Qadrat Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam. Czy ktoś demontował tą małą, czarną kieszonkę, która jest umieszczona pod regulacją nawiewów (dmuchawa, ciepło/zimno itd.)? Chcę tam zamontować sobie CB radio, kupiłem akurat takie małe, ale muszę lekko przerobić kieszonkę (tzn. zrobić dziurę na antenę i zasilanie oraz przy okazji od razu je wmontować w kieszonkę, jak będę ją miał na wierzchu). Interesuje mnie głównie to, na czym ta kieszeń się trzyma? Bo jak wsadziłem w nią rękę to nie jest jakoś sztywno osadzona, trzyma się zapewne albo na zatrzaskach, albo na jakichś 2 śrubkach, ale wolę się upewnić, zanim coś połamię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pustelnik Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Więc to wygląda tak Ja zaraz po zakupie Almerki to jest w maju czy czerwcu zamontowałem tam CB radio tak samo miałem w N14 KLIK - tutaj masz temat z moją Almerką i jest tam zdjęcie tego CB Jak już pisałem robiłem to jakiś czas temu i mogę nie wszystko pamiętać. U siebie odciąłem tył tej półki która tam jest bo mi się radio na długość nie zmieściło by tak czy inaczej. Nie jestem pewien czy pod popielniczką są jakieś śrubki i czy trzeba je odkręcać ale sama półka chyba jest przykręcona na 2 albo 4 śrubki które są pod plastikiem otaczającym cała tą częśc deski więc trzeba go ściągnąć Nie pamiętam do końca jak to wygląda ale tak coś kojarzę po prostu. Jeszcze sprawdz w manualu bo pewnie tam też coś znajdziesz skąś musiałem mieć info jak to rozebrać w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zdemontowałem Odkręcamy 2 śrubki, które są nad pokrętłami nawiewów, następnie polecam wyjąć popielniczkę (wygodniej wyciągnąć z zatrzasków tą czarną maskownicę) i ukazują się 2 śrubki, na które przykręcona jest ta kieszonka. Jakieś 5 minut roboty. Obecnie jestem na etapie montowania CB w kieszeń, tył tej kieszeni już mam odcięty, kombinuję nad jakimś stałym zamocowaniem CB, aby sztywno siedziało. Dobra, już jestem po montażu CB. Radio to TTI TCB-550. Antena do niego to Sunker o długości 150cm. Wszystko zestrojone, bez problemu daje radę złapać sygnał z odległości nawet 30km. Opiszę, jak przebiegał montaż, może komuś się przyda (odpadała opcja montażu przy nogach pasażera, mam wersję 3 drzwiową i przedni fotel się przesuwa do przodu, jak ktoś na kipę wsiada). 1. Demontaż kieszonki spod nawiewów. 2. Wycięcie brzeszczotem tylnej ścianki z tej kieszonki. 3. TTI posiada na bokach dziury, w które można wkręcić śrubki. Ja wkręciłem kołki, które były dołączone do radia. Po zamontowaniu radia w kieszeń, kołki ładnie zaparły się o ścianki i radio było sztywno osadzone. 4. Głośnik jest od spodu radia. Na spód kieszeni (między radiem a dolną ścianką) dałem po bokach 2 gumowe kliny, wycięte z ochraniacza na dętkę z jakiejś ciężarówki. Dzięki temu między dolną ścianką a głośnikiem mam ~2mm przerwy, głos nie jest tłumiony i dzięki temu wyraźny. Klin podkleiłem lekko czarnym silikonem, aby się nie przesuwał. 5. Radio już sztywno siedziało, ale dla zabezpieczenia dałem jeszcze na tyle kieszeni blaszkę, która w razie czego zabezpieczy radio przed wpadnięciem do środka. 6. Zaniosłem kieszeń z wbudowanym radiem do auta, zamontowałem i cieszę się teraz radyjkiem, które nie przeszkadza oraz ładnie się komponuje z resztą kokpitu 7. Obok włącznika awaryjnych mam 2 wolne przyciski, więc do jednego przykręciłem na 2 wkręty stojak pod mikrofon. Kable są puszczone "od tyłu", nic nie widać, nic nie przeszkadza. Zasilanie mam jedynie pod zapalniczkę, ale w przyszłości pomyślę, aby je puścić bezpośrednio pod akumulator. Tak wygląda całość: Zajęło mi to około 3 godzin, ale warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binladen Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 ja mam taką kieszonke z 100nx i ona jest z klapką ze jak wyciągne gruche to nie widać cb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pustelnik Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 tak jak ma biniu to ja miałem w N14 a co do podłaczenia to w mojej N15 mam radio w tą kieszonke zapakowane i podłaczone pod wsówki od zapalniczki podpiołem bezpośrednio od tyłu tylko nie pamiętam czy pod podświetlenie zapalniczki czy pod samą zapalniczke i nie kombinowałem z prowadzeniem do akumulatora tylko ze ja jeszcze dodatkowo kupiłem głośnik zewnętrzny i poprowadziłem go w tą kieszonkę co jest pod kierownicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.