Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oryginalne listwy boczne

Gość MichałK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MichałK

Cześć!

jestem w trakcie oczekiwania na mojego QQ, w obawie przed porysowaniem lakieru przez sąsiednie auta na parkingu, zamówiłem u dilera listwy boczne (oryginalne). Prawdę mówiąc nie widziałem nigdzie na drodze QQ z takimi listwami ale na zdjęciu zauważyłem, że są one zamontowane dość nisko (większość aut ma je dużo wyżej tzn. trochę poniżej połowy linii drzwi) i w związku z tym mam pytanie do posiadaczy takich listw: czy one rzeczywiście chronią auto przed zniszczeniem lakieru przez otwarcie drzwi auta zaparkowanego obok? Wiem, że można kupić sporo tańsze zamienniki, które można przykleić na dowolnej wysokości, wolę jednak metalowe (o ile one rzeczywiście chronią a nie tylko zdobią).

Z góry dzięki.

Michał.

jestem w trakcie oczekiwania na mojego QQ, w obawie przed porysowaniem lakieru przez sąsiednie auta na parkingu, zamówiłem u dilera listwy boczne (oryginalne). Prawdę mówiąc nie widziałem nigdzie na drodze QQ z takimi listwami ale na zdjęciu zauważyłem, że są one zamontowane dość nisko (większość aut ma je dużo wyżej tzn. trochę poniżej połowy linii drzwi) i w związku z tym mam pytanie do posiadaczy takich listw: czy one rzeczywiście chronią auto przed zniszczeniem lakieru przez otwarcie drzwi auta zaparkowanego obok? Wiem, że można kupić sporo tańsze zamienniki, które można przykleić na dowolnej wysokości, wolę jednak metalowe (o ile one rzeczywiście chronią a nie tylko zdobią).

ja nie mam takich listew, na pewno obniżają w jakimś stopniu ryzyko porysowania ale nie chronią w 100% bo drzwi innych samochód są na różnej wysokości a ich kształt jest zwykle zaokrąglony, więc może być tak, że ta najbardziej wystająca część drzwi może dotknąć Ci blachy a dół nawet nie dotknie tej listwy - hehe. Wszystko zależy od samochodu obok, jego wysokości, garabarytow i jego pasażerów :)

Przynajmniej uspokoisz sumienie jak je założysz :)

Cześć!

Z góry dzięki.

Michał.

Witam

Tydzien temu odebralem swojego QQ i zamontowali mi na moje zyczenie zamienniki bocznych listw, jestem zadowolony, cena nizsza a efekt ten sam. Warto zamontowac zanim wyjedziesz z salonu.

pozdrawiam

Witam

Tydzien temu odebralem swojego QQ i zamontowali mi na moje zyczenie zamienniki bocznych listw, jestem zadowolony, cena nizsza a efekt ten sam. Warto zamontowac zanim wyjedziesz z salonu.

pozdrawiam

Temat już wcześniej poruszany i warto poszukać.Ja zamówiłem listwy boczne RIDER i wydaje mi się że wyglądają lepiej niż te z salonu.W salonie pytałem się o listwy i dano mi radę abym poszukał na alegro.Listwy RIDER są tańsze i montować można samemu /bardzo prosty montaż z pomocą rysunków/, mają gwarancje jeśli stracimy je nawet podczas stłuczki,kolizji,wypadku.

post-32523-1276101137,252_thumb.jpg

Temat już wcześniej poruszany i warto poszukać.Ja zamówiłem listwy boczne RIDER i wydaje mi się że wyglądają lepiej niż te z salonu.W salonie pytałem się o listwy i dano mi radę abym poszukał na alegro.Listwy RIDER są tańsze i montować można samemu /bardzo prosty montaż z pomocą rysunków/, mają gwarancje jeśli stracimy je nawet podczas stłuczki,kolizji,wypadku.

Poruszany był temat listw Rider, wiem bo czytałem ten wątek, a ja pytam o oryginalne listwy i moje pytanie było skierowane do właścicieli oryginalnych listw. To że listwy Ridera spełniają swoją rolę (bo są wysoko montowane) to wiem i napisałem o tym na górze ale napisałem też, że bardziej podobają mi się metalowe i dlatego zależy mi na opinii na temat oryginalnych listw a nie o Riderach.

Nadal czekam na pomoc od osób, którzy mają metalowe listwy.

Dzięki.

Poruszany był temat listw Rider, wiem bo czytałem ten wątek, a ja pytam o oryginalne listwy i moje pytanie było skierowane do właścicieli oryginalnych listw. To że listwy Ridera spełniają swoją rolę (bo są wysoko montowane) to wiem i napisałem o tym na górze ale napisałem też, że bardziej podobają mi się metalowe i dlatego zależy mi na opinii na temat oryginalnych listw a nie o Riderach.

Nadal czekam na pomoc od osób, którzy mają metalowe listwy.

Dzięki.

Oryginalne listwy wcale nie są metalowe - są z ABSu albo czegoś podobnego do ABSu. Może masz na myśli listwy montowane na czarne listwy u dołu drzwi, one są chromowane ale przed niczym nie chronią bo są za nisko. Posiadają jedynie walor estetyczny.

• Upvote 1

Witam Ja mam takie metalowe listwy montowane na dolnych plastikach drzwi, niestety nie stanowia one żadnej osłony przed uderzeniem drzwi innego samochodu ale za to ładnie wyglądają :)

Też mam te dolne chromowane.

Zdecydowanie dają +10 do wyglądu, ale do ochrony to niestety +0.

Myślę nad Riderami, ale chyba za dużo już tego będzie na drzwiach....

Pzdr

Też mam te dolne chromowane.

Zdecydowanie dają +10 do wyglądu, ale do ochrony to niestety +0.

Myślę nad Riderami, ale chyba za dużo już tego będzie na drzwiach....

Pzdr

Też się zastanawiam czy po dołożeniu rideów do chromowanych nie wyjdzie nam z tego wóz cygański...

Edytowane przez MichałK

• 1 miesiąc temu...

A ja mam taki problem generalnie z tego co widzę jest dwóch producentów listw bocznych raider i pawa jeden z nich tylko ma listwy do qashqaia+2 ale ta czerń mi nie odpowiada.Czy ktoś się spotkał z innym sprzedawcami-producentami? bo zdaje się oryginalnych nie ma?

ja nie mam takich listew, na pewno obniżają w jakimś stopniu ryzyko porysowania ale nie chronią w 100% bo drzwi innych samochód są na różnej wysokości a ich kształt jest zwykle zaokrąglony, więc może być tak, że ta najbardziej wystająca część drzwi może dotknąć Ci blachy a dół nawet nie dotknie tej listwy - hehe. Wszystko zależy od samochodu obok, jego wysokości, garabarytow i jego pasażerów :)

Przynajmniej uspokoisz sumienie jak je założysz :)

100% racji. Też nie mam takich listew a nawet jakby były nic by mi nie pomogły!

(Oto przykład:

Kilka miesięcy po kupieniu auta zauważyłem od strony pasażera kilka pionowych zarysowań w różnych miejscach tyle, że na tych samych wysokościach, sądziłem, że gdzieś na ulicy porysował mnie jakiś wysoki samochód, pomyślalem poczekam z tym do wiosny i coś zrobię. Wiosną po umyciu auta byłem zdruzgotany, na przednich i tylnych drzwiach od pasażera było jeszcze więcej takich rys (z 30!!), jakby uderzeń przez drzwi. Auto garażuję pod blokiem na wspólnym parkingu. Po analizie doszedłem do wniosku, że to zrobiła mi sąsiadka, która ma volvo c30 a więc 2 drzwiowe, szeroko się otwierające. Kilka miesięcy temu mój brat kupił takie samo auto, kiedyś stanąłem obok niego otworzyłem volva drzwi i okazało się, że idealnie uderzają w te miejsca gdzie miałem obity lakier.Gdyby była listwa boczna to i tak by nic nie pomogło bo zaokrąglona w Volvo cześć uderza wyżej niż się nakleja listwy.Na szczęście profesjonalny zakład usunął mi te zarysowania a miejsce postojowe musiałem odgrodzić poręczą bo sąsiadka i tak się wszystkiego wyparła.)

• 1 miesiąc temu...

Mam pytanie do osób które mają boczne listwy ochronne. Czy jest możliwość ich zamontowania na wysokości około 30cm od górnej krawędzi dolnej listwy dzwiowej. Ponizej rysunek na którym obrazuje o co mi chodzi.

post-32905-1284819545,2464_thumb.jpg

Pytam ponieważ pojawiła mi się mała ryska, a mnie ona denerwuje i zastanawiam się czy nie uda mi się jej zasłonić właśnie taką listwą na tej wysokości. Kolor auta tytanowy, listwa czarna wiec podobnie jak u Ciebie lechia ... jak to kolorystycznie wygląda ... okej ?

Pytam ponieważ pojawiła mi się mała ryska,

Lepiej to napraw przy okazji jakiejś innej szkody co sie zdarza i żadnych rys nie zakrywaj, bo nie wiesz kiedy będzie tam dziura.

Mam pytanie do osób które mają boczne listwy ochronne. Czy jest możliwość ich zamontowania na wysokości około 30cm od górnej krawędzi dolnej listwy dzwiowej. Ponizej rysunek na którym obrazuje o co mi chodzi.

post-32905-1284819545,2464_thumb.jpg

Pytam ponieważ pojawiła mi się mała ryska, a mnie ona denerwuje i zastanawiam się czy nie uda mi się jej zasłonić właśnie taką listwą na tej wysokości. Kolor auta tytanowy, listwa czarna wiec podobnie jak u Ciebie lechia ... jak to kolorystycznie wygląda ... okej ?

Witam

U mnie jak do tej pory brak śladów zarysowań po samochodach które parkują koło mnie.Ja wysokość listew ustawiłem zgodnie z instrukcją montażu dostarczoną przez producenta.Czy można je ustawić na innej wysokości trzeba spytać producenta lub punkt montażu /producent ma swoich przedstawicieli w Polsce którzy je montują/.Jesli chodzi o kolorystyke i efekt wizualny , to posiadam QQ w kolorze jasny jenas i czarne listwy nadały tego czegoś czego brakowało od początku jak odebrałem samochód.

100% racji. Też nie mam takich listew a nawet jakby były nic by mi nie pomogły!

(...) Gdyby była listwa boczna to i tak by nic nie pomogło bo zaokrąglona w Volvo cześć uderza wyżej niż się nakleja listwy.Na szczęście profesjonalny zakład usunął mi te zarysowania (...)

No i to na mnie w końcu trafiło... Nie tyle z QQ tylko z drugim autem ale problem niestety ten sam. Listwa boczna na drzwiach oczywiście jest ale też jej się oberwało, widać, iż ktoś konkretnie przywalił swoimi drzwiami...

Pytanie co to za profesionalny zakład, gdzie się z tym udać, a może spróbować samemu jakimiś magicznymi specyfikami ( jakaś pasta ścierna )?

Generlanie wgiotu nie ma, wygląda na to, że to raczej tylko lakier z drugiego samochodu został, więc mam nadzieje, że jakoś da radę to usunąć...

post-29340-1284969489,1363_thumb.jpg

No i to na mnie w końcu trafiło... Nie tyle z QQ tylko z drugim autem ale problem niestety ten sam. Listwa boczna na drzwiach oczywiście jest ale też jej się oberwało, widać, iż ktoś konkretnie przywalił swoimi drzwiami...

Pytanie co to za profesionalny zakład, gdzie się z tym udać, a może spróbować samemu jakimiś magicznymi specyfikami ( jakaś pasta ścierna )?

Generlanie wgiotu nie ma, wygląda na to, że to raczej tylko lakier z drugiego samochodu został, więc mam nadzieje, że jakoś da radę to usunąć...

Co za ku...wa.Widać, że jego lakier do tego jeszcze oparł się i przeciągnął. Jeśli nie ma wgniotu, to zwykłym plastmalem potraktować, ale trzeba troszkę potrzeć. Myślę, że przed "babami" z dziećmi otwierającymi szeroko tylne drzwi i te listwy nas nie uchronią (mam nadzieję, że nasze Panie się nie obrazą).

przeważnie w większym lub mniejszym stopniu lakier jest uszkodzony. Jeżeli posiadasz lepszy samochód i zwracasz uwagę na detale, to proponuję udać się do renomowanego zakładu "kosmetyka samochodowa" i zostawić temat fachowcowi.

W przypadku auta niższej wartość, kup pastę ścierną (najlepiej poproś sprzedawcę o oględziny uszkodzenia i dobór klasy scieralności) następnie pastą polerską...itd. Przy starszym lakierze (nie metalik) zawsze widać różnicę po naprawie. "Eksperymet" przeprowadzałem na Fiacie Punto przed sprzedażą :rolleyes: Wyszło ok. lecz miałem mniejsze zarysowania.

Dziś dostałem listwy boczne i choć nie miałem czasu aby je zamontować to poczyniłem małe przymiarki. Ponizej zestawienie fotek auta bez i z listwami bocznymi. To taki same listwy firmy Rider jak ma Lechia i Jacek ... choć wstepnie zmontowałem je o 1,5 cm wyżej niż Jacek ... Lechia z tego co widzę ma niżej.

post-32905-1285182724,6588_thumb.jpg post-32905-1285182742,6355_thumb.jpg post-32905-1285182764,0876_thumb.jpg

Ciekaw jestem Waszych opini.

Dziś dostałem listwy boczne i choć nie miałem czasu aby je zamontować to poczyniłem małe przymiarki. Ponizej zestawienie fotek auta bez i z listwami bocznymi. To taki same listwy firmy Rider jak ma Lechia i Jacek ... choć wstepnie zmontowałem je o 1,5 cm wyżej niż Jacek ... Lechia z tego co widzę ma niżej.

post-32905-1285182724,6588_thumb.jpg post-32905-1285182742,6355_thumb.jpg post-32905-1285182764,0876_thumb.jpg

Mam ogromną prośbę - zanim je zamontujesz na stałe, jeśli to dla Ciebie nie jest zbyt duży problem, przylep je proszę podobnie prowizorycznie na wysokości ok. 5 cm nad listwą dolną i cyknij fotkę.

Noszę się z zakupem takich listew tylko ze względów estetycznych. Mnie podobają się zamontowane nisko ale jak na razie mogłem tylko zobaczyć je na nędznym fotomontażu własnej roboty. Twoja pomoc byłaby nieoceniona.

• Upvote 1

Mam ogromną prośbę ... Twoja pomoc byłaby nieoceniona.

Mówisz i masz ... przecież po to jesteśmy na forum aby sobie pomagać.

post-32905-1285238940,8829_thumb.jpg post-32905-1285238953,5141_thumb.jpg post-32905-1285238962,9953_thumb.jpg

Zamontowałem ją na wysokości 7cm i przy okazji mała techniczna uwaga. Mianowicie przy tej wysokości końcówka listwy tylnich drzwi odstaje w skutek przetłoczenia tylniego nadkola ... jest za długa do montazu na tej wysokości.

Mówisz i masz ... przecież po to jesteśmy na forum aby sobie pomagać.

post-32905-1285238940,8829_thumb.jpg post-32905-1285238953,5141_thumb.jpg post-32905-1285238962,9953_thumb.jpg

Zamontowałem ją na wysokości 7cm i przy okazji mała techniczna uwaga. Mianowicie przy tej wysokości końcówka listwy tylnich drzwi odstaje w skutek przetłoczenia tylniego nadkola ... jest za długa do montazu na tej wysokości.

Bardzo Ci dziękuję!

Właśnie w tym miejscu listwy podobają mi się najbardziej, szkoda więc, że tylna odstaje...

A mi przeciwnie -coś z tą wysokością przekombinowane ,zwłaszcza że listwa w tylnich drzwiach nie pasuje.Każdy ma

prawo do eksperymentów ,jestem tylko ciekawy jak to bedzie wyglądało w przypadku uszkodzenia listew zamontowanych niezgodnie z instrukcją .

• 2 tygodnie później...

I zawisły listwy cztery, dwie po prawej dwie po lewej. Brat pomagał, Jacek doradzał a jak wyszło widać poniżej. Dzięki Jacku za pomoc techniczną, fotki, pomiary itp.

post-32905-1286036905,0713_thumb.jpg

Ze zdjęć zdaje mi się że wysokość zawieszenia listw zgodna lub podobna z intrukcją montażu zaproponowaną przez producenta.

Uważam, że idealna wysokość - wygląda świetnie i pewnie skutecznie ochroni karoserię przed incydentami na parkingach.

Czy możesz zdradzić na jakiej wysokości są zamontowane (od dołu)?

I pytanie do wszystkich: Możecie dać namiary na sklep, w którym można dostać te listwy? O ile jest to sklep internetowy.