Dombek100 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie. 1 Kwietnia stałem się posiadaczem Nissana Primery P11.144 z 2000 r. Mam nadzieje ze będzie mi służył długo i niezawodnie. Niestety dosyć szybko pojawił się pierwszy problem, a mianowicie błąd P0420, który z tego co zdążyłem się zorientować oznacza nieprawidłowy odczyt na drugiej sondzie za katalizatorem – innymi słowy zużyty katalizator. O ile dobrze wiem to ten błąd nie jest krytyczny i mogę bezpiecznie poruszać się moim samochodem (wyprowadźcie mnie z błędu, jeżeli się mylę). Moje pytanie brzmi: Czy błąd P0420 może oznaczać coś innego niż uszkodzony katalizator? Np. zużyte świece? Jeżeli to jest jednak katalizator, to czy możecie mi powiedziec/polecic gdzie można kupić to ustrojstwo po w miarę przystępnej cenie (czy w ogóle opłaca się kupować używany?) Pozdrawiam Jeszcze jedno pytanie, na tym forum znalazłem że może to być problem z przepływką - że trzeba ją wyczyścić? Co to takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 jeżeli to jest błąd 2 sondy i katalizatora to może byc spowodowane jakimś kiepskim paliwem, miałem to samo, po wykasowaniu jest spokój, przepływomierz waży powietrze mieści się pomiędzy filtem a kolektorem, tam gdzie w ten wąż wchodzi wtyczka, poszukaj było o czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dombek100 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Raczej kwestia kiepskiego paliwa to nie jest tankuje tylko na markowych stacjach, co więcej usuwałem ten błąd i po jakichś 2 tyg. znowu się pojawił. Ok. czyli w pierwszej kolejności sprawdzić przepływomierz i szczelność układu, a dopiero na koniec brać się za wymianę kata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarycezary Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 U mnie ten błąd oznaczał koniec katalizatora, kupiłem używkę za 400 zł i jest OK od ponad roku, nowy jak mnie pamięć niemyli to koszt ok 3000 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dombek100 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 U mnie ten błąd oznaczał koniec katalizatora, kupiłem używkę za 400 zł i jest OK od ponad roku, nowy jak mnie pamięć niemyli to koszt ok 3000 zł Wielkie dzieki za odpowiedzi. Nowy raczej nie wchodzi w gre ze względu wlasnie na cene (chociaż wydaje mi sie ze cena 3 tPLN to chyba w ASO Nissana. Mimo wszystko nawet jeżeli cena będzie 1,5 tPLN to wole kupić używkę. Czy macie jakieś pewne miejsce (sklep z czesciami lub inne) które oferuje używane katalizatory np z gwarancja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Raczej kwestia kiepskiego paliwa to nie jest tankuje tylko na markowych stacjach, tak odnośnie markowych stacji Koszalin tankowanie na BP i na SHELLU, różnica w przejechanych kilometrach ponad 60 na korzyść SHELLA, ORLENA wogóle nie rozpatruję bo nigdy nie udało mi się doścignąć nawet zużycia z BP Płońsk ORLEN przy rondzie trasa na Toruń, tankowanie do pełna i spalanie wzrosło z 9.5 na ponad 11L/100km, też markowa. LIPNO STATOIL kiedyś bez problemu jechane 400km na zbiorniku ( mozna więcej ale mi bardziej zależy na czasie niż litrze paliwa) ostatnio problem z przełączaniem zaczynał się już przy 350km ZAMOŚĆ STATOIL kiedyś bez problemu przejechane tyle co zawsze, ostatnio spadek o ponad 50km PIASKI trasa Piaski-> Lublin BP bardzo dobre paliwo nigdy nie zszedłem poniżej normy jaką mam to tylko parę przykładów na markowe stacje. Ja też tankuję na markowych, nie u pana za płotem za 2.05 tylko za 2.20zł np. i niby przepłacone pieniądze na stacji markowej ale w realu więcej przejechanych kilometrów. w trasie staram się szukać shella i tam tankować, jak dla mnie najmniejsze prawdopodobieństwo wpadki, ale to tylko moja opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dombek100 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Ile moze kosztowac wymiana katalizatora u mechanika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.