Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144] Pomarańczowa kontrolka się świeci cały czas, katalizator

Gość Kuba 25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam Nissana Primere P11 99 rok 1,8 benzyna i mam taki problem że swieci się cały czas pomarańczowa kontrolka.Byłem w serwisie samochód był podlączany do komputera i powiedzieli mi że do wymiany jest katalizator.Postanowiłem go wymienić.Przy demontażu starego okazało się że jest pękniety kolektor,więc został naprawiony.Po wymianie kata i naprawie kolektora udałem się znowu do serwisu by wykasować błąd.Błąd został skasowany,lecz gdy wyjechałem z serwisu to po przejechaniu kilku km kontolka znowu się zapaliła.Czy miał ktoś podobny problem lub wie co jest przyczyną.

W dniu 3.10.2009 o 19:02, Kuba 25 napisał:

Witam posiadam Nissana Primere P11 99 rok 1,8 benzyna i mam taki problem że swieci się cały czas pomarańczowa kontrolka.Byłem w serwisie samochód był podlączany do komputera i powiedzieli mi że do wymiany jest katalizator.Postanowiłem go wymienić.Przy demontażu starego okazało się że jest pękniety kolektor,więc został naprawiony.Po wymianie kata i naprawie kolektora udałem się znowu do serwisu by wykasować błąd.Błąd został skasowany,lecz gdy wyjechałem z serwisu to po przejechaniu kilku km kontolka znowu się zapaliła.Czy miał ktoś podobny problem lub wie co jest przyczyną.

Wracaj do serwisu i reklamuj.

Jesli na komputerze wyszedl blad katalizatora, nalezy zaczac od sprawdzenia:

- czy kolektor i "dolot" do katalizatora sa szczelne

- czy za katalizatorem na odcinku katalizator - 2 sonda tez nie ma rozszczelnienia

- czy 2 sonda jest sprawna

Jesli wszystko sprawne, wowczas mozna sie brac za najdrozsza z mozliwych w tym przypadku usterek - walniety kat.

Mi sie kiedys tez blad katalizatora zaswiecil. Kazdy obstawial walnieta 2 sonde. Okazalo sie, ze jak ja wymienilem, blad byl dalej. Sam zajrzalem pod auto i okazalo sie ze opaska zaciskajaca rury miedzy katem a 2 sonda jest kompletnie luzna. Zmienilem opaske, zacisnalem lączenie rur i bledu kasowac nie musialem - sam zgasl.

Mnie sie wydaje ze Cie naciagneli niestety na koszty. BTW Ile masz nalatane?

W dniu 4.10.2009 o 11:46, woro_woro napisał:

Wracaj do serwisu i reklamuj.

Jesli na komputerze wyszedl blad katalizatora, nalezy zaczac od sprawdzenia:

- czy kolektor i "dolot" do katalizatora sa szczelne

- czy za katalizatorem na odcinku katalizator - 2 sonda tez nie ma rozszczelnienia

- czy 2 sonda jest sprawna

Jesli wszystko sprawne, wowczas mozna sie brac za najdrozsza z mozliwych w tym przypadku usterek - walniety kat.

Mi sie kiedys tez blad katalizatora zaswiecil. Kazdy obstawial walnieta 2 sonde. Okazalo sie, ze jak ja wymienilem, blad byl dalej. Sam zajrzalem pod auto i okazalo sie ze opaska zaciskajaca rury miedzy katem a 2 sonda jest kompletnie luzna. Zmienilem opaske, zacisnalem lączenie rur i bledu kasowac nie musialem - sam zgasl.

Mnie sie wydaje ze Cie naciagneli niestety na koszty. BTW Ile masz nalatane?

Tylko że w mojej Primeerce jest jedna sonda która jest podłączona jest do kolektora a samochód ma przejechane 190tyś

W dniu 4.10.2009 o 14:49, Kuba 25 napisał:

Tylko że w mojej Primeerce jest jedna sonda która jest podłączona jest do kolektora a samochód ma przejechane 190tyś

Hmmm. No to skad sie wzial blad katalizatora? Jesli jest jedna sonda, to co wskazuje blad? Jak na moj gust fachowcy do d*py.

Blad katalizatora moze byc zgloszony wowczas, gdy sonda 1 (ta w kolektorze) i sonda 2 (za katem) wskazuja podobne poziomy tlenkow (tzn katalizator ich nie dopala). Jesli nie ma 2 sondy, nie mam pojecia na jakiej zasadzie mozna (automatycznie) zdiagnozowac padniety kat. Niech mnie ktos wyprostuje, jesli sie myle.

W dniu 4.10.2009 o 21:32, woro_woro napisał:

Hmmm. No to skad sie wzial blad katalizatora? Jesli jest jedna sonda, to co wskazuje blad? Jak na moj gust fachowcy do d*py.

Blad katalizatora moze byc zgloszony wowczas, gdy sonda 1 (ta w kolektorze) i sonda 2 (za katem) wskazuja podobne poziomy tlenkow (tzn katalizator ich nie dopala). Jesli nie ma 2 sondy, nie mam pojecia na jakiej zasadzie mozna (automatycznie) zdiagnozowac padniety kat. Niech mnie ktos wyprostuje, jesli sie myle.

Zgadza się. Mamy czasami to samo w Micrze. Zapala się check i po odczytaniu wychodzi błąd sprawności katalizatora. Z tego co wiem to się świeci jeżeli stosunek napięcia na drugiej sondzie do napięcia na pierwszej jest mniejszy niż jakaś tam wartość. Komputer jest w stanie to zarejestrować tylko jeżeli pomiar trwa jakiś czas i wartość ta przez dłuższy czas się utrzymuje. Błąd może się też sam wykasować jeżeli analogicznie zmierzy dobrą wartość przez określony czas. Średnio wiem co z tym robić ale będę się musiał kolektorowi dolotowemu przyjrzeć bliżej.

Pozdrawiam.

Bart.

W dniu 5.10.2009 o 12:13, Kuba 25 napisał:

To mógłbyś powiedzieć co trzeba zrobic. zdjęcie kolektora moge wysłać.Ja jeszcze obstawiam uszczelke między kolektorem a katalizatorem może przepuszcza tam spaliny

Po pierwsze ustalmy: czy Twoj samochod jest w stanie zgłosic blad katalizatora. Jesli tak, to na moj prosty i nieskomplikowany łeb musisz miec 2 sondy. Zanurkuj z łaski swojej pod auto i sprawdz, czy zaraz za plecionka gdzies tak pod polosia nie sterczy jakas sonda do gory od strony silnika. Sonde 2 mozna tez przyuważyć przez komore silnika stojac po stronie pasazera gdzies na wysokosci grodzi komory silnika. Jesli jej tam nie ma - no to nie ma bata - trzeba do mechanika sczytac ten blad. Jak dla mnie to nie kat. Tu sa wszystkie dotyczace katalizatora dla EOBD:

P0420,"System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu "
P0421,"Nagrzany katalizator (Bank 1) - wydajność poniżej progu"
P0422,"Główny katalizator (Bank 1) - wydajność poniżej progu"
P0423,"Grzany katalizator (Bank 1) - wydajność poniżej progu "
P0424,"Grzany katalizator (Bank 1) - temperatura poniżej progu"
P0430,"System katalizatora (Bank 2) - wydajność poniżej progu "
P0431,"Nagrzany katalizator (Bank 2) - wydajność poniżej progu"
P0432,"Główny katalizator (Bank 2) - wydajność poniżej progu"
P0433,"Grzany katalizator (Bank 2) - wydajność poniżej progu"
P0434,"Grzany katalizator (Bank 2) - temperatura poniżej progu"

Nie wiem co poza 2 sonda moze zanalizowac sprawnosc katalizatora. Ale mechanikiem nie jestem.

Zreszta - pojechales do zakladu, stwierdzili ze to wadliwy katalizator, wymienili, powinno hulac malinowo. A tak nie jest. Zglaszaj reklamacje bo sie chlopie wykosztowales a check jak sie swiecil tak sie swieci. Jesli natomiast postawili zla diagnoze - czemu masz za to placic. Jak lekarz cos sp***doli to go zaraz po sadach ganiaja.

Ok, wystarczylo poszukac: qg18 ile sond?

A tych mechanikow opierdolic od gory do dolu. Teraz jak juz wiesz o co chodzi, masz pewnosc ze Cie naciagneli. Trzeba bylo zaczac od szczelnosci wydechu no i sprawnosci 2 sondy (ew wymiana na bosch - 75PLN)

Edytowane przez woro_woro

• 6 lat później...

Witam,

Znacie kogoś takiego kto mógłby mi to naprawić we Wrocławiu ? Najlepiej nie za miliony monet??