Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Radio + MP3 lub inne zewn.

Gość tomecki34
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wie może ktoś jak można zrobić wejście do radia fabrycznego żeby można było podłączyć urządzenie zewnętrzne.Oglądałem je i nie ma żadnego wyjścia i funkcji aux.Może można to podłączyć przez oryginalną kostkę? Na chłopski rozum przecież wiem że podłączane są zmieniarki CD może w to miejsce można zrobić podłączenie np.MP3.Transmiter mi się nie sprawdził i wolałbym mieć podłączenie do jakiegoś urządzenia zewnętrznego.

Jak chcesz iść tą drogą (ciężka i może nie do przejścia), to "poświęć się studiom" nad serwis-manualem - jest tam sechemat w opcji "full" tzn pełna opcja wyposażeniowa audio+cam+navi+zmieniarka, i od tego bym zaczynał. Może coś Ci się przyda, coś znajdziesz w rozważaniach dotyczacych Primery, tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/32760-wejscie-aux-oryginalne-radio-primera-p11/

No a na koniec, może warto zainteresować się xcarlink'iem?!

I to by było na tyle, z tego co mogłem wskazać. Niestety mnie wystarcza mój transmiterek MP3, więc nie drążyłem zbytnio tematu wpięcia się z "obcą produkcją" w aystem audio traktorka.

Powodzonka

Dopisek z chwili później

Jeśli miałoby Ci coś pomóc, to zerknij tez tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/54864-n16-18-automat-05/ , coś tu kiedyś grzebałem w tematyce "audio".

Edytowane przez roobalek

Jak chcesz iść tą drogą (ciężka i może nie do przejścia), to "poświęć się studiom" nad serwis-manualem - jest tam sechemat w opcji "full" tzn pełna opcja wyposażeniowa audio+cam+navi+zmieniarka, i od tego bym zaczynał. Może coś Ci się przyda, coś znajdziesz w rozważaniach dotyczacych Primery, tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/32760-wejscie-aux-oryginalne-radio-primera-p11/

No a na koniec, może warto zainteresować się xcarlink'iem?!

I to by było na tyle, z tego co mogłem wskazać. Niestety mnie wystarcza mój transmiterek MP3, więc nie drążyłem zbytnio tematu wpięcia się z "obcą produkcją" w aystem audio traktorka.

Powodzonka

Dopisek z chwili później

Jeśli miałoby Ci coś pomóc, to zerknij tez tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/54864-n16-18-automat-05/ , coś tu kiedyś grzebałem w tematyce "audio".

Dzięki za linka, odwiedziłem stronkę, poczytałem i chyba wrzucę na luzik.Najprościej kupić nowe radio i rameczkę.Dla laika trudny temat.

• 3 tygodnie później...
Gość pawel1978wawa

Ja w swoim Tino dorobiłem wejście AUX i wbrew pozorom jest to banalnie proste więc nie ma co się tak od razu zniechęcac. Też zacząłem od transmitera lecz jakoś dzwięku była żałosna i poszukałem innego rozwiązania. Przy zmianie radia na nie fabryczne weź pod uwagę koszt ramki i kabli (przejściówek)-wychodzi jakieś 70 zł + radio oczywiście. Mnie dodanie kabelka do podłączenia MP3-ki kosztowało nie więcej niż 5 zł. Temat ten był już poruszany na forum, oto link: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/32760-wejscie-aux-oryginalne-radio-primera-p11/page__st__40__p__728150__fromsearch__1entry728150

Pozdrawiam i powodzenia w przeróbkach.

post-23292-1273689101,9457_thumb.jpg

Edytowane przez pawel1978wawa

Gość tomecki34

Ja w swoim Tino dorobiłem wejście AUX i wbrew pozorom jest to banalnie proste więc nie ma co się tak od razu zniechęcac. Też zacząłem od transmitera lecz jakoś dzwięku była żałosna i poszukałem innego rozwiązania. Przy zmianie radia na nie fabryczne weź pod uwagę koszt ramki i kabli (przejściówek)-wychodzi jakieś 70 zł + radio oczywiście. Mnie dodanie kabelka do podłączenia MP3-ki kosztowało nie więcej niż 5 zł. Temat ten był już poruszany na forum, oto link: http://forum.nissank..._1entry728150

Pozdrawiam i powodzenia w przeróbkach.

No tak ale ja mam już radio z cd,czy opisana przez gregorego przeróbka jest taka sama.Czy te radia są takie same?Napisz czy robiłeś według tej instrukcji,Jeżeli tak to wydrukuje i zapodam temat w pracy kumplowi od elektroniki.

Edytowane przez tomecki34

Gość żuczek

tomecki34

mam to samo co Ty, znaczy CD a nie "kaseciaka", i podejrzewam, że aby zweryfikować "jak stoimy", mamy dwie drogi, trzeba trafic na kogoś, kto dobrał się już do radio w naszej wersji, lub trzeba samemu wyjąć, rozkręcić, sprawdzić. Prawdopodobnie czeka Cię druga opcja, i pocieszające dla Ciebie, że masz pod reką elektronika.

Gość pawel1978wawa

Ja swoje radio przerobiłem dokładnie tak samo jak mówiła instrukcja gregorego który przerobił radio od Primery. Nie pozostaje więc nic innego niż wykręcic radio i zobaczy czy płytka jest taka sama albo podobna do kaseciaka. W moim przypadku okazało się że kaseciak ma ,,bebechy'' identyczne jak w kaseciaku w Primerze więc problemu nie było. W Tino kaseciak i CD to radia Clariona (oznaczenie PN-1628, a CD PN-2316)więc pozostaje jedynie porównac czy radio jakie mamy, po zdjęciu obudowy jest takie jak na zdjęciach w instrukcji.

Gość tomecki34

Wydłubałem radyjko (PN-2316V)i okazuje się że trochę płyta się różni.Znalazłem tą ścieżkę do przecięcia,ale jej nie ruszam bo dziwi mnie fakt że nic do niej nie jest wlutowane są tylko puste otwory.W poniedziałek daje na warsztat automatykowi to opisze dokładnie czy da się tak przerobić jak napisał gregory.U mnie to w ogóle padaczka z tym radiem bo nawet cd nie czyta.Gorzej bo nie mam kodu a podobnież po podłączeniu na warsztacie może się zablokować,tylko dziwi mnie fakt że odpinałem je z kostek parę razy i po ponownym podłączeniu nie wołało żadnego kodu,a wyczytałem że po podłączeniu na warsztacie może się popierdzielić i trochę mam cykora.Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie działa to kodowanie?Proszę o info.

Gość pawel1978wawa

Też miałem te same obawy przed wyjęciem swojego radia i dowiedziałem się (chyba jest też o tym napisane w instrukcji samochodu), że te radia są kodowane przez immobilizer który jest w kluczyku. Dlatego na radiu masz napis NATS (znaczek z symbolem orła) czyli taki sam jak na kluczyku, więc odłączane radia czy akumulatora nie wpływa na radio, chyba że przełożysz radio do innego samochodu.

Gość tomecki34

Też miałem te same obawy przed wyjęciem swojego radia i dowiedziałem się (chyba jest też o tym napisane w instrukcji samochodu), że te radia są kodowane przez immobilizer który jest w kluczyku. Dlatego na radiu masz napis NATS (znaczek z symbolem orła) czyli taki sam jak na kluczyku, więc odłączane radia czy akumulatora nie wpływa na radio, chyba że przełożysz radio do innego samochodu.

No właśnie do innego samochodu,a ciekawe czy też warsztatu.

Gość cezary uchański

Witam czy spotkaliście się z przypadkiem ,że nie goli CD.podejżewam,że mógł już paść laser.Czy ktoś z kolegów wymieniał? proszę o koszty lub inne pomysły. Pozdrawiam! dodam tylko,że objaw jest taki: po wrzuceniu oryginalnej płytki wyskakuje na wyświetlaczu ERROR i po jakimś czasie płytka wyskakuje. tak jest z każdą w innym sprzęcie*bez problemu*

Gość tomecki34

Witam czy spotkaliście się z przypadkiem ,że nie goli CD.podejżewam,że mógł już paść laser.Czy ktoś z kolegów wymieniał? proszę o koszty lub inne pomysły. Pozdrawiam! dodam tylko,że objaw jest taki: po wrzuceniu oryginalnej płytki wyskakuje na wyświetlaczu ERROR i po jakimś czasie płytka wyskakuje. tak jest z każdą w innym sprzęcie*bez problemu*

U mnie tak samo działo się z cd więc dlatego walczę z wyjściem do podłączenia innego grajka.Nie opyla się naprawa,bo co z tego że naprawisz odtwarzacz jak fabryczne tylko oryginałki cd czytają,Według mnie gra nie warta świeczki. P.S. Radyjko na warsztacie.Niedługo postaram się opisać przeróbkę.(PN2316V)

Gość cezary uchański

U mnie tak samo działo się z cd więc dlatego walczę z wyjściem do podłączenia innego grajka.Nie opyla się naprawa,bo co z tego że naprawisz odtwarzacz jak fabryczne tylko oryginałki cd czytają,Według mnie gra nie warta świeczki. P.S. Radyjko na warsztacie.Niedługo postaram się opisać przeróbkę.(PN2316V)

dzięki! a propo transmitera mam i goli bez problemów wiadomo z jakością mp3 nigdy nie będzie tak jak z CD ale da się przeżyc. z transmiterami jest ten jeden problem,że czasem wpadamy w miejsca gdzie stacje nadawcze radiowe wysyłają dość mocny sygnał i wtedy są zakłucenia. pozdro szerokości igumowych słupów i slepych policjantów życzę Wszystkim na forach.

Gość tomecki34

dzięki! a propo transmitera mam i goli bez problemów wiadomo z jakością mp3 nigdy nie będzie tak jak z CD ale da się przeżyc. z transmiterami jest ten jeden problem,że czasem wpadamy w miejsca gdzie stacje nadawcze radiowe wysyłają dość mocny sygnał i wtedy są zakłucenia. pozdro szerokości igumowych słupów i slepych policjantów życzę Wszystkim na forach.

Nic mi nie mów na temat transmitera.Ja już cztery wymieniłem i poległem, zalega w schowku i tyle.Łódź jest przeje...na jest za dużo śmieci w eterze i nie da się tego słuchać, odbiór jak ze starego kasprzaka z lat osiemdziesiątych.

Gość pawel1978wawa

Dokładnie, transmitery to totalna poraża. Jakośc odsłuchu jest gorsza niż w radiu na falach długich, porównywalna jedynie z magnetofonami szpulowymi z lat 70-tych, nie wspominając o ciągłych zakłóceniach.

Gość żuczek

Gdzie porażka, to porażka, a gdzie nie to nie. :)

I dlatego, biorąc jeszcze pod uwagę niski koszt, warto wypróbować jak wygląda sytacja w przypadku swojego traktorka. Dla przykładu, u mnie, gdzie antenę mam z przodu nad radiem (widziałem traktorki z anteną z tyłu nad bagażnikiem), i na głośnikach firmowych transmiterek (ustawiony na FM 88.0)sprawuje się bardzo dobrze, a biorąc pod uwagę kakofonię dzwięków z zewnatrz podczas jazdy, to nawet nie zauważam różnic między CD a MP3 (ale może słoń mi na ucho nadepnął hehehe)

Gość tomecki34

Może i fakt że odległość anteny ma znaczenie ja właśnie mam z tyłu.Tego już nie przeskoczę.Hahaha.

Mam wreszcie w radyjku wejście na jacka do MP3.Przerobiłem moje radyjko z kompaktem tak jak gregory kaseciaka.Rewelacja.Bardzo proste wszystko tak samo się robi tylko dodatkowo robi się przerwę przed wzmacniaczem na falach długich żeby rozdzielić sygnał na prawy i lewy bo długie przecież są mono.I tak jak pisał dwa kondensatorki , gniazdo i szafa gra.

post-31686-1274529043,6477_thumb.jpg

post-31686-1274529329,3387_thumb.jpg

Gość pawel1978wawa

Może i fakt że odległość anteny ma znaczenie ja właśnie mam z tyłu.Tego już nie przeskoczę.Hahaha.

Mam wreszcie w radyjku wejście na jacka do MP3.Przerobiłem moje radyjko z kompaktem tak jak gregory kaseciaka.Rewelacja.Bardzo proste wszystko tak samo się robi tylko dodatkowo robi się przerwę przed wzmacniaczem na falach długich żeby rozdzielić sygnał na prawy i lewy bo długie przecież są mono.I tak jak pisał dwa kondensatorki , gniazdo i szafa gra.

Napisz coś więcej na temat tej przerwy przed wzmacniaczem na falach długich, w którym miejscu dokładnie trzeba ją zrobic.

Gość tomecki34

Napisz coś więcej na temat tej przerwy przed wzmacniaczem na falach długich, w którym miejscu dokładnie trzeba ją zrobic.

Kanały na falach długich są połączone,trzeba zrobić między nimi przerwę,żeby je rozdzielić.Masz to na fotce. 1 to miejsca przerw a dwójka to styki do których wpiąłem kondesatory do podłączenia kanałów.

post-31686-1274688463,6637_thumb.jpg

Gość pawel1978wawa

Kanały na falach długich są połączone,trzeba zrobić między nimi przerwę,żeby je rozdzielić.Masz to na fotce. 1 to miejsca przerw a dwójka to styki do których wpiąłem kondesatory do podłączenia kanałów.

ok, dzięki. Teraz już mam jasnośc jak przerobiłeś swoje radio.

Gość tomecki34

ok, dzięki. Teraz już mam jasnośc jak przerobiłeś swoje radio.

Jestem wreszcie zadowolony,mam muzyczkę na przystępnym poziomie,dodatkowym plusem jest to że puszczam sobie z odtwarzacza w komórze dzięki temu mam system głośnomówiący.

Gość pawel1978wawa

Jestem wreszcie zadowolony,mam muzyczkę na przystępnym poziomie,dodatkowym plusem jest to że puszczam sobie z odtwarzacza w komórze dzięki temu mam system głośnomówiący.

Ja podłączyłem się pod nawigację w której mam odtwarzacz muzyki i dodatkowo w głośnikach słyszę komunikaty jak mam jechac. Po prosty rewelacja, taka mała rzecz (kabelek), a cieszy.

Gość pawel1978wawa

Wydaje mi się ale po takim podłączeniu muzyka traci trochę basów, ale cóż coś kosztem czegoś.

Powiedział bym, że po takim podłączeniu gra o niebo lepiej niż przez transmiter ale trochę gorzej niż z płyty. W sumie lepsze to niż nic. Wydaje mi się, że gdyby tak poeksperymentowac z kondensatorami o różnej wartości to udało by się poprawi jakośc muzyki.

Gość tomecki34

Powiedział bym, że po takim podłączeniu gra o niebo lepiej niż przez transmiter ale trochę gorzej niż z płyty. W sumie lepsze to niż nic. Wydaje mi się, że gdyby tak poeksperymentowac z kondensatorami o różnej wartości to udało by się poprawi jakośc muzyki.

Trzeba eksperymentować.Ja dopiero od tygodnia się tym bawię.Najgorsze jest to że wszystko muszę robić w aucie.Szkoda że nie mogę uruchomić radia w domu.