Gość janusz-pawlak Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 2.0 benzyna, klima włączona na AUTO Co któryś raz stojąc pod światłami wolne obroty gwałtownie spadają i podnoszą się znowu. Można to chyba wytłumaczyć właczeniem się sprężarki klimy i opóźnieniem autoamtyki wolnych obrotów. Ale nie jestem pewien. czy ktoś ma takie same zjawisko ? jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 2.0 benzyna, klima włączona na AUTO Co któryś raz stojąc pod światłami wolne obroty gwałtownie spadają i podnoszą się znowu. Można to chyba wytłumaczyć właczeniem się sprężarki klimy i opóźnieniem autoamtyki wolnych obrotów. Ale nie jestem pewien. czy ktoś ma takie same zjawisko ? jp Raczej tak nie powinno być, w micrze tak mam, ale tam jest mniejszy i słabszy silnik i załączanie klimy można wyczuć przez takie sekundowe szarpnięcie, w QQ 1,6 tego nie mam, więc tym bardziej u Ciebie nie powinno być różnicy. Sprawdź z wyłączoną klimą czy tak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waszka Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 2.0 benzyna, klima włączona na AUTO Co któryś raz stojąc pod światłami wolne obroty gwałtownie spadają i podnoszą się znowu. Można to chyba wytłumaczyć właczeniem się sprężarki klimy i opóźnieniem autoamtyki wolnych obrotów. Ale nie jestem pewien. czy ktoś ma takie same zjawisko ? jp Czy jest to falowanie , czy incydent powtarzający się jednorazowo od czasu do czasu. Jeżeli faluje to coś z procesorem - oprogramowaniel , jeżeli incydentalnie to sprawdziłbym paliwo oraz filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Czy jest to falowanie , czy incydent powtarzający się jednorazowo od czasu do czasu. Jeżeli faluje to coś z procesorem - oprogramowaniel , jeżeli incydentalnie to sprawdziłbym paliwo oraz filtr. Są to incydenty jednorazowe, od czasu do czasu. Sprawdzę filtr/pawliwo ale ..... można go rozpędzić do dużej prędkosci na 6 biegu i pracuje równo. I to przy prawie maksymalnym dopuszczalnym obciążeniu. jak się ochłodzi to wyłączę klimę. Chyba po raz pierwszy od 1.5 roku. jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picad Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Właśnie ma taki sam objaw jak opisał "janusz-pawlak". Byc może to taki urok naszych QQ 2.0 benz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek_k Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 W mojej 2.0 benzynie mam dokładnie tak samo. Obroty potrafią spaść do poziomu aż auto zaczyna chwilowo dygotać. Pomaga przeczyszczenie przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 W mojej 2.0 benzynie mam dokładnie tak samo. Obroty potrafią spaść do poziomu aż auto zaczyna chwilowo dygotać. Pomaga przeczyszczenie przepustnicy. i sprawdzić czy dobrze jest zamknięta pokrywa filtra powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picad Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 W mojej 2.0 benzynie mam dokładnie tak samo. Obroty potrafią spaść do poziomu aż auto zaczyna chwilowo dygotać. Pomaga przeczyszczenie przepustnicy. Jeśli to przepustnica to spadki obrotów powinny byc również przy wyłaczonej klimie. Ilośc odbiorników prądu chyba nie powinna mieć tu znaczenia. ... a jak było Michał_k u Ciebie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rulid Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 U mnie od jakiegoś czasu też to zauważyłem, wcześniej nie wystepowało. Przebieg 82000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek_k Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Jeśli to przepustnica to spadki obrotów powinny byc również przy wyłaczonej klimie. Ilośc odbiorników prądu chyba nie powinna mieć tu znaczenia. ... a jak było Michał_k u Ciebie ??? Szczerze Ci odpowiem, że to było ponad 6 miesięcy temu i nie pamiętam czy bez klimy też problem występował. Fakt faktem, że po czyszczeniu przepustnicy problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picad Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Przeczyściłem przepustnicę i chyba pomogło. Od kliku dni nie zauważam, aby był problem z obrotami. Dla zainteresowanych dodam, że czyszczenie zrobiłem bez demontażu silniczka krokowego, bo inaczej skończyło by się pewno na wizycie w serwisie w celu ponownej regulacji silnika. Cała operacja trwała ok. 15min. Do przepustnicy jest łatwy dostęp po zdjęciu gumy łączącej ją z filtrem powietrza. Do czyszczenia użyłem specjalnego sprayu do gaźników i przepustnic. Faktycznie tego brudu było sporo. Smoliste zanieczyszczenia udało się usunąć poprzez spryskiwanie przepustnicy i delikatnie czyszczenie pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi