Gość macin Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam, Pojawiły się problemy ze szczelnością samochodu. Pewnie były przed naprawą drzwi, ale po naprawie zacząłem częściej zaglądać co dzieje się w komorze koła zapasowego jak i pogoda zmieniła się tak, że woda nie paruje już tak szybko. Mam mały przeciek przy uszczelnieniu tylnej prawej lampy. Zastanawiam się co z tym zrobić. Czy iść do ASO aby to poprawili? Czy może samemu spróbować. Jednak nie wiem czy potrzeba zdemontować tapicerkę aby wykręcić lampę. Jak tak to czy kołki wychodzą łatwo czy raczej je połamię. Czym uszczelnić? Oryginalnie jest jakaś masa plastyczna lepka w dotyku (w książce serwisowej znalazłem że przy zakładaniu rozgrzewa się ją do 60 st C). Zastanawiam się czy sam nie spierdziele tego jeszcze gorzej niż jest. Przeciek jest niewielki a wynika z tego że w pewnych miejscach brakuje masy plastycznej. Tak jakby lampa była ściągana a uszczelnienie założone niedokładnie. W ASO pewnie zedrą sporo, ale i porządnie zrobią. Ja mam same miłe doświadczenia. Ktoś orientuje się w cenie takiej naprawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestio_vip Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam, Pojawiły się problemy ze szczelnością samochodu. Pewnie były przed naprawą drzwi, ale po naprawie zacząłem częściej zaglądać co dzieje się w komorze koła zapasowego jak i pogoda zmieniła się tak, że woda nie paruje już tak szybko. Mam mały przeciek przy uszczelnieniu tylnej prawej lampy. Zastanawiam się co z tym zrobić. Czy iść do ASO aby to poprawili? Czy może samemu spróbować. Jednak nie wiem czy potrzeba zdemontować tapicerkę aby wykręcić lampę. Jak tak to czy kołki wychodzą łatwo czy raczej je połamię. Czym uszczelnić? Oryginalnie jest jakaś masa plastyczna lepka w dotyku (w książce serwisowej znalazłem że przy zakładaniu rozgrzewa się ją do 60 st C). Zastanawiam się czy sam nie spierdziele tego jeszcze gorzej niż jest. Przeciek jest niewielki a wynika z tego że w pewnych miejscach brakuje masy plastycznej. Tak jakby lampa była ściągana a uszczelnienie założone niedokładnie. W ASO pewnie zedrą sporo, ale i porządnie zrobią. Ja mam same miłe doświadczenia. Ktoś orientuje się w cenie takiej naprawy? Hej, ja niedawno robilem to sam, bo mi lampa parowala i probowalem ja uszczelnic. Ale mniejsza o to. Zrobilem to tak. Na poczatku zdjalem ta listwe spod lampy(dwa kolki plastikowe i jeden na nakretce jak sie nie myle. Potem odkrecilem bodajze 5 lub 6 nakretek(chyba 10) oczywiscie zdjalem mocowanie zarowek i powoli zaczalem wyciskac lampe. Jak byla lampa juz zdejmowana, to niewiadomo jaka mase ktos naniosl, ale mysle ze powoli systematycznie wyciskajac do zewnatrz, powinna puscic. U mnie dalo rade. Najgorszy poczatek, ale jak juz spora czesc pusci, to mozna lampe lepiej zlapac i da sie latwiej odklejac w kolejnych miejscach. Moje zdanie jest takie ze szkoda kasy na ASO w tym wypadku. A uszczelnic mozna zwykla masa uszczelniajaca do karoserii( taka w tubce do wyciskania ok 18zl). Mam nadzieje ze choc troche pomoglem. Ps. Przy skladaniu trzeba uwazac z dokrecaniem nakretek, bo ja jednego kolka uwalilem:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewy5475 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 zdemontuj tylną pułkę i tylni plastik w którym jest głośnik, zdejmij wykładzine boczek od strony lampy cieknącej. Kup tubkę silikonu i bez ściągania lampy po całym obwoszie, gdzie styka się plastik lampy z blachą palcem grubo naniś silikon. Następnie silikonem posmaryj wszystkie śruby mocujące lampę, koło lampy jest mały profil z dziurą, gdzie jest mocowana na wcisk listwa pod lampą, tam też musisz palcem nanieść silikonu. poczekaj ok 8 godzin i przy otwartej klapie polej w rynienkę wodę wiaderkiem tak aby wpływała pod plastik lampy któy jest w rynience i patrz czy kapie jeśli dalej kapie to popraw to miejsce aż do skutku. Tak zrobiłem obie i nie ciekną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macin Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Dzięki za pomoc na pewno się przyda. A tą masę uszczelniającą do karoserii to gdzie dostanę? Jest jakiś sklep www dobrze zaopatrzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestio_vip Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Dzięki za pomoc na pewno się przyda. A tą masę uszczelniającą do karoserii to gdzie dostanę? Jest jakiś sklep www dobrze zaopatrzony. Dostaniesz ja w kazdym sklepie z lakierami samochodowymi, czyli ogolnie z materialami lakierniczymi. A sklep www to mysle ze allegro ma spory wybor:) Ja kupowalem mase firmy bodajze boll. Jest na pedzel i w tubce, ja bralem w tubce, bo sie lepiej rozklada. Zycze powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.