Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] problem z temperaturą 1.4 16v

Gość k_a_d_z

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki problem z moja almerka. a oto objawy:

1.silnik lapie temperture do ok polowy skali (nie wiem jak inni uzytkownicy tego modelu maja, ale ja tak mam)

2.silnik lapie jako-taką temp w miescie, a teraz wyjezdzamy na trase i temperatura wraz ze zwiekszeniem prędkości spada do lekko ponad min (temp otoczenia jak to na pojezierzu suwalskim minus 15 a nawet wiecej). po zmniejszeniu predkosci jazdy temperatura rosnie - zmiany te czuc w nawiewie powietrza.

3. probowalem nawet zaslaniac chlodnice ale efekty niewidoczne.

poczytalem troche i powiecie mi pewnie ze to termostat. takie odpowiedzi mnie nie interesuja.

prosilbym konkretne odpowiedzi:

1. czy to napewno termstat to:

a. czy wymiana, naprawe moge zrobic sam i jezeli tak to prosze o wskazowki?

b. jezeli naprawa wymaga mechanika z jakim kosztm musze sie liczyc?

2. jezeli moze to byc cos innego to poprosze o wskazówki co sprawdzic, jak i w ewentualny sposób jak naprawic?

kolego na zimnym silniku odkręcasz 3 śruby i wyjmujesz termostat. możesz coś pod auto podstawić, bo płynu trochę Ci wyleci z układu. później zakręcasz i uzupełniasz ubytek płynu. nic poważnego. koszt termostatu to pewnie ok 50-70 zł. radziłbym jakiś dobry żeby za chwilę nie zepsuł się znowu;p. nic trudnego kolego. powodzenia

wymiana czyli czesc za czesc czy wymaga jaks dodatkowych regulacji?

TAK , NIE

dzieki mlodzian. takiej odpowiedzi oczekiwalem. wymienie i zobacze co bedzie:)

TAK , NIE

dzieki dino

jak sie orientujecie w sprawach skrzyni to zagladnijcie do innego mojego posta "ciezko chodzi skrzynia"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...