Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

tylne hamulce i ręczny

bombastik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o poradę, a mianowicie niedawno byłem na przeglądzie technicznym i gość powiedział że nie działa mi tylny prawy i fakt tarcza tylko trochę się ściera tak jak by nie dociskał lewy jest ok ! wspomnę tylko że przez ostatni rok mało jeżdżę autem klocki z tyłu razem z tarczami były wymieniane półtora roku temu i od tego czasu zrobiłem ok 25 tyś co do drugiej sprawy ręczny też już nie jest w najlepszej kondycji i wydaje mi się że ten prawy nie chwyta bo podczas wolnej jazdy chciałem sprawdzić czy na ręcznym dociskają klocki to lewa tarcza się ścierała a prawa tylko trochę, a wiec tak na oko to na co zwrócić uwagę ?

Witam pasowałoby sprawdzić tylne zaciski a przynajmniej ten który nie hamuje bo to standard w tylnych hamulcach tarczowych ,może być potrzebna regeneracja zacisku -czyli wyczyszczenie zacisku i tłoczka i wymiana uszczelek . Czasem w skrajnych przypadkach już nie ma czego czyścic lub tak zblokuje zacisk,że zablokuje koło i już sobie Kolego pojeździłes -lepiej to sprawdź i daj znać czy pomogło i czy to dobra diagnoza

Witam

Miałem podobne kłopoty z tylnymi hamulcami. Jak kupiłem swoją Almerę, to w komisie powiedzieli że trzeba rozruszać prawy hamulec a konkretnie dźwignię ręcznego i to coś da. Rozruszali i sprzedali mi auto. Oczywiście po krótkim czasie znowu nie było ręcznego i kiepsko tył hamował. Sam zabrałem się do naprawy. Rozruszałem dźwigienkę ręcznego, dodałem nawet dodatkowa sprężynkę odciągającą linkę bo myślałem że w pancerzu się zapiekła hahahaha)i znowu spokój ze dwa miesiące. Oczywiście każdy kogo pytałem to mówił że nie używam ręcznego i dlatego mam ten problemy. Aż kiedyś pojechałem na przegląd roczny i facet stwierdził ze nie mam w ogóle z jednej strony hamowania. Wkurzony poczytałem trochę o hamulcu tylnym tu na naszym forum( jest instrukcja rozbierania zacisku tylnego na części pierwsze). Kupiłem zestaw naprawczy tylnego zacisku, szczypce do pierścionków długie ok 4-5 cm(takie złamane pod katem prostym, smar do tłoczków ale nie ten do prowadnic tylko do smarowania tłoczków(wurth nie reaguje z płynem hamulcowym). Rozebrałem zaciski stwierdziłem że tłoczek jest idealny( z reguły koledzy na forum piszą o smarowaniu tłoczka , wymianie gumek a tu nieeeeee),zdjąłem pierścień rozprężny, wyjąłem flaczki i wszystko czyste. Dopiero ośka na której zaczepiona jest dźwignia ręcznego wszystko wyjaśniła. Była cała zardzewiała. Wszelkie psikanie pod dźwignię ręcznego WD i innymi wynalazkami powodowało chwilowe rozruszanie ośki, wymycie prawdopodobnie jakiegokolwiek smaru (jeśli tam był) a potem jeszcze większe spustoszenie.Przeczyściłem ośkę papierem ściernym bardzo drobniutkim, takim od szlifowania (1600 2000)I mimo ze ma dalej wżery zasmarowałem tym smarem Wurtha część współpracującą z uszczelnieniem i przestrzeń do uszczelki zewnętrznej skręciłem i hamulec hula jak nowy. Po 2 tygodniach kupiłem drugi zestaw i zabrałem się za druga stronę samochodu. A tu okazało się że wszystko jest w porządku. czyściutko wewnątrz ośka ,ok i dlatego nigdy z tym hamulcem nie było kłopotu.

Myślę że niestety we wszystkich almerkach jest jakaś wada ukryta hamulców.(podobnie jak korodująca w hatchbacku blacha pod tylną szybą (nad ośka wycieraczki).

Reasumując jeśli masz kasę to do warsztatu i kazać rozebrać całkowicie zacisk , łącznie z dźwignią ręcznego( nie dać się nabrać na opowieści o rozruszaniu hamulca,zatartych tłoczkach hamulcowych). Wymiana uszczelnień i nasmarowanie smarem do tłoczków ośki ręcznego( nie innym!!!)da jedynie efekt. Oczywiście nie mówię nawet o czyszczeniu prowadnic klocków bo jest to wiadome. Ale samo czyszczenie to za mało. Poprzednio dźwignia ręcznego słabiutko odbijała a teraz ręczny działa bez zarzutu już prawie pół roku. Jeśli masz czas, warunki, trochę zdolności manualnych to warto samemu się tym zająć i wiedzieć czym się jeździ.

Sorry za długa opowieść.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...