Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

uszkodzony komputer p12 (sterownik) - objawy, naprawa

imurabus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakiś czas temu miałem problem z uruchamianiem mojego auta. Gdy samochód był zimny nie było problemu, lecz gdy popracował włączony przez 10 minut już nie chciał się uruchomić. Towarzyszyło temu włączanie się kontrolki immobilizera i włączanie się wiatraka chłodnicy od razu po przekręceniu kluczyka.

Gdy pojechałem do serwisu nissana (nieautoryzowanego) bez zastanowienia powiedzieli, że to uszkodzony główny sterownik silnika (komputer)i oszacowali koszt naprawy na 2000zł :/ Cena mnie troszkę przestraszyła więc wybrałem się do innego fachowca. Tam również stwierdzono uszkodzony komputer, lecz koszt naprawy wyniósł 850zł i tylko dlatego, że próbowali naprawić uszkodzony komputer (używany sterownik 350zł + 2 x diagnostyka 250zł). Więc na przyszłość jeśli się spotkacie z tymi objawami, to od razu polecam kupno używanego komputera (tu podkreślam że wystarczy sam komputer i zgranie go z immobilizerem przez elektronika).

Mam nadzieję, że komuś pomogę.

Pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...

Witam,

A napisz jeszcze, czy istotny jest numer katalogowy sterownika (ja mam 23710-AW324)? Mechanik (Odyssey Warszawa na Jagiellońskiej 55) powiedział, że tak - chciałbym się upewnić, bo pasujących nie znalazłem (podał mi jeszcze jako zamiennik 23710-AW333, lub 33B - nie mam pewności, bo nabazgrał jak kura pazurem ;-) )...

Pozdrawiam!

Tak dokładnie to żaden nr mi się nie zgadzał. Ja kupiłem sterownik który, wyglądał jak ten uszkodzony. Poza tym był dokładnie z tego samego roku no i od takiego samego modelu silnika. Ale jak z tymi nr sterownika było to dokładnie nie pamiętam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...