Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Alufelgi do Note

Gość Loyly
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzwoniłem dzisiaj do dealera z zapytaniem ile kosztują alufelgi 15'' do Note. Miły pan powiedział mi, że 920zł za oryginalne albo 420zł z kompozytów. Te ostatnie to wg Pana z salonu takie same felgi jak oryginalne, robione często przez tych samych producentów, ale bez tak dokładnej kontroli jak w przypadku "oryginalnych" (czyli nie sprawdzają każdej felgi tylko np. 1/10).

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Loyly

Tak, 420zł za komplet - też mi się coś za tanio wydaje, nawet się kolesia zapytałem czy to za sztukę czy komplet. Byłem zdziwiony, bo je zachwalał - jak to stwierdził: " przy oryginalnych to płaci Pan za logo Nissana".

Nie mniej jednak ok. 100zł/szt. to dla mnie coś za niska cena. Chociaż ostatnio widziałem w Norauto ładne alusy przecenione z 300zł/szt na 130. Niestety szerokość mi nie pasowała.

Co do oryginalnych Nissana to myślałem, że bedą droższe, więc może te wezmę......

Pozdrawiam.

Masz rację Notek - te "kompozyty" to jakaś dziwna sprawa. Wezmę "firmówki" albo poszukam jeszcze czegoś w necie - zwłaszcza, że zamierzam przeznaczyć ok 1200zł.

Pozdrawiam

Notek dobrze Ci radzi. Nie spotkałem się nigdy z tak niską ceną za felgi aluminiowe. Felgi w tej cenie NIE MOGĄ BYĆ DOBREJ JAKOŚCI. Raczej odradzałbym również fabryczne ale tylko dlatego że mnóstwo ludzi się na nie decyduje. A według mnie to poza zaletami które opisał notek felga aluminiowa powinna również świetnie wyglądać i nadać autu indywidualny charakter. Posłuchaj notka i kup felgi wyprodukowane przez dobrą, uznaną firmę. Osobiście polecam OZ (chyba mają coś z X w nazwie ;) ). Ponadto wybierasz ten wzór który Ci się podoba a nie to czego dealer chce się pozbyć. Za 1200 zł masz już naprawdę niezły wybór.

Loyly,w moim podpisie masz felgi kupione z allegro,jeśli dobrze pamiętam to kosztowały mnie ok 700zeta,nie uszkodzone,dały się łatwo wyważyć,objeżdziłem cały sezon na nich i są OK!,wydaje mi się że kupno w serwisie to wyrzucanie kasy

420 zł to cena za KOMPLET

to podejrzanie tanio - przyzwoita 15tka kosztuje ok. 250-350 zł za szt. Ja też nie kupowałem firmowych, bo ceny zaczynały się ponad 700 zł za sztukę i były po prostu brzydkie. Wybrałem przyzwoite zamienniki.(AEZ? OZ? chyba to drugie muszę sprawdzić :?: ) Jśli komuś zależy na firmowym znaczku - można go po prostu dokupić i nakleić (tylko w zasadzie po co?)Jeśli mogę coś doradzić - nie kupuj raczej felg o zbyt "szczupłych" ramionach - szczególnie w miejscu styku z obręczą. Są delikatne, bardzo łatwo je nieodwracalnie uszkodzić wjeżdżając na krawężnik czy lądując w wyrwie na jezdni. Ja np. wybrałem pięcioramienne o podwójnym ramieniu i jak do tej pory sprawują się doskonale

Jeśli komuś zależy na firmowym znaczku, to zależy mu na jakości

akurat w tym przypadku niekoniecznie ;) przynajmniej jeśli chodzi o alufelgi. Nie uważam aby alufelgi sygnowane logiem producenta danego auta mogły mieć jakąś szczególną przewagę nad przyzwoitymi produktami (niekoniecznie chińskimi). W moim poprzednim aucie używałem alu Allesio (dwa razy tańszych i wiele razy ładniejszych niż obrzydliwe wzory oferowane wtedy przez Opla) do jakości których nie można było się przyczepić

...Ke...???

masz słabą wyobraźnię :D - pięcioramienna czyli pięć masywnych ramion (w tym przypadku przeciętych na pół przez co wyglądają jak podwójne, zobacz na fotkę - opisałem z dużym artyzmem - comprende???)

[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 17:55 ]

"a imię jego to 666"

nie nie uwierzysz, jak ten numer podoba się paniom :P

[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 18:10 ]

Chyba to pierwsze

starzeję się i mam sklerozę :D wiedziałem, że dzwonią ale nie pamiętałem w którym kościele- chodziło o ATT (w końcu też na "A" no nie? :D )

mało przeżyłeś, skoro tak piszesz;

ano mało - mam prawo jazdy od 29 lat, zajeździłem jak do tej pory sześć swoich aut (nie licząc kilku służbowych) i ANI JEDNEJ stłuczki, obcierki nie mówiąc już o poważniejszym wypadku, ani razu nie siedziałem w rowie czy na poboczu dupskiem do przodu - masz z pewnością rację - widać jestem marnym kierowcą :D:D:D

dygocesz na myśl o poważniejszym poślizgu

a pomyślałeś o tym, że ktoś może jeździć na tyle przyzwoicie że nie wpada w poślizgi? Mnie droga służy do bezpiecznej jazdy a nie kręcenia altonenów.Mniej dzwonów - mniej problemów :D:D:D

na Szkole Jazdy byłeś?

ano byłem - mój dotychczasowy zawód tego wymagał :P - i autkiem i motocyklem mnie doskonalili przez kilka miesięcy a potem przez ostatnich 14 lat dwa tygodnie każdego roku i to na koszt podatnika :D:D:D - byłeś na takiej szkole??? :D:D:D

i to na koszt podatnika

o kurde to jest po nas - kret sie wkręcił - pitamy bo nas pozamykają w pace :zly:

a jak jakiś pijak komuś bogu ducha winnemu przy.ierdzielił, to ten ktoś "jest już złym kierowcą"?).

jest kierowcą który ma małą wyobraźnię i nie potrafi przewidzieć czegoś takiego na drodze :D:D:D ale serio - oczywiście - są sytuacje w których można dosłownie zgłupieć - tylko że jedni głupieją mniej inni bardziej :D

Na koszt podatnika, to każdy by potrafiła żadna sztuka

tak sądzisz? - chyba nie każdemu by się jednak chciało

15-20 km/h max

ostatnim moim służbowym autem była ponad 200konna vectra - mimo spokojnego usposobienia musiałem czasami jeździć trochę szybciej :P

ty pewnie u Wieśka, skoro nie piszesz nazwy

gdybym napisał jej nazwę -zdradziłbym tajemnicę służbową i musiałbym cię wtedy zabić :D:D:D - w sumie żadna tajemnica - szkółka mieści się w Legionowie :D:D:D

zaś z pozostałymi cechami sporządzonego przez Ciebie z takim mozołem mego portretu psychologicznego zgadzam się (poza ta viagrą) w pełni :P

niebieski

gratuluję spostrzegawczości :P jednak nie radzę wpadać w panikę :D:D:D - były - to właściwe określenie - od roku cieszę się urokami wcześniejszej (puki co - bo majstrują krety) emerytury ;)

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 14:25 ]

droga służy tylko do bezpiecznej jazdy"

staram się jeździć tak jakby wszyscy inni wokoło chcieli mnie zabić (również adepci szkoły Subaru) i może dzięki temu jeszcze żyję :D bez razy ;)

Panowie do k... nędzy to jest temat o felgach czy szkole jazdy?

Dar czy wiesz co to jest skromność,?,nie to powiem Ci pisz zwiężle ,konkretnie i na temat,przez takie zalewanie forum nie potrzebnym bełkotem ,transfer forum kończy się tydzień przed końcem miesiąca i ktoś kto potrzebuje porady nie otrzyma jej,bo pan DAR sadzi post za postem czy trzeba czy nie na pół strony.Jeszcze raz DAR pisz zwiężle i na temat,jak chcesz się wykłucać to załóż sobie temat w HP.

jak chcesz się wykłucać

przyjmuje reprymendę z cała pokorą na jaką mnie w tej chwili stać - bądź jednak choć trochę bardziej obiektywny, prześledź kolejne wpisy a może zauważysz kto tą polemikę rozpoczął

OK,panowie prośba o rozsądek!

OSTATNI raz (OBIECUJĘ !!!) nie na temat: forum to, jak mniemam ma służyć między innymi opisywaniu własnych doświadczeń (z których mogą choć nie muszą korzystać inni), wymianie informacji i poglądów (z którymi nie wszyscy oczywiście muszą się zgadzać) wreszcie normalnej rozrywce. Zaś kontrowanie cudzych postów komentarzami typu: "masz małą wiedzę, mało wiesz, mało przeżyłeś, powinieneś brać viagrę" , zarzucanie komuś infantylizmu czy wręcz głupoty itp.nie jest ani eleganckie ani potrzebne, ma też niewiele wspólnego z nadrzędną ideą tego forum. Nie usiłuję tu - Broń Boże - z nikim rywalizować pod względem ilości, długości czy trafności postów, choć odnoszę wrażenie, że niektórzy opatrznie tak to interpretują. Zdaję sobie doskonale sprawę z mej zupełnej ignorancji lub wiedzy ledwie symbolicznej w wielu aspektach technicznych, chętnie więc nieraz już korzystałem i nadal zamierzam korzystać z doświadczeń innych. Pod warunkiem jednak, że będą one przekazywane w sposób taktowny, kulturalny, życzliwy i nienachalny, bez zbędnego epatowania poczuciem własnej ,absolutnej wiedzy i całkowitej racji, bez spoglądania na innych z góry, wreszcie bez wytykania komuś nieuctwa, nieudacznictwa czy innych wad, które w końcu niemal wszyscy posiadamy. Ja z powodu dotychczasowej, płynącej z mej niedoskonałej natury i zupełnie niezamierzonej złośliwości szczerze ubolewam.Jedno natomiast jest pewne - jeśli nawet się z kimś nie zgadzałem - nigdy nie usiłowałem go wyśmiewać ani w jakikolwiek inny sposób zdeprecjonować. Czego i innym życzę. Postaram się nigdy więcej nie dać wciągnąć w żadne pyskówki, choćby każdy kolejny mój post kwitowany był równie złośliwymi jak dziś ripostami i epitetami. Howgh! :P

Jeszcze w temacie felg pytanie. Na stronach sprzedawców felg, konfiguratory "podpowiadają" w przypadku opon, które posiadam (185/65/15) do naszego Nota rozmiar 6,5" (chociaż w innym poście pisaliście o rozmiarze 5,5", max 6",a takie niestety trudno znaleźć).

Przypasował mi wizualnie jeden model o specyfikacji: 4x100, 6,5", ET38. Czy Waszym zdaniem będą pasić do moich oponek? Z góry przepraszam za pytanie, ale jestem "zielony" w tych sprawach.

Pozdrawiam

Loyly

Loyly,w moim podpisie masz Notka na felach Et38

Sorry że zapomniałem podać :6J 15'' ET38

15"175/65 R15 , 15" 185/65 R15 lub 16" 185-195/65 R16, rozstaw śrub 4x100 to typowe rozmiary dla tego auta, pierwszy montowany w modelu Visia, szerszy w Acenta oraz najszerszy i największy w Tekna. Najbezpieczniej trzymać się któregoś z nich. Im mniejsze ET tym felga bardziej wystaje. Nie znalazłem nigdzie tabeli offsetu do Note ale analogiczne koło do Almery N16 (185/65R15) ma ET 40 - identyczne z rozmiarem felg których używam więc prawdopodobnie zmieszczą się felgi o offsecie od ET35 do ET40 choć tu mogę się mylić. Jeśli mogę Ci doradzić - szukaj czegoś w miarę standardowego i niezbyt starego. Schodzące modele będą tańsze ale w przypadku uszkodzenia alufelgi będziesz miał trudności z dokupieniem pojedynczej sztuki