Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Licznik przebiegu kilometrów zawyża

771025

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od prawie miesiąca jestem posiadaczem note'a, w tym czasie przejechałem blisko 2 200 km. Pewnie nie zauważyłbym tego, ale jako, że dość dużą odległość przebyłem po trasie wraz z innym samochodem, pojawiła się nieścisłość, a mianowicie: Dwa samochody note ze standardowym ogumieniem, koła 15" i i30 również ze standardowym ogumieniem, koła 15" przy podróży z pkt A do pkt B wykazały dość dużą rozbieżność w przebytej odległości (mimo, że oba jechały jeden za drugim) tj. Nissan 720 km, Hyundai 680 km (wartości przybliżone).

Dodam, że dziś przed porannym wyjazdem wyzerowałem licznik i po dojechaniu na miejsce pokazał 20,0 km, a GPS 19,0 km. Wychodzi z tego, że przekłamanie jest w okolicach 5% i więcej.

Czy zaobserwowaliście coś podobnego w Waszych autach ?, czy jest to podstawa do naprawy gwarancyjnej (nowe auto), czy w ogóle się tym przejmować, czy po porostu "olać" ?

Pozdrawiam

Łukasz

Witam,

od prawie miesiąca jestem posiadaczem note'a, w tym czasie przejechałem blisko 2 200 km. Pewnie nie zauważyłbym tego, ale jako, że dość dużą odległość przebyłem po trasie wraz z innym samochodem, pojawiła się nieścisłość, a mianowicie: Dwa samochody note ze standardowym ogumieniem, koła 15" i i30 również ze standardowym ogumieniem, koła 15" przy podróży z pkt A do pkt B wykazały dość dużą rozbieżność w przebytej odległości (mimo, że oba jechały jeden za drugim) tj. Nissan 720 km, Hyundai 680 km (wartości przybliżone).

Dodam, że dziś przed porannym wyjazdem wyzerowałem licznik i po dojechaniu na miejsce pokazał 20,0 km, a GPS 19,0 km. Wychodzi z tego, że przekłamanie jest w okolicach 5% i więcej.

Czy zaobserwowaliście coś podobnego w Waszych autach ?, czy jest to podstawa do naprawy gwarancyjnej (nowe auto), czy w ogóle się tym przejmować, czy po porostu "olać" ?

Pozdrawiam

Łukasz

Czesc. Ja mam Almerke i odkat zamontowalem gaz, regularnie zapisuje przebieg i spalanie. Kilka razy zdarzylo sie, ze na liczniku dziennym przebieg byl wyzszy niz na liczniku glownym. Dzienny 330km calkowity311. Sprawdz ta opcje.

Ten temat już kiedyś gdzieś na tym forum buł poruszany, ale potwierdzam, że u mnie też są rozbieżności między GPS a licznikiem (tak około 5%) i to zarówno w prędkości jak i w przebiegu.

A róznica 330 i 331 wynika z tego, że licznik dzienny pokazuje kilometry i jeszcze dziesiąte części po przecinku a licznik całkowity tylko pełne kilometry, więc mógł je zaokrąglić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...