Gość kinio_lodz Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam pytanie jak w tytule - chciałem dostać się do wnętrza przednich drzwi, z tapicerką poradziłem sobie bez problemu, ale dostęp do siłowników centralnego i szyby jest zasłonięty przez taką blachę - po odkręceniu wszystkich wkrętów dookoła trzyma się ona na czymś jeszcze, nie chciałem ciągnąc na siłę żeby czegoś nie urwać, czy jest jakiś patent na zdejmowanie tej blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pocisk10 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam Jest patent - musisz ustawić szybę w pozycji montażowej (dwie okrągłe dziury na dole tej blachy) i odkręcić szybę od podnośnika (bodajże klucz 10). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinio_lodz Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Witam Jest patent - musisz ustawić szybę w pozycji montażowej (dwie okrągłe dziury na dole tej blachy) i odkręcić szybę od podnośnika (bodajże klucz 10). Wielkie dzięki taka mała rzecz a jakże cieszy, jak się wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Witam Jest patent - musisz ustawić szybę w pozycji montażowej (dwie okrągłe dziury na dole tej blachy) i odkręcić szybę od podnośnika (bodajże klucz 10). Witam, Też muszę się tam dostać - centralny mi zgrzyta (brzęczy - głośno) przy otwieraniu. Przy zamykaniu jest ok, ale otwarcie to dźwięk jakby jakaś zębatka przeskakiwała. Możesz dodać jakieś szczegóły jak wyjąć tę blachę, tak aby szyba została na miejscu ? Czy szybę trzeba opuścić na dól do jakiejś wysokości i umieścić coś w tych otworach o których pisałeś powyżej ? Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pocisk10 Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Witam Nie da się wyjąć blachy bez odkręcenia szyby. Na tej blasze jest cały podnośnik, więc doradzam ostrożność. Musisz opuszczać szybę do momentu, aż w tych otworach pojawią Ci się śruby mocujące szybę. Trzeba je odkręcić (najpierw odkręć inne śruby). Z tego co pamiętam, podnośnik trzyma się jeszcze dodatkowo na kilku nitach, które trzeba rozwiercić. Co do zgrzytania zamka - prawdopodobnie nie ominie Cię jego wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Witam Nie da się wyjąć blachy bez odkręcenia szyby. Na tej blasze jest cały podnośnik, więc doradzam ostrożność. Musisz opuszczać szybę do momentu, aż w tych otworach pojawią Ci się śruby mocujące szybę. Trzeba je odkręcić (najpierw odkręć inne śruby). Z tego co pamiętam, podnośnik trzyma się jeszcze dodatkowo na kilku nitach, które trzeba rozwiercić. Co do zgrzytania zamka - prawdopodobnie nie ominie Cię jego wymiana. Wielkie dzięki za odpowiedź, czeka mnie niezła przeprawa Ten zamek, to plastikowe czarne pudełko - żeby było ciekawiej z napisem RENAULT (poświeciłem latarką). Czy ktoś sie orientuje, gdzie najlepiej tego szukać i ile to może kosztować ? Dźwięk jest na tyle wkurzający, że muszę to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pocisk10 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Szczerze powiedziawszy - gorzej brzmi, niż jest w rzeczywistości Zamek spokojnie znajdziesz na Allegro - 100-150zł, albo serwis - cena nieznana, ale na pewno wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Szczerze powiedziawszy - gorzej brzmi, niż jest w rzeczywistości Zamek spokojnie znajdziesz na Allegro - 100-150zł, albo serwis - cena nieznana, ale na pewno wysoka Trochę boję się tego rozwiercania nitów - czy to jest konieczne ? Potrzebuję wymienić mechanizm zamka, może jakoś się tam idzie dostać inaczej ? Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pocisk10 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Spokojnie, nic nie zepsujesz, potem doskonale trzyma się na samych śrubach A jak nie chcesz tego rozwiercać, to zawsze możesz wyciąć szlifierką dziurę po zewnętrznej stronie drzwi i od zewnątrz wymienić zamek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Spokojnie, nic nie zepsujesz, potem doskonale trzyma się na samych śrubach A jak nie chcesz tego rozwiercać, to zawsze możesz wyciąć szlifierką dziurę po zewnętrznej stronie drzwi i od zewnątrz wymienić zamek Hehehehehhe Jednak wybiorę opcjęz wywaleniem nitów Dzięki raz jeszcze - jak sie uporam z tym to napiszę jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 (edytowane) Spokojnie, nic nie zepsujesz, potem doskonale trzyma się na samych śrubach A jak nie chcesz tego rozwiercać, to zawsze możesz wyciąć szlifierką dziurę po zewnętrznej stronie drzwi i od zewnątrz wymienić zamek Witam wszystkich, Uporałem się w końcu z rozbiórką drzwi i wymianą zamka. Okazało się, że nie było to takie trudne jak się wydawało i obyło się bez rozwiercania nitów :) Aby zaoszczędzić innym pracy i strachu opiszę czynności do wykonania: 1. Wyjmujemy zaślepki tapicerki (pierwsza przy klamce wewnętrznej oraz druga większa w prawo w kierunku zawiasu drzwi) 2. Odkręcamy 3 śruby tapicerki - dwie spod zaślepek i jedna w uchwycie - panelu otwierania szyb. 3. Wyciągamy panel otwierania szyb (odłączamy wtyczkę), a następnie ściągamy tapicerkę odginając jej dół lekko do siebie - aby puściły zatrzaski, następnie unosimy całość do góry oraz odłączamy linkę od klamki. 4. Poniżej połowy drzwi na blaszanym panelu widnieją dwa duże otwory montażowe, osłonięte najczęściej okrągłą czarną naklejką skóropodobną. Odrywamy naklejki, podłączamy panel opuszczania szyb i opuszczamy szybę (ok. połowę wysokości), aż w powyższych otworach zobaczymy śruby. 5. Kluczem nasadowym "10" odkręcamy śruby trzymające szybę i delikatnie wyjmujemy szybę z drzwi. 6. Następnie odkręcamy wszystkie śruby "10" trzymające blachę na której zamocowany jest podnośnik. 7. Delikatnie unosimy blachę w górę (odginając do siebie) i okręcając w lewo uwalniamy mechanizm (opiera się od góry na białym plastikowym kołku) 8. Wyjmujemy blachę na zewnątrz i cieszymy się z dostępu do wewnątrz drzwi (do blachy zamocowana jest jeszcze wiązka kabli) Wymiana zamka lub klamki to prosta sprawa, więc nie będę już o tym pisał. Cała operacja wymiany zamka zajęła mi ok. 1,5 godziny - więc nie bać się i do dzieła ! Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie, mój zamek w końcu nie zgrzyta i nie robi wstydu na parkingu Pozdrawiam Damian Edytowane 8 Października 2009 przez dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris80 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Witam wszystkich, też mam problem z zamkiem ale w tylnych drzwiach. Czy ktoś dobierał się do zamka tylnych drzwi? Jeśli tak to proszę o poradę jak zdjąć tapicerkę. Dodatkowym problemem jest fakt że aby zamknąć drzwi przekręciłem "śróbę" w drzwiach jak opisuje instrukcja (zamykanie drzwi bez akumulatora) teraz śróba nie chce się kręcić i aby wejść do auta muszę otwierać drzwi od środka:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Murek Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Szczerze powiedziawszy - gorzej brzmi, niż jest w rzeczywistości Zamek spokojnie znajdziesz na Allegro - 100-150zł, albo serwis - cena nieznana, ale na pewno wysoka Mozna prosić jakiś link do zamiennych siłowników? W wyszukiwarce nie moge znależć, Serwis 650 siłownik + 200 wymiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Mozna prosić jakiś link do zamiennych siłowników? W wyszukiwarce nie moge znależć, Serwis 650 siłownik + 200 wymiana Najlepiej poszukać u lokalnych "rozbieraczy" anglików - powinno pasować wszystko. Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 witam nie zasmiecam i pytam dalej rozkrecilem drzwi wyciagnalem szybe i mechanizm ją podnoszący , mam problem z wyciągnięciem - wypięciem zamka - linki od strony klamki jak to wyciągnać proszę o odpowiedz bo auto na noc jest otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 witam nie zasmiecam i pytam dalej rozkrecilem drzwi wyciagnalem szybe i mechanizm ją podnoszący , mam problem z wyciągnięciem - wypięciem zamka - linki od strony klamki jak to wyciągnać proszę o odpowiedz bo auto na noc jest otwarte Na wysokości klamki od strony słupka w drzwiach jest taka dziurka zalepiona kawałkiem materiału u mnie to taki niby skóra trzeba to odlepić i w środku jest śrubka o ile dobrze pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 kojarze jest takie cudo dzieki wieeelkie , szukalem dzis w poznaniu na gieldzie zamka zwiedzialem ponad 300 stanowisk z czesciami i nikt nie mial zalowalem po raz 1 ze mam primere cena sewisu w pozku to 650 zł + 200 robota OCIPIELI!!! powiem tak nigdy nie rozbieralem aut ale dalem sobie rade z drzwiami troche sie obawiam wkladania z powrotem tapicerki .... , sa 2 rodzaje zamkow 6 i 4 pinowe (wtyczka od elektryki ) ja mam 4 piny kupiłem juz na allecos tam niestety jestem uziemiony do wtorku mam nadzieję ze dam rade jak co będę was jeszcze pytac dzieki jeszcze raz za pomoc btw przed wlozeniem mechanizmu unoszacego szyby warto go czyms przeczyscic przesmarowac - chodzi mi o te rolki i linki czy wlozyc tak jak było ?? wszystko zrobilem jak trzeba dziala ladnie , ale przyznam ze mialem klopot z klamkami nie wiedzialem co i jak ale metoda prob i bledow to rozgryzlem jak na os ktora robila to po raz 1 moge powiedziec ze zle nie bylo btw ukruyszylem kilka spinek chcialbym wiedziec jakie musze kupic na allegro nie ma nic podobnego do tyych co mam ..... mozecie cos polecic ? czy od renault beda pasowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 kojarze jest takie cudo dzieki wieeelkie , szukalem dzis w poznaniu na gieldzie zamka zwiedzialem ponad 300 stanowisk z czesciami i nikt nie mial zalowalem po raz 1 ze mam primere cena sewisu w pozku to 650 zł + 200 robota OCIPIELI!!! powiem tak nigdy nie rozbieralem aut ale dalem sobie rade z drzwiami troche sie obawiam wkladania z powrotem tapicerki .... , sa 2 rodzaje zamkow 6 i 4 pinowe (wtyczka od elektryki ) ja mam 4 piny kupiłem juz na allecos tam niestety jestem uziemiony do wtorku mam nadzieję ze dam rade jak co będę was jeszcze pytac dzieki jeszcze raz za pomoc btw przed wlozeniem mechanizmu unoszacego szyby warto go czyms przeczyscic przesmarowac - chodzi mi o te rolki i linki czy wlozyc tak jak było ?? wszystko zrobilem jak trzeba dziala ladnie , ale przyznam ze mialem klopot z klamkami nie wiedzialem co i jak ale metoda prob i bledow to rozgryzlem jak na os ktora robila to po raz 1 moge powiedziec ze zle nie bylo btw ukruyszylem kilka spinek chcialbym wiedziec jakie musze kupic na allegro nie ma nic podobnego do tyych co mam ..... mozecie cos polecic ? czy od renault beda pasowac? Jeśli chodzi o spinki to nie są one dedykowane o ile mowa o tych z tapicerki drzwi Nie wiem jak u Ciebie w mieście tu w sklepie jest wykaz zatrzasków i spinek mają one charakterystyczne oznaczenie Jeśli chodzi o te w tapicerce drzwi mają symbol (oznaczenie) C101 jeśli się nie mylę PS: Jeśli pomogłem daj plusa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 fajnie dzieki jednak za szybko sie cieszylem wszystko poskladalem jak nalezy - mam nadzieje lecz szyba troche ciężej chodzi zwlaszcza do góry co moglem spartolić? moze dokrecilem za mocno tą blachę z prowadnicami szyby?? albo tapicerke za mocnoo docisnalem ?? jakies pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 tapicerka nie ma tu raczej nic do rzeczy możesz dokładnie powiedzieć w jaki sposób po prostu wolniej się unosi do góry czy słychać np jakieś "jęki" z silnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 wolniej sie unosi do góry, ciężej jej to idzie , to moze za mocno przykręciłem tą blachę na której zamontowany jest ten podnosnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 wolniej sie unosi do góry, ciężej jej to idzie , to moze za mocno przykręciłem tą blachę na której zamontowany jest ten podnosnik Spróbuj poluzować lekko te śruby które trzymają tą blachę ewentualnie przesmarować prowadnicę wazeliną techniczną albo jakimś smarem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 sruby poluzowane - nic to nie dało nasmarowałem prowadnice wazeliną techniczna jest poprawa , tylko pytanie czy ta wazelina sie nie skisi niebawem?? wymienilem sobie tez zarowki w brakujacym oswietleniu - schowek i lampka bagaznika teraz jestem w komplecie :] - no i nowe spinki do tapicery kupilem jakies uniwersalne weszly lepiej i trzymaja tez lepiej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) wazelina taka jest używana do smarowania kółek w łukach od kabin prysznicowych także nie powinna szybko skisnąć PS: Jeśli wazelina pomogła prosiłbym o plusa przy poście bd wdzięczny Edytowane 21 Lipca 2011 przez Pilot9314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perkos Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 krótki filmik dla ułatwienia sprawy z drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi