mam rok produkcji 99' a na szybach mam "g" czyli z 97roku, szyby 2 lata starsze czy wymieniane, sprawdzalem swoim testerem lakieru i jest nie bity...

Jak masz szyby Triplexa to nie patrz na literkę g tylko pod napis toughened i gdzie pod nim jest kropka - to jest oznaczenie roku produkcji.

Gość danielvlv

OK, u mnie jest tak, (rocznik 99' lipiec)

na szybach bocznych - kropka jest pod ósma literką

na przedniej - pod pierwsza

na tylnej jest cyfra "8" nie ma kropki

Poza tym literka "g" na wszystkich oprocz a tylnej jest pod dziewiata

:D...nie dalo sie zrobic normalnie jak w innych autach...nawet uzytkownicy nissana nie moga sie w tym polapac :P

danielvlv napisał:
OK, u mnie jest tak, (rocznik 99')

na szybach bocznych - kropka jest pod ósma literką

na przedniej - pod pierwsza

na tylnej jest cyfra "8" nie ma kropki

Poza tym literka "g" na wszystkich oprocz a tylnej jest pod dziewiata

:D...nie dalo sie zrobic normalnie jak w innych autach...nawet uzytkownicy nissana nie moga sie w tym polapac :P

Wygląda na to, że przednia szyba była wymieniana. Niekoniecznie musiał być bity, np. wymieniono ją po uszkodzeniu kamieniem. Mogło się zdarzyć, że montowali szyby z 98 r. w autach z początku 99 r.

• 3 tygodnie później...
  KKK napisał:
Na początek warto zdekodować VIN, bo w dowodzie najczęściej jest data pierwszej rejestracji a nie produkcji samochodu.

Zgadza się. Niedawno kupiliśmy Micrę. W dowodzie rok produkcji i data pierwszej rejestracji jest 2001. Dziwiło mnie tylko dlaczego szyby są z 2000 roku. Wrzuciłem VIN do FAST'a i się okazało że samochód wyprodukowany jest w październiku 2000 roku :)