Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki akumulator

Gość wojtek30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam muszę zmienić akumulator na nowy jaki proponujecie do nissana 2.2di almerka 2000r

minimum 72Ah i prąd w okolicy 700A (wg EN)

A najlepiej wsadzić największy jaki da się zamontować (na jaki starczy miejsca). Wtedy żadna zima i żadne mrozy nie będą straszne to raz. Poza tym, aq dłużej wytrzyma w aucie- to dwa. Żeby nie przesadzać, to myślę, że jak zakupisz coś w granicach 80Ah- będziesz zadowolony

W żadne bajki o niedoładowaniu nie wierz- to są legendy jeszcze z czasów prądnic w maluchach.

Co do marek. Unikaj centry jak ognia. Ostatnimi czasy z jej dawnej jakości pozostały tylko legendy. Dużo sklepów rezygnuje z jej sprzedaży, że względu na rosnącą liczbę reklamacji. Ponadto firma większość reklamacji uznaje za niezasadne i zostajesz i bez aq i bez zwrotu pieniędzy. A futura, to już najgorsze zło z możliwych.

Co mogę polecić:

1) ZAP (i jego tańszy brand- Nord Star)

2) Autopart

3) Loxa

4) Topla

To są aq w przyzwoitych cenach, których jakość trzyma poziom. Oczywiście są jeszcze inne ponoć dobre marki, ale ich osobiście nie testowałem, więc nie będe Ci doradzał w ciemno.

edit

I jak już będziesz kupował aq, to nie daj sobie wcisnąć bezobsługowego. Chciej taki, z łatwym dostępem do koreczków. Raz na rok sobie sprawdzisz poziom elektrolitu (i w razie potrzeby dolejesz), dzięki czemu aq ci nie siądzie rok czy dwa po gwarancji z powodu wyparowania wody.

Edytowane przez nunu85

... Unikaj centry jak ognia. Ostatnimi czasy z jej dawnej jakości pozostały tylko legendy. Dużo sklepów rezygnuje z jej sprzedaży, że względu na rosnącą liczbę reklamacji.

Bujda

Centra i Exide to jedne z lepszych akumulatorów.

Sam je mam w dwóch samochodach. A mam je bo mam zawodowy kontakt z samochodami i na te akumulatory nie ma żadnych reklamacji. Mam futurę i plusa - duży prąd rozruchowy - żadnych problemów z rozruchem w największe nawet mrozy.

Za to odradzam ZAPa. Szybko się kończą.

Bujda

Centra i Exide to jedne z lepszych akumulatorów.

Sam je mam w dwóch samochodach. A mam je bo mam zawodowy kontakt z samochodami i na te akumulatory nie ma żadnych reklamacji. Mam futurę i plusa - duży prąd rozruchowy - żadnych problemów z rozruchem w największe nawet mrozy.

Za to odradzam ZAPa. Szybko się kończą.

To były jedne z lepszych akumulatorów. Ale jakieś 2 czy 3 lata temu producent coś zmienił w technologii, przyoszczędził na materiałach i od tego czasu jakość poszybowała w dół. I to mocno.

A te aq, które użytkujesz być może są dobre, bo je kupiłeś jeszcze za starych, dobrych czasów.

Poczytaj sobie co ludzie piszą, skoro mi nie wierzysz

PS

Skąd wiesz, że nie ma żadnych reklamacji? Pracujesz w sklepie sprzedającym aq?

U mnie w okolicy dwa całkiem duże sklepy zrezygnowały w przeciagu ostatniego roku z centry bo:

-droga

-dużo reklamacji

-prawie wszystkie reklamacje rozpatrywane na niekorzyść użytkownika (tak mi powiedział sprzedawca)

Edytowane przez nunu85

Gość Krzysiek.S

Witam!

Ja rwniaż expoatuję dwa aku EXIDE i Centre ,nie narzekam na nie poprzednia zima była dosyć mrozni i nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem aut,oba stoją pod chmurką.

Gdy pracowałem w churtowni opon i akumulatorów to całkiem niezłe cenowo i jakościowo były BANNERY.

Tez mam centre, od 2 lat i najmniejszych problemow, chyba ze to jakos ostatnio pogorszyla sie ich jakosc, ale zima paali na dotyk.

Naprawdę nie kupujcie Centry bo to szajs. W jednym samochodzie padła po 2latach i jednym miesiącu (miesiąc po gwarancji) - ładowanie OK, pobór prądu na postoju w zasadzie zerowy, auto na codzień stało w garażu gdzie jest zawsze miminum +15st, raz zostawione na 8h na zewnątrz na -10st i już problemy z uruchomieniem silnika.

W Almerze też mam niestety Centre, ładowanie poprawne, prąd nigdzie nie ucieka, autko postało 2tyg nieruszane i już lampka/kontrolka na akumulatorze jest czarna. Obawiam się, że w zimie będą problemy.

Edytowane przez buladag

• 2 lata później...

Witam. Podlaczam sie pod temat zeby nowego nie zakladac. Umnie w aucie jest jeszcze stary Panasonic. Na nim niestety nie pisze jakie ma parametry. Podejrzewam ze ta przyszla zime moze pasc, dlatego potrzebowal bym danych technicznych jaki zakupic. Szukalem na "Sam naprawiam" ale nie moglem znalesc. Moj model to N15 , 1,6 benzynka , 90 KM. Pozdrawiam

Wcześniej, czy później każdy padnie. Ja od jakiegoś czasu jeżdżę na Bosch Silver S4 - wcześniej taki maleńki wedle zaleceń sprzedawcy (mniejsza pojemność), ale od zeszłej zimy mam zalecany do N15 (Bosch S4 S40 24 60Ah, 540A, L-) pasujacy wymiarami do wnęki. Zobaczymy ile zim pożyje.

Aku do Almer N15:

silniki GA: 26S19L (12V; 30Ah); 55D23L(12V; 150A; 60Ah); 65D26L (12V; 195A; 65Ah)

silnik CD20: 95D31L (12V; 240A; 80Ah)

silnik SR20DE:34S19L (12V; 33Ah)

Pogrubioną czcionką polskie wersje silnikowe: benzyna 1,4 dm3 (64 kW) oraz 1,6 dm3 (73 kW); diesel 2,0 dm3 (55 kW).

Jak widać dzisiejsze akumulatory oferują znacznie większy prąd rozruchowy.

Edytowane przez limo
  • Upvote 1

Jak widać dzisiejsze akumulatory oferują znacznie większy prąd rozruchowy.

Dziesiejsze aq wcale wiele sie nie różnią od tych produkowanych 10 czy 15 lat temu. No może ich jakość jest nieco gorsza.

A z tym prądem rozruchowym chodzi o to, że można go podawac wg 4 różnych norm. Obecnie prawie wszyscy używają normy EN, ale jeszcze kilka lat temu równie często używało się DIN, SAE czy też IEC.

Tu masz tabele z przelicznikami

http://dobreakumulatory.pl/content/15-normy-pradow-rozruchowych

Dobrze wiedzieć, bo na to akurat nie zwróciłem uwagi (oryginalny aku poszedł do utylizacji dawno temu, więc nie spisałem tabliczki znamionowej).

Tak, czy owak patrząc na tabelę: 195 A (IEC) = 280 A (EN). Jeżeli ostatnio kupiłem 540A (EN) to daje nam 390 A (IEC),czyli i tak więcej, niż stare aku.

Gorsza jakość dyskusyjne - akurat w przypadku ogniw to są coraz doskonalsze pod względem fizykochemicznym.

Edytowane przez limo

Gorsza jakość dyskusyjne - akurat w przypadku ogniw to są coraz doskonalsze pod względem fizykochemicznym.

Doskonalsze w teorii, ale w praktyce juz nie jest tak różowo. Obawiam się, ze i w przypadku akumulatorów zastosowano tzw postarzanie produktu.

Wszak jeszcze 10 lat temu niczym dziwnym nie było, gdy akumulator dociągnął 8 czy nawet 10 lat, a dzis 5 lat to juz wyczyn.

Doskonalsze w teorii, ale w praktyce juz nie jest tak różowo. Obawiam się, ze i w przypadku akumulatorów zastosowano tzw postarzanie produktu.

Wszak jeszcze 10 lat temu niczym dziwnym nie było, gdy akumulator dociągnął 8 czy nawet 10 lat, a dzis 5 lat to juz wyczyn.

Pewnie masz rację. Miejmy nadzieję, że długotrwały kryzys ekonomiczny na świecie dociśnie koncerny i może jakość przynajmniej pójdzie odrobinę w górę. Z drugiej strony to wina konsumentów - wszyscy chcą tanio, więc nie opłaca się być ambitnym i sprzedawać towary wytrzymalsze od konkurencji, bo i tak nikt tego nie doceni. Błędne koło, ale to tak poza tematem ;-)

Edytowane przez limo

Oryginalny Panasonic w N15 diesel, produkcja 1998r, skończył się dopiero w 2011r (uszkodzona jedna cela, zagotowało aku) ;)

Aktualnie Centra Plus, już 2 lata intensywnego użytkowania i zawsze odpala.

życze Ci szczerze, żeby ta Centra dociągnęła choć połowę z tego, co ów Panasonic, bo to niestety nie jest takie pewne.

Dużo zależy, czy auto jest garażowane podejrzewam w miarę ciepłym miejscu podczas mrozów. Od kiedy trzymam pod chmurką dużo się zmieniło w tej kwestii: rdza, aku itd.

Edytowane przez limo

Myślę, że połowę dociągnie - ze względu na styl używania auta. Głównie dłuższe odcinki, takie po 50km od momentu uruchomienia silnika. Alternator zdąży uzupełnić ubytki prądu zużytego na rozruch. Często sprawdzam ładowanie oraz akumulator, napięcie trzyma wzorowo. Auto zimą stoi w nieogrzewanym garażu z betonu, niekiedy też noc pod chmurką zaliczy. Po prostu nie ma tak, że odpalam auto, przejadę 3km i gaszę.

Dużo zależy, czy auto jest garażowane podejrzewam w miarę ciepłym miejscu podczas mrozów. Od kiedy trzymam pod chmurką dużo się zmieniło w tej kwestii: rdza, aku itd.

Oryginalny panasonic w mojej almie trzymał 11 lat,mimo że auto nigdy nie było garażowane!!! To były świetne,naprawdę japońskie akumulatory.Centra z micry 5lat i daje radę nadal. Edytowane przez manix

Wiadomo, że wielu części nie produkuje się według starych specyfik, ale bez przesady. Ja również w swoim aucie mam akumulator Exide i jakoś nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych rzeczy z nim związanych. Mimo tego, że jestem laikiem to od 4 lat mi w zimie nie wysiadł. Dla Twojego samochodu wygląda to mniej więcej tak - akumulator. A jak nie ta marka to wiele dobrego słyszałem o akumulatorach Bosch, który wg wielu też zaniża jakość swoich produktów (jak prawie wszyscy producenci), ale chyba (?) nadal stoi na solidnym poziomie.

Wiadomo, że wielu części nie produkuje się według starych specyfik, ale bez przesady. Ja również w swoim aucie mam akumulator Exide i jakoś nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych rzeczy z nim związanych. Mimo tego, że jestem laikiem to od 4 lat mi w zimie nie wysiadł. Dla Twojego samochodu wygląda to mniej więcej tak - akumulator. A jak nie ta marka to wiele dobrego słyszałem o akumulatorach Bosch, który wg wielu też zaniża jakość swoich produktów (jak prawie wszyscy producenci), ale chyba (?) nadal stoi na solidnym poziomie.

Ale na przykład Centra po przejęciu przez Exide popsuła się straszliwie i podzielam obawę tu kogoś wyżej, że nie wytrwa połowy tego co ten panasonic. To już zamiast niej lepiej jakiegoś jenoxa czy coś innego polskiego kupić. Bosch niby dobry (choć faktycznie wielu mówi, że zaniża) no ale ceni się straszliwie.

Witam u jednego kolegi zostałem namówiony na westa rok temu kupił taki właśnie brejdak i były ostre mrozy on nie zawiódł.Kupiłem teraz ja zobaczymy akum za 300zł

post-36701-0-40948600-1352966177_thumb.jpg

Edytowane przez wojtek30

Nie da rady kupić takiego, jakie szły na pierwszy montaż - też długo szukałem, jak mi padł po 13 latach oryginalny Panasonic. Można kupić Panasonica, ale to już nie będzie to samo, brak odkręcanych korków, wody nie dolejesz. Teraz prawie wszystkie akumulatory są robione w technologii bezobsługowej. Jak chcesz coś pewnego, to weź akumulator Yuasa. Oni jako nieliczni jeszcze trzymają jakość na wysokim poziomie.

Aczkolwiek - od 2 lat używam Centry Plus i jak na razie nadal jak nowy - mimo intensywnego używania, zimą wielokrotnie auto stało pod chmurką całą noc przy -25st i odpalało bez problemów (diesel). Ze swojej strony nie polecam Boscha z serii Silver, w Clio wytrzymał 2,5 roku, w moim obecnym Accordzie tydzień temu padł Bosch z datą produkcji 10.2011r - z tym, że w przypadku Accorda nie znam jego przeszłości, bo to auto mam dopiero od kwietnia. Aczkolwiek - gdy pracowałem w tej branży, to na Boscha reklamacji było bardzo mało, na Centrę również, najwięcej na ZAP, ale to trochę lat wstecz więc wszystko mogło się zmienić.