Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Podgrzewane lusterka zewnętrzne

Gość mular83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Witam.

Nie zakładając nowego tematu chciałbym się zapytać czy lusterka od anglika różnią się od tych "naszych" ?

Inny kąt ustawienia ?

Czy są takie same ?

Kształtem tak asymetria jest tylko z prawej nie z lewej strony

http://allegro.pl/szklo-lusterka-wklad-nowy-nissan-primera-p12-w-wa-i2874342275.html

I nie wiem czy też tak jest w anglikach ale rocznikowo są rożne mocowania lustra

kwadratowe

http://allegro.pl/nissan-primera-p12-wklad-lusterka-lusterko-wklady-i2855260142.html

okrągłe

http://allegro.pl/nissan-primera-p-12-prawy-podgrzewany-oryginal-i2913526085.html

• Upvote 1

A tak poza szkłami to konstrukcja lusterka/silniczka do regulacji jest taka sama i nie ma problemu z ustawieniem ich w europejczyku ? :)

• Upvote 1

nie ma problemu, musisz tylko zwrócić uwagę czy masz mocowanie kwadratowe czy okrągłe

• 3 lata później...

Witam.mam pytanie do znających temat.W moim Nissanie podgrzewane jest tylko lusterko od strony pasażera.Tak sobie wydumałem,że jak kupię od ANGOLA,to będę miał i od strony kierowcy.TYLKO-czy wiązki są uniwersalne(euro-angol)i czy będzie napięcie w kostce do podgrzewania lewego.???

Powinny być podgrzewane oba. Może wiązkę szlag trafił?

Oba masz podgrzewane i  zapewne masz tą samą usterkę co i mi się przytrafiła

post-78899-0-31350800-1456872494_thumb.jpg

to już zdjęcie po naprawie, ale widać wyraźnie że wokół wsuwek nie ma ścieżek, bo dostała się tam woda i zaśniedziały. Co do szkieł od anglików to u nich lewe lustro jest jak nasze prawe, czyli nie ma tego zagięcia szkła które powiększa pole widzenia (ta część za czarną linią)

• Upvote 1

Oba masz podgrzewane i  zapewne masz tą samą usterkę co i mi się przytrafiła

to już zdjęcie po naprawie, ale widać wyraźnie że wokół wsuwek nie ma ścieżek, bo dostała się tam woda i zaśniedziały. Co do szkieł od anglików to u nich lewe lustro jest jak nasze prawe, czyli nie ma tego zagięcia szkła które powiększa pole widzenia (ta część za czarną linią)

A mógłbyś podpowiedzieć ,jak to szkło -lustro  wyjąć-nie uszkadzając

pchnąć szkło w skrajne położenie, włożyć paluszki w szczelinę która powstanie między obudową a szkłem i jednym pewnym ruchem pociągnąć(pod kątem 90st do powierzchni lustra), tak żeby wyskoczyło z zaczepu. Widziałem też gdzieś sposób na szpachelkę, ale osobiście nie próbowałem.

no ja z kolei polecam użyć cienkiego śrubokręta od spodu między lusterkiem (dokładnie czarną obudową) a białym zaczepem i lekko podważyć tak jak byś śrubkę odkręcał. Wyciągając tak jak kolega wyżej napisał uwaliłem mechanizm popękały gniazda od "popychaczy" i baaaaardzo się napociłem żeby to posklejać (jakoś się udało ale i tak po pewnym czasie musiałem kupić całe lusterko specjalnie dla tej części osobno nie znalazłem)

• 3 tygodnie później...

kolego co do lusterek z angli sa inne niz europejskie i nie ustawisz ich poprawnie temat przerabialem osobiscie

• 1 rok później...

Ja trochę w temacie nie działającego podgrzewania lewego lusterka.

Trochę dziwna rzecz, prąd dochodzi. Lusterko podłączone sprawdzone obwód zamyka a nie grzeje. Stare lustro tak samo podpięte (wkład) grzeje. Nie założę go bo to pozostałość popękana ale widać sprawna.

Tak więc pytanie . Dlaczego choć wydaje się wszystko w porządku brak grzania?

Przepaliły się styki które dochodzą do maty grzewczej. Normalna sprawa. Poszukaj zakładu który wymieni Ci maty. Przerabiałem w obu lusterkach u siebie. Nie polecam kupowania nowych wkładów lusterek z allegro, chyba że je obejrzysz przed kupnem. Na allegro jest pełno bardzo niskiej jakości zwierciadeł, obraz jest tak przekłamany, że lepiej bym w sumie widział bez lusterek. Najlepiej w ori wkładach wymienić maty.

Witam

Dzięki za sugestie ale na razie nic nie zadziałało. Próbowałem  lutować ale znów niby dobrze a nie grzeje. Dziwi mnie to że z jednej strony wchodzi prąd przejdzie przez ścieżki i wychodzi gdzie jest masa, czyli obwód teoretycznie jest nie przerwany. to powinien grzać ale nie chce. Chyba że się mylę. Trzeba jednak poszukać maty grzejnej choć do p12 na razie nie znalazłem. Będę musiał coś zaadoptować.