Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Demontaż kieszonki pod regulacją nawiewów

Qadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś demontował tą małą, czarną kieszonkę, która jest umieszczona pod regulacją nawiewów (dmuchawa, ciepło/zimno itd.)? Chcę tam zamontować sobie CB radio, kupiłem akurat takie małe, ale muszę lekko przerobić kieszonkę (tzn. zrobić dziurę na antenę i zasilanie oraz przy okazji od razu je wmontować w kieszonkę, jak będę ją miał na wierzchu).

Interesuje mnie głównie to, na czym ta kieszeń się trzyma? Bo jak wsadziłem w nią rękę to nie jest jakoś sztywno osadzona, trzyma się zapewne albo na zatrzaskach, albo na jakichś 2 śrubkach, ale wolę się upewnić, zanim coś połamię.

Więc to wygląda tak :)

Ja zaraz po zakupie Almerki to jest w maju czy czerwcu zamontowałem tam CB radio tak samo miałem w N14 :)

KLIK - tutaj masz temat z moją Almerką i jest tam zdjęcie tego CB :)

Jak już pisałem robiłem to jakiś czas temu i mogę nie wszystko pamiętać. U siebie odciąłem tył tej półki która tam jest bo mi się radio na długość nie zmieściło by tak czy inaczej.

Nie jestem pewien czy pod popielniczką są jakieś śrubki i czy trzeba je odkręcać ale sama półka chyba jest przykręcona na 2 albo 4 śrubki które są pod plastikiem otaczającym cała tą częśc deski więc trzeba go ściągnąć :) Nie pamiętam do końca jak to wygląda ale tak coś kojarzę po prostu. Jeszcze sprawdz w manualu bo pewnie tam też coś znajdziesz :) skąś musiałem mieć info jak to rozebrać w końcu :D

Zdemontowałem :)

Odkręcamy 2 śrubki, które są nad pokrętłami nawiewów, następnie polecam wyjąć popielniczkę (wygodniej wyciągnąć z zatrzasków tą czarną maskownicę) i ukazują się 2 śrubki, na które przykręcona jest ta kieszonka. Jakieś 5 minut roboty.

Obecnie jestem na etapie montowania CB w kieszeń, tył tej kieszeni już mam odcięty, kombinuję nad jakimś stałym zamocowaniem CB, aby sztywno siedziało.

Dobra, już jestem po montażu CB.

Radio to TTI TCB-550. Antena do niego to Sunker o długości 150cm. Wszystko zestrojone, bez problemu daje radę złapać sygnał z odległości nawet 30km.

Opiszę, jak przebiegał montaż, może komuś się przyda (odpadała opcja montażu przy nogach pasażera, mam wersję 3 drzwiową i przedni fotel się przesuwa do przodu, jak ktoś na kipę wsiada).

1. Demontaż kieszonki spod nawiewów.

2. Wycięcie brzeszczotem tylnej ścianki z tej kieszonki.

3. TTI posiada na bokach dziury, w które można wkręcić śrubki. Ja wkręciłem kołki, które były dołączone do radia. Po zamontowaniu radia w kieszeń, kołki ładnie zaparły się o ścianki i radio było sztywno osadzone.

4. Głośnik jest od spodu radia. Na spód kieszeni (między radiem a dolną ścianką) dałem po bokach 2 gumowe kliny, wycięte z ochraniacza na dętkę z jakiejś ciężarówki. Dzięki temu między dolną ścianką a głośnikiem mam ~2mm przerwy, głos nie jest tłumiony i dzięki temu wyraźny. Klin podkleiłem lekko czarnym silikonem, aby się nie przesuwał.

5. Radio już sztywno siedziało, ale dla zabezpieczenia dałem jeszcze na tyle kieszeni blaszkę, która w razie czego zabezpieczy radio przed wpadnięciem do środka.

6. Zaniosłem kieszeń z wbudowanym radiem do auta, zamontowałem i cieszę się teraz radyjkiem, które nie przeszkadza oraz ładnie się komponuje z resztą kokpitu :)

7. Obok włącznika awaryjnych mam 2 wolne przyciski, więc do jednego przykręciłem na 2 wkręty stojak pod mikrofon.

Kable są puszczone "od tyłu", nic nie widać, nic nie przeszkadza. Zasilanie mam jedynie pod zapalniczkę, ale w przyszłości pomyślę, aby je puścić bezpośrednio pod akumulator.

Tak wygląda całość:

17122010.th.jpg

Zajęło mi to około 3 godzin, ale warto.

ja mam taką kieszonke z 100nx i ona jest z klapką ze jak wyciągne gruche to nie widać cb :dribble:

• 2 tygodnie później...

tak jak ma biniu to ja miałem w N14 :D

a co do podłaczenia to w mojej N15 mam radio w tą kieszonke zapakowane i podłaczone pod wsówki od zapalniczki :) podpiołem bezpośrednio od tyłu tylko nie pamiętam czy pod podświetlenie zapalniczki czy pod samą zapalniczke :) i nie kombinowałem z prowadzeniem do akumulatora :)

tylko ze ja jeszcze dodatkowo kupiłem głośnik zewnętrzny i poprowadziłem go w tą kieszonkę co jest pod kierownicą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...