Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] skrzynia biegów CVT - filtr oleju

Gość ghull
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Primera 2,0 z bezstopniową skrzynią CVT z 2002r. Mam zagwozdkę, czy w mojej skrzyni biegów jest filter oleju? Jeśli tak to gdzie się znajduje i czy olej firmy Carlube - "Transmission Oil 75W90 GL5" będzie bezpiecznym zamiennikiem zalecanego przez producenta? Wybieram sie za tydzień do Polski i chciałbym wymienić olej jednak znalazłem trochę krytycznych opinii na temat kaprysów i problemów z CVT, chociaż osobiście jestem zadowolonym jej użytkownikiem.

pzdr

Gość donn_primerra

filtra nie msz na 100 % kiedyś próbowałem dextron3 i kuzwa ..nie nadaje sie... w sumie nie wiem czemu ale to jest jakis specjalny plyn dostepny w serwisie nissana (nie jest to zwykly olej do automatu) nie oszczędzaj tylko kup w servisie... .. ja po wymianie u kumpla calkowicie zgłupiałem nawet mobil o identycznych parametrach nie dawal rady .. po zalaniu z powrotem starego wsio ustało ... to jest skrzynia bezstopniowa coś jak w vw dsg... tak wiec nie oszczędzaj bo szkoda kasy... wymiane masz niby co 60 tysi..

Spytaj w serwisie w UK ile chcą za olej z wymianą, bo może się okazać, że wyjdzie porównywalnie jak w PL.

Tak odnośnie wymiany oleju, mam co prawda wymieniony, ale zastanawiam się czy jest jakiś objaw tego, że olej powinien zostać wymieniony ? Wiadomo, że traci (niby) swoje właściwości itd. itp. Ale jeżeli wlewa się inny zamiennik i skrzynia źle pracuje - co się wtedy dzieje ?

Może takie same objawy pokażą się w momencie kiedy faktycznie trzeba ten olej zmienić, a może nigdy się nie pojawi - kto wie, serwis musi żyć :)

Staram się logicznie myśleć i jakoś nie mogę tego poskładać. Co się stanie, skrzynia padnie od razu ? zajedzie się ?

Raczej nie - jakieś sugestie, przemyślenia - przypadki z życia wzięte ?

Jutro jadę po oryginalny NS-1 CVT Fluid do salonu Nissana. Cena za 5 litrów trzydzieści parę funtów. Czyli troszkę ponad 200 zł. Więc w porównaniu z cenami w serwisie Nissan Polska za darmo.

pzdr

Jutro jadę po oryginalny NS-1 CVT Fluid do salonu Nissana. Cena za 5 litrów trzydzieści parę funtów. Czyli troszkę ponad 200 zł. Więc w porównaniu z cenami w serwisie Nissan Polska za darmo.

pzdr

A nie mówiłem?:P Jak byłem w UK to górny wąż chłodnicy też kupiłem taniej niż w Polsce.

Edytowane przez ulisses

• 8 lat później...

Witam.

Nie chce syfic forum kolejnym postem.

Mam pytanie czy taki sam rodzaj skrzyni znajduje sie przy silniku 1.8 115km?

I ile do niej wchodzi oleju?

Z góry Dzieki i Pozdrawiam.

Edytowane przez HANDKIEWICZ