Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pękła szyba czołowa - jakie zamienniki?

Gość waldek_pap
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bywa :D

Z tą delikatnością to fakt,ale ten towar musi taki być bo fabryki przestałyby produkować.A od nas samych zależy jak długo ten towar bedzie jeździł bezawaryjnie...no może nie w 100% od nas samych ale w większości procent tak :D

Z tą delikatnością to fakt,ale ten towar musi taki być bo fabryki przestałyby produkować.A od nas samych zależy jak długo ten towar bedzie jeździł bezawaryjnie...no może nie w 100% od nas samych ale w większości procent tak :D

No fakt.Na rynku wtórnym,jak i w produkcji jest coraz więcej części zamiennych słabszej jakości.

Edytowane przez porter59

• 2 tygodnie później...

Nic dodać nic ująć.....!!!!  Notes to naprawdę fajne autko.

• 2 tygodnie później...

Mi jakiś czas temu też pękła dokładnie pośrodku jak to Panowie z serwisu stwierdzili "jak w mordę strzelił"- wymiana na gwarancji czas oczekiwania na zgodę Centrali to około 1,5 tygodnia - przyszła bez szemrania. Według informacji uzyskanych z serwisu pękła gdyż nierówno nałożony był klej  i niewytrzymała naprężeń. Z tego co widzę mamy ten sam rocznik więc może to jakaś sprawa mocznikowa- mój był produkowany w marcu' 2012.

Zapomniałem- moje etui pasuje do schowka

Trochę czas przyspieszył...

szybę serwis wymienił w ramach gwarancji, czas oczekiwania dokładnie 10 dni.

Pan w serwisie nie wie dlaczego szyba pękła nie znaleźli ognisk korozji ani "wady montażu po stronie Nissana" ;-)) (dali do podwykonawcy).

Mam tylko nadzieję, że ta nie pęknie za 2 lata.

• 1 rok później...

Mnie też to nie ominęło. Dzisiaj posypali drogę jakimś dziadostwem i stało się. Podjeżdżam pod garaż, otwieram drzwi, wracam do auta a tu pęknięcie na długości ok. 20 cm. Podchodzę sprawdzam, dołek a w nim kamyczek może wielkości główki od szpilki i rysa łukowata. Ponieważ mam ubezpieczoną szybę skontaktowałem się z assistance, szkodę przyjęli czekam na kontakt i termin  z warsztatu na wstawienie nowej w systemie bezgotówkowym. Tak sobie myślę, że przydało się ubezpieczenie dodatkowe na szybę. Jak zrobią dam znać. Swoją drogą to  jestem zadowolony, ponieważ po poprzednich właścicielach była porysowana. Będzie nówka sztuka.

Już po wymianie szyby. Wstawili taką jaką przysłała firma ubezpieczeniowa( InterRisk) Jest to szyba firmy AGC Automotive. Nie wiem za wiele o tym produkcie. Tyle tylko, że to japońska firma. Co to za szyba , jakie ma parametry nie wiem? W każdym bądź razie nowa i w porównaniu do poprzedniej pilkington,  pod słońce żadnych zarysowań.

****************************************

Piszę w starym temacie. O dziwo zamykałem półtora roku temu temat szyby i zaczynam od nowa. Tyle pisaliśmy o pękaniu szyb. Ja uparłem się przy kamyczku, lub ziarnku piachu. Dzisiaj wybrałem się do rodziny, ujechałem może 10 km i widzę kreska jakby woda, ale myślę nie pada, a ona sobie wędruje w lewo coraz dalej, aż doszła do podszybia na około 40 cm. Zaczęło pękać od podszybia w miejscu środka dłuższej wycieraczki do góry ok. 5 cm, a następnie zataczając mały łuczek w lewo do podszybia. Miałem zwrócić, ale jechałem dalej. Jakby tego było mało coś zaczęło mi szumieć i bić  z tyłu. Jechałem dalej droga prosta nie czułem ze znosi. Po jakim czasie staje, kicha, kapeć.  Niedziela mi się udała, opona i szyba  do wymiany. Co było przyczyną pęknięcia szyby teraz, nie wiem? Może źle założyli? Może nierówność?Może wada?  :thumbsdown:   :mad:  

Edytowane przez janio

Ja wstawiłem szybę benson. Zapłaciłem 300 zł za szybę i montaż i Już 2 lata się sprawuje świetnie.

Edytowane przez sakusek

Nie było problemów. InterRisk przyjął zgłoszenie. Jeszcze tego samego dnia dostałem dwa warsztaty do wyboru w okolicy. Szyba już wstawiona-Saint Gobain Sekurit.  Warsztat nowy, firma stara, obsługa miła, robota około dwie godziny. Mam nadzieję,  że teraz pojeżdżę?

Skoro jesteśmy przy szybach a nie chcę na taką błahostkę zakładać nowego tematu:

Chociaż teoretycznie w Notku widoczność jest super, to co mnie bardzo irytuje że pas szyby po lewej stronie kierowcy będącej poza zasięgiem wycieraczki to aż 10-12 cm, co wydatnie ogranicza pole widzenia. Nagminnie gibam się w prawo żeby sprawdzić czy nikt nie wchodzi na przejście z lewej strony, szczególnie po zmroku. Po starych śladach na szybie widać że tak ma po prostu być. Czy Was też to wkurza ? Wydaje mi się że w innych samochodach (zupełnie ogólnie) średnia szerokość tego 'pasa' jest jednak dużo węższa ?

Pyknąłem dzisiaj dwie fotki, żeby zobrazować widok z kabiny kierowcy. Mimo że szyba czołowa jest duża i widocznośc dobra, to szerokie słupki i to co zostaje niewytarte przez wycieraczki może znacznie ograniczać pole widzenia. Pieszy lub rowerzysta znajdujący sie w tym polu może zostać niezauważony. Dlatego trzeba zachować ostrożność na zakrętach, rondach itp.

post-50407-0-65794400-1453975049_thumb.jpg

post-50407-0-95303600-1453975051_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

u mnie pojawiły się 3 małe odpryski, póki co nie rozchodzą się bardziej a jeżdzę z nimi już od tygodnia

• 1 miesiąc temu...

nadal jeździsz czy dałeś już szybę do wymiany albo jakoś dało się naprawić?? Pytam bo sam mam uszkodzoną szybę i straszą mnie zabraniem dowodu rejestracyjnego przez policjanta jak zobaczy uszkodzenie. :/ mam uszkodzenie po stronie pasażera.