Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Almera 12.2002, 1.8 benz., 85kW-złącze diagnostyczne

koncza

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Wjechałem na kanał naziemny i na ręcznym trochę z kolegą poszarpaliśmy samochodem by zobaczyć stan poduszek pod silnikiem i skrzynią. W trakcie oględzin okazały się do wymiany przednia i prawa silnika oraz tył skrzyni biegów (trójka już wyskakiwała). Tak przy okazji słyszał ktoś o zamiennikach Nok i Jamoto, ceny ok 120-120zł.

No dobrze to była przygrywka do tego postu. Po tych oględzinach samochód zaczął dymić na czarno z rury i osłabł na wolnych tak, że spadając z obrotów gaśnie. Stwierdziłem, że może sam się dostroi po zresetowaniu kompa. Więc na kilka godzin rozłączyłem aku, potem na wolnych się pogrzał, dodałem obciążenie (światła i inne takie), następnie pojeździłem, ale nic się nie zmieniło. Lampka silnika się nie świeci. Aczkolwiek przed resetem kompa chyba się zaświeciła, nie dam głowy. Postanowiłem po lekturze forum zewrzeć piny w gnieździe diagnostycznym i sprawdzić co tam pomiga, a tu zonk bo dwa skrajne otwory lewa-góra nie mają kabelków.

gniazdodiagnostyczne.jpg

Teraz zastanawiam się nad kupnem złącza i programem. Czy warto to kupić i z jakim programem do diagnozy?

http://allegro.pl/item1182326932_elm_327_diagnostyka_obd2_po_polsku_elm327_euroscan.html

http://allegro.pl/item1184477411_interfejs_elm_327_elm327_v_1_3a_obd2_usb_vista.html

http://allegro.pl/item1184477510_1_4a_2010_interfejs_elm_327_elm327_can_obd2_usb.html

Pozdrawiam - Konrad

PS. Mieszkam w Warszawie na Mokotowie, jak jest jakiś spec w pobliżu to zapraszam do pomocy, za wymierne rezultaty gotowy jestem zapłacić :)

Cobcio poleca MEMOSCAN, ja kupiłem najtańszy ELM327 1.3a, działa z darmowymi programami bez problemu.

Jak na razie nie znalazł błędów, check engine się nie pali. Czarny dym wali z rury razem z niedopalonym paliwem, gaśnie na wolnych.

Nienawidzę nieznanych warsztatów, albo sam będę testował poszczególne czujniki, albo znajdę kogoś zaufanego.

Pozdrawiam - Konrad

cd ...

Kupiłem i przetestowałem ten ELM327. Pozwala diagnozować sam silnik i kasować błędy. Dałem trochę ciała bo po przyjściu przesyłki testowałem go w domu i po zainstalowaniu sterowników myślałem, że nie działa bo go programy diagnostyczne nie wykrywały. A wykrywają go dopiero jak sieci w gnieździe diagnostycznym samochodu - hehe.

No dobrze, w samochodzie brak kodów błędów. Mam dziwny komunikat Fuel System 1 Status Open Loop (Fault), moja wiedza jest znikoma na temat tego co wyświetla program diagnostyczny. Nawet jak zobaczę parametry danego czujnika to nie wiem jak go interpretować :)

Jaki program polecacie by zapisał informacje o czujnikach podczas jazdy? Może sobie przeanalizuję w domowym zaciszu doczytując instrukcje i poradniki.

A może wysłać tu kilka parametrów i ktoś mi podpowie? Pomału chyba jednak zbliżam się do odwiedzenia warsztatu.

Pozdrawiam - Konrad

Byłem w warsztacie. Też nie wykryli błędów. Sprawdzili czujniki, świece, sprężanie. Nic na razie nie znaleziono. Na wolnych za bogata mieszanka i kopci na czarno jak kopcił. Czekam na sprawdzenie przepływomierza powietrza bo tego dokładnie trudno sprawdzić. Jak jest na obrotach nie kopci i ma moc.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...