Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Problem immobilajzer w P12 2002

Gość mario_z
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mario_z

POMOCY

Nie mogę odpalić samochodu(Primera P12), po przekręceniu kluczyka włącza się info SECURITY, zapala się kontrolka z immobilajzerem i d*pa, nie chce palić.

Odłączałem klemy z akumulatora, sądząc że sie zrestartuje i przynajmniej będę mógł dojechać do serwisu. Jestem w Poznaniu.

POMOCY CO ROBIć!!!!!!!

• 2 tygodnie później...

spróbój drugim kluczykiem, moze ten pierwszy sie wyprogramował, a jak to nie pomoze to ....laweta albo może ktoś z Nissana pofatyguje sie do Ciebie z Consultem, moze bedą chcieli przyjechać

w moim starym autku czesto mialem ten problem. Zawsze pomagalo poslinienie kluczyka i wytarcie go o spodnie hehehe.

Jak pierwszy raz zdarzylo mi sie to w P12 to w pierwszej chwili zglupialem. Wyciagalem kluczyk, kombinowalem i nic... W koncu przypomnialem sobie o starym sposobie ze starego autka.

Wyjalem kluczyk, poslinilem, wytarlem o spodnie i... Primerka odpalila bez problemow.

Od tamtego czasu kilka razy glupial mi immobiliser i za kazdym razem pomagalo slinienie :)

Wiem, ze to glupio brzmi ale szczera prawde pisze hehehe

Mnie też się parę razy tak zdarzyło :) U mnie pomaga wyjście z samochodu, zamknięcie drzwi, zamknięcie pilotem, otworzenie i odpalenie :) Raz co prawda nie pomogło, ale jak na drugi dzień pofatygowałem się 50km z lawetą po auto, to odpalił :) W serwisie zakodowali mi na nowo kluczyki i odpukać, ale póki co działa :)

Dzięki za porady, przede wszystkim te szczere. Czasami najprostsze sposoby są najlepsze. Niestety nie zadziałało.

Pozostał laweta.

Najciekawsze jest, że elektryk wyjął immobiliser i autko działa. Sam sie zdziwił bo właściwie nic nie zrobił. W nissanie powiedzieli, że często siada jakaś antenka immobilisera.

Nowa 500zł + 7 dni czekania. Niech oni sobie poczekają.

Pozdrawiam :one:

• 11 miesięcy temu...
Gość Carlozzz

Witam,

Odświeżam, bo ostatnio spotkało mnie coś podobnego w mojej P12 z 2003 (1.9 dci).

W sobotę trochę pojeździłem, odwiedziłem rodzinkę i chcąc już wracać wkładam kluczyk, przekręcam, a tu... cisza... Nawet nie zagdakał... Chwilę pokręciłem kluczykiem, wyjąłem ze stacyjki, znów włożyłem i zaskoczył. Niestety w poniedziałek nie miałem już tyle szczęścia (próbowałem obu kluczyków, nawet baterie w nich wymieniłem) i auto pojechało lawetą do warsztatu.

Co ciekawe nawet radio się nie włączało, jedynie na wyświetlaczu pojawił się napis "Please wait", a za chwilę "Secure"...

Dziś dostałem informację, że padł cały układ immobilisera i że jest to dość częsta przypadłość P12/W12 z 1.9 dci i że nie wiadomo do końca czemu tak się dzieje. Rozwiązaniem podobno jest (choć też bez gwarancji, że się nie powtórzy) wymiana wszystkich elementów systemu z kluczykami, zamkami i wiązkami elektrycznymi włącznie (podobno LEGALNIE może to zrobić jedynie autoryzowana stacja Nissana, gdyż zmienia się numer VIN, czy coś... Ale może tylko serwis ściemniał...). Można też spróbować reanimować stary system, ale szanse na powtórzenie się awarii są zdecydowanie większe (za to koszt duuużo niższy niż wymiana systemu).

Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie jestem specjalistą. Piszę tylko to, co mi w serwisie powiedzieli (nie autoryzowanym, tylko w firmie Elektronika pana Jacka Grabowskiego w Piasecznie - swoją drogą kiedyś jak Nissan nie był w stanie pomóc z podobną awarią to właśnie tam autko zawiózł). Może komuś się przyda info.

Jak ktoś miał podobne przeżycia i wie w czym rzecz i czy można samodzielnie usterkę usunąć (ślinienia kluczyka nie próbowałem, a może warto ;) ), to proszę o info - naprawa w serwisie kosztuje na prawdę sporo...

Pozdrawiam!

Naprawa w aso to straszny koszt nawet nie pytaj o cene bo padniesz trupem :D

Ale wymiana całego systemu immo też wcale nie jest tania ale można wymienić sobie samemu (ECM, BCM, IMMO, STACYJKA Z KLUCZYKIEM no i ZAMKI) po wymianie takiego kompletu (oczywiście z jednego samochodu) samochód powinien odpalić.

Jak się zdecydujesz na wymiane urzywanego to przy kupnie poproś o kod VIN który będzie ci potrzebny do kodu immo jak by kiedyś jeden kluczyk zaginoł a chciałbyś dorobić nowy.

Poczytaj jeszcze tu taki sam problem

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=51984

A powiedzieli ci jaki jest kod błędu w immo jak tak to napisz bo szczerze to nie słyszałem żeby nie dało się wymienić samego immo.

• 2 tygodnie później...
Gość Carlozzz

Niestety nie powiedzieli mi jaki był kod błędu. Wyczyścili styki, wprogramowali na nowo kluczyki, coś tam jeszcze podłubali i na razie, odpukać, działa.

Na naprawę mam rok gwarancji, więc jeśli się w tym czasie powtórzy, to będą naprawiać dalej na koszt warsztatu.

Pozdrawiam i dzięki za info.

• 2 lata później...

Trochę czasu minęło od ostatniego postu ale miałem ostatnio taką sytuację . Wsiadam przekręcam a tu nic , zapalona lampka z czerwonym autkiem . Okazało się że kostka od tzw, czytnika klucza 9czy jak sie tam to zwie) nie miała styku. Wypiąłem kostkę , przedmuchałem i wpiąłem ja . Podczas ustawiania kierownicy kabel musiał się poruszyć i kostka straciła styk. Od dłuższego czasu jest wszystko OK. Tak więc pierwsze polecam zaglądnąć do kostki przy stacyjce. pozdrawiam

Edytowane przez pablo2-75

• 3 lata później...

Naprawa w aso to straszny koszt nawet nie pytaj o cene bo padniesz trupem biggrin.gif

Ale wymiana całego systemu immo też wcale nie jest tania ale można wymienić sobie samemu (ECM, BCM, IMMO, STACYJKA Z KLUCZYKIEM no i ZAMKI) po wymianie takiego kompletu (oczywiście z jednego samochodu) samochód powinien odpalić.

Jak się zdecydujesz na wymiane urzywanego to przy kupnie poproś o kod VIN który będzie ci potrzebny do kodu immo jak by kiedyś jeden kluczyk zaginoł a chciałbyś dorobić nowy.

Poczytaj jeszcze tu taki sam problem

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=51984

A powiedzieli ci jaki jest kod błędu w immo jak tak to napisz bo szczerze to nie słyszałem żeby nie dało się wymienić samego immo.

Gdzie zlokalozowne jest BCM?

Czasmi miałem problem z kluczykiem - (próbowałem różnych sposobów) wystarczyło przeczyszczenie kostki ;) przy stacyjnce. Pozdrawiam.